1 2 3

Bertók-díj átadóest

Bánfalvi Zoltán – koncertmester
Tatai Nóra – szoprán
Szabó Ferenc János – zongora
Köles Ferenc – vers
Bősze Ádám – házigazda

Vezényel: Vass András , Eötvös Péter

Jegyárak: Az irodalmi díjátadó estre a belépés díjmentes, jegyek a Kodály Központ jegypénztárában személyesen, illetve online is igényelhetőek! Szeretettel várjuk Önöket!
Jegyvásárlás

Tóth Krisztina kapja a Bertók László Költészeti Díjat

 

Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc verseskötete közül a legutóbbi 2021-ben látott napvilágot Bálnadal címen. Költészete mellett prózai, gyermekirodalmi, drámaírói és műfordítói munkássága is jelentős. Az ünnepélyes átadóest 2022. december 6-án 19 órakor veszi kezdetét a pécsi Kodály Központban, a hangversenyterem rezidens együttesével, a Pannon Filharmonikusokkal koprodukcióban.

A Bertók László Költészeti Díjat 2021-ben alapította a költő fia, Bertók Attila, valamint a Jelenkor folyóiratot kiadó Jelenkor Alapítvány. Céljuk Bertók László emlékezetének megőrzése és az ideológiáktól, korlátozásoktól mentes szabad művészet, illetve a kortárs magyar költészet jeles alkotóinak elismerése. A díj 1.000.000 forint pénzjutalommal, díszoklevéllel, valamint idén Nagy Márta keramikusművész által alkotott egyedi kisplasztikával jár. Az elismerést minden évben Bertók László születésnapján, december 6-án adják át Pécsett ünnepi műsor keretében, mely a társművészetekkel történő együttműködésre is alkalmat kínál.

Ennek érdekében az idei műsorban Köles Ferenc versmondásán túl szerepelnek Bertók verseihez készült videóetűdök, amelyek Bartha Máté rendező, Bartha Márk zeneszerző, valamint Patkós Márton színművész koprodukciói. A kortárs komolyzenét öt zeneszerző Bertók-költeményekre komponált dalai képviselik. Balogh Máté, Horváth Bálint, Kedves Csanád, Szőcs Márton és Tornyai Péter műveit Tatai Nóra szoprán és Szabó Ferenc János zongoraművész szólaltatja meg. Az esten a Pannon Filharmonikusok is fellép, s Tatai Nóra közreműködésével elhangzik Balogh Máté a díjátadást jelző ünnepi szignálja, az Intrada, valamint a világ egyik legelismertebb kortárs alkotója, a  Kossuth-díjas  zeneszerző, karmester Eötvös Péter zenekari műve is. Az est második felében a díjazottat Parti Nagy Lajos méltatja, majd Ágoston Zoltán beszélget Tóth Krisztinával. Az esemény házigazdája Bősze Ádám.

A rendezvény díjmentes, helyre szóló regisztrációs jeggyel látogatható.

 

Tóth Krisztina munkásságáról honlapján itt olvashatnak.

Már a Bertók László Költészeti Díj indulásakor határozott célkitűzése volt az alapítóknak, hogy – miként az életmű – a díj és a díjátadó eseménye is nyisson a társművészetek felé. 2021-ben a Pannon Filharmonikusok felkérésére Balogh Máté zeneszerző írt nagyszabású kantátát és a díjátadóhoz méltó zenei szignált.

A bemutatott művek kapcsán a kritikusok így fogalmaztak:

„A harmincas éveinek elején járó Balogh Máténak viszonylag nagy a szöveges oldalakon olvasható recepciója, mégis azt mondom, így sem foglalkozunk kellően az ő művészetével. Kurtághoz, Ligetihez mérhető kvalitású alkotó. Szándékosan kerülöm vele kapcsolatban a tehetség szót: ő már nem az. Sokoldalúan képzett, kiforrott művész, aki folyamatosan meg tudja lepni hallgatóit. A díjátadón elhangzott két – Bertók László írásait felhasználó – zeneműve nemcsak emelt a pécsi díjátadó méltóságán, hanem unikálissá tette azt.” Prae.hu

 

Az est a Jelenkor és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában valósul meg.

 

 

A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől szombatig: 
10.00 - 18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől szombatig 10.00 és 18.00 óra között.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992