1 2 3

Páratlan Bartók-portré

Bartók Béla: I. hegedűverseny, Op. posth.
Bartók Béla: I. rapszódia
Bartók Béla: II. rapszódia
Bartók Béla: II. hegedűverseny

Baráti Kristóf – hegedű

Vezényel: Bogányi Tibor

Koncert várható hossza: 113' 00"
Jegyárak: 4990, 3990, 2990 Ft
Jegyvásárlás

Bartók Béla zenéjét mindannyian jól ismerjük, és szívesen hasonlítjuk össze akár kortársaival, akár nagy elődjeivel. Ugyanakkor ritka az olyan hangverseny, amikor Bartókot saját magával állítjuk kontrasztba, meghallgatva egymás után ugyanabban a műfajban, de különböző korszakban írott műveit. A műsort Bartók két hegedűversenye keretezi, melyek közül az elsőt még huszonéves korában írta, életében nem is publikálta, és első komoly szerelmének ajánlotta. A mű maga is portré, a plátói kedves, Geyer Stefi két arculata – de persze amennyire őt mintázza ez a portré, annyira Bartókot is. A II. hegedűverseny mintegy 30 évvel későbbi, már nem szerelmi ihletésű, és az érett, virtuóz Bartókot hallhatjuk benne. A műsor közepén az I. és a II. rapszódia áll. Ez a két mű lényegében egyidőben keletkezett, a két hegedűverseny között, és miután Bartók zenekarra is meghangszerelte a kíséreteiket, tulajdonképpen ezek is hegedűversennyé váltak. A bartóki hegedűversenyekkel ellentétben azonban itt autentikus népi dallamok adják a témákat, tehát Bartók ezekben a műveiben egyúttal népzenegyűjtéseinek terméseit is bemutatja. A rapszódiák portréi Bartók nemzet- és történelemszemléletének is.

 

Koncert kép

Egy hegedűművész számára maratoni kihívásnak számító koncert előadójáról, Baráti Kristófról tíz évvel ezelőtt Csont András a Revizoronline oldalán írta az alábbiakat. Baráti mára a magyar hegedűművészek legkiválóbbjai közé tartozik, akinél kockázat nélkül méltó kezekbe kerül Bartók összes hegedűre írt darabjának portrészerű bemutatása.

„Roppant kockázatot vállal, aki egyetlen hegedűvel lép a publikum elé. Még az egyébként rettenthetetlen Bartók is félt, amikor Menuhin bemutatta az egy szál nyirettyűre szerzett Szólószonátáját. Egy levélben ezt írta: »Féltem, hogy túl hosszú lesz; képzelje: 20 percen át egyedül csak hegedűt hallgatni. De egészen rendben volt, legalább is az én számomra…«

Baráti virtuóz, színpadi jelenségként rendkívül rokonszenves, a nagy, a legnagyobb karrierre is joggal igényt tartó magyar hegedűsök egyike."

 

Baráti Kristóf munkásságát előbb Príma-díjjal és Liszt-díjjal, 2014-ben Kossuth-díjjal és Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal ismerték el. A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.

Baráti az 1703-ban készült „Lady Harmsworth” nevű Stradivari hangszeren játszik, amelyet a Chicagói Stradivari Társaság bocsátott rendelkezésére.

A Baráti Kristóffal közös pécsi előadás szakmai minőségét jelzi, hogy a koncert felvétele a Medici és Mezzo televíziókban is bemutatásra került.

 

A hangversenyen koncertfilm készült, a nem mindennapi vállalkozás felkeltette a Medici TV figyelmét is, a felvételt pedig a Medicivel együttműködő MEZZO, a neves tematikus zenei tévécsatorna is műsorra tűzi tehát.

A kitűnő hangfelvétel Tóth Ibolya zenei rendező, Bohus János hangmérnök (Phoenix Stúdió) és a Kodály Központ hangmérnöke, Baranyai Zoltán, a képfelvételek a Pilvax Stúdió munkáját dicsérik. 

A kiváló szakmai kapcsolatot jól tükrözi, hogy Baráti Kristóf a következő évadban három alkalommal is fellép együttesünkkel: Mendelssohn hegedűversenyével november 3-án, és Donghoon Shin kortárs művének ősbemutatójával december 7-én. A PFZ bécsi koncertjén idén Bartók II. Hegedűversenyét játssza majd Barátival a Musikverein Musik der Meister sorozatában

 

 

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992