1 2 3

Landliebe

Klasszikus bécsi tájkép

Wolfgang Amadeus Mozart: A színigazgató – nyitány
Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr zongoraverseny, K. 271
Ludwig van Beethoven: VI. "Pastorale” szimfónia

Berecz Mihály – zongora

Vezényel: Keller András

Koncert várható hossza: 113' 00"
Jegyárak: 4990, 3990, 2990 Ft
Bérletárak: Teljes bérlet ár / I. rendű: 27.400 Ft, II. rendű: 23.400 Ft, III. rendű: 18.400 Ft » Nyugdíjas, diák bérlet ár / I. rendű: 22.900 Ft, II. rendű: 19.700 Ft, III. rendű: 17.500 Ft
Jegyvásárlás Bérletvásárlás

Landliebe – azaz vidéki szerelem vagy vidékszeretet, a vidék tisztelete. Az este folyamán a bécsi klasszikusok vidéki kalandjaiba nyerhetünk bepillantást. Az első mű, A színigazgató nyitánya ugyan éppenséggel Bécshez kötődik és II. József volt a megrendelője, de a zene mégis afféle vásári komédiához készült, ami harsány és gyakran banális témákból építkező hangzásán is érezhető. A 21 éves Mozart Salzburgban találkozott egy fiatal és tehetséges francia zongorista hölggyel Victorie Jenamy személyében – neki ajánlotta a 271-es számú zongoraversenyt. Ez a versenymű a szerző ifjúsága ellenére meglepően komoly és újítani vágyó, gyászindulószerű lassú tétele igazán mély érzelmeket fogalmaz meg. Beethoven VI. szimfóniája az Egy este vidéken alcímet kapta. Ez a mű több tekintetben is kilóg a Beethoven-szimfóniák sorából. Egyrészt azzal, hogy öttételes, másrészt azzal, hogy az egyes tételek külön címeket kaptak, afféle programzenévé téve a szimfóniát, harmadrészt pedig azzal, hogy talán ebben kap legkevesebb helyet a patetikus beethoveni mondanivaló, helyette egy közvetlen, társasági, egy-egy helyzetből vagy természeti képből nyert benyomásait a kottában is rögzítő, szemlélődő szerzővel találkozhatunk.

Keller András először vezényli a Pannon Filharmonikusokat

2022. október 13-án este nem mindennapi művek csendülnek fel a pécsi Kodály Központban – ráadásul nem mindennapi előadásban: a Landliebe című hangversenyen a Concerto Budapest Kossuth-díjas zeneigazgatója, Keller András vezényli a Pannon Filharmonikusok zenekarát, akivel a karmesterség és az átélt zenélés csodáján túl a programban elhangzó Beethoven- és Mozart-darabokról is beszélgettünk.

Meséljen a Pannon Filharmonikusokkal való együttműködéséről! Volt már alkalmuk korábban együtt dolgozni?

Ez lesz az első közös koncertünk, amire nagy várakozással készülök. A PFZ-t remek zenekarnak tartom, kiváló karmesterekkel és igazgatóval, akik valóban komoly munkát végeznek. Eddig csak távolról figyeltem a pályájukat, illetve tavaly meghívtam őket egy rendezvényünkre, a Magyar Kincsek Ünnepére, ahol Bogányi Tiborral léptek fel, aki egyébként már vezényelte a Concerto Budapestet egy másik, bérletes koncert alkalmával. A Magyar Kincsek Ünnepe rendezvényen Tibor idén is fogja dirigálni a Concertót, a bérletben szintén, tehát valójában ő már kezd összeszokni a Concerto Budapesttel. Én viszont most fogok először találkozni az ő zenekarával.

Mit tart a PFZ különleges erősségének?

Véleményem szerint nagyon nagy lelkesedéssel, rendezetten és felkészülten játszanak érzékeny, nagyszerű muzsikusok. Kiváló műhelynek tartom a PFZ-t!

Mozart zenéje milyen tapasztalatokat erősít meg önben?

A Mozart-játék sokat követel, amihez értenünk kell, hogy is mozog egy zenei szövet. Ahogy a belső szerveink számunkra láthatatlan mozgása összeköttetésben áll a légzésünkkel, úgy a zenének is ugyanolyan természetesen kell tudni lélegeznie, attól függően, hogy milyen a metruma, karaktere. Ha ennek megtaláljuk a helyes módját, a zene hirtelen olyan életre kel, hogy boldoggá teszi azt is, aki játssza, azt is, aki hallgatja. Én kifejezetten azt keresem, hogy hogyan tudunk együttlélegezni a zenében.

(PAPAGENO)

Koncert kép

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Nyitvatartás:

Hétfőtől szombatig: 
10.00 - 18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől szombatig 10.00 és 18.00 óra között.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992