1 2 3

Wrocław

Vendégségben Wrocławban

Johannes Brahms: II. (B-dúr) zongoraverseny
Giuseppe Martucci: Gesz-dúr noktürn, Op. 70, No. 1.
Bartók Béla: A csodálatos mandarin – szvit

Balog József – zongora

Vezényel: Bogányi Tibor


A Wrocławi Filharmonikus Zenekar Lengyelország egyik vezető zenekara, mely hagyományosan a lengyel zenei élet egyik motorja. Repertoárjában a klasszikus irodalom mellett fontos helyet foglal el a kortárs művek színpadra vitele, illetve a zenekar életének állandó része a turnézás Európa legrangosabb koncerttermeiben. A Pannon Filharmonikusokkal régi barátságra és együttműködésre tekint vissza, így most a PFZ utazik Wrocławba, ahol műsorával egyaránt kedveskedik a különlegességek és slágerek kedvelőinek. A műsort Brahms B-dúr zongoraversenye nyitja, mely amellett, hogy a szerző pályájának egyik csúcsa, magyar vonatkozással is rendelkezik, hiszen ősbemutatója Budapesten volt.

Szerelem, szenvedély, líra és dráma – igazi tavaszi témáknak is mondhatnánk. A Pannon Filharmonikusok március végi hangversenyén először Balog József zongoraművész elképesztő érzékenysége és hatalmas zenei tudása, tehetsége garantálja Brahms zongoraversenyének méltó tolmácsolását. A folytatásban Martucci Gesz-dúr noktürnje, majd Bartók progresszív zenéje, a Csodálatos mandarin hangzik el, az esten Bogányi Tibor vezető karmester dirigál. Brahms II. zongoraversenye az érett férfit és az érett zeneszerzőt állítja elénk. 48 évesen komponálta és az ősbemutató szólistája maga a szerző volt. A zongoraszóló mellett szép számmal adott szólókat a zenekar hangszereinek is, így a versenymű valóságos dialógus az egyes hangszerek között. A késő romantikus Giuseppe Martucci Gesz-dúr noktürnjében egyszerre írt olaszosan dallamos és wagneri módon sűrűn folyó, végtelenbe néző zenét. Az ő romantikus idilljét Bartók Béla rendkívül progresszív zenéje követi, melyben minden profánság ellenére a szerelem és az emberi érzelmek erejének plasztikus megjelenítését tűzte ki céljául. A tényleges komponálást csak 1918 őszén kezdte meg Bartók, s bár 1919 májusára befejezte a művet, a hangszereléssel csak 1924-re végzett. Az eredeti táncjátékból Bartók zenekari szvitet készített, ezt a Budapesti Filharmóniai Társaság 1928-ban mutatta be.

 

A Nemzeti Zenei Fórum (NFM)

A Nemzeti Zenei Fórum Wrocławban élvonalbeli hangversenyhelyszín és egyben a Wratislavai Nemzetközi Zenei Fesztivál és a Witold Lutosławski Filharmonikus Zenekar összeolvadásából 2014-ben létrejött előadóművészeti szervezet otthona. Az NFM megalapításának egyik legfontosabb kezdeményezője Andrzej Kosendiak volt, aki jelenleg az intézmény igazgatója.

A Nemzeti Zenei Fórum nem csak Alsó-Szilézia kulturális életét törekszik fellendíteni, de a Wrocławba látogatókat is szeretné csodás élményekben részesíteni. Ezek az intenzív törkevések megmutatkoznak abban a kilenc fesztiválban, melyre a legkiválóbb lengyel és külföldi művészeket hívják meg minden évben. Az épület továbbá összművészeti találkozók helyszíneként is szolgál, illetve tizenkét különböző együttes otthona, úgy mint: Az NFM Wrocławi Filharmonikus Zenekar, NFM Leopoldinum Zenekar, a Wrocławi Barokk Zenekar, a Nemzeti Zenei Fórum Kórusa, a Nemzeti Zenei Fórus Fiúkórusa, a Lutosławski Vonósnégyes, a LutosAir Kvintett, a Nemzeti Zenei Fórum Együttese, az NFM Leopoldinum Vonóstrió, a Lengyel Csellókvartett, a Wrocławi Barokk Zenei Együttes, illetve a West Side Sinfonietta. A Nemzeti Zenei Fórum helyszínt biztosít a legkülönbözőbb kulturális programoknak (pl. lemezkiadás), és edukációs programokat nyújt minden korosztály számára.

 

Koncert kép
Koncert kép

A wrocławi Nemzeti Zenei Fórum Közép-Európa egyik legnagyobb kulturális központjaként előkelő pozíciót élvez a koncerthelyszínek közt. Négy hangversenyteremnek ad helyet: a Nagyterem 1800 férőhellyel bír, míg a másik három teremben egyenként 250–450 látogató tud leülni. A legkülönfélébb zenei irányzatok képviseltetik magukat minden teremben, a komolyzenétől, a jazzen át az elektronikus és alternatív zenéig. A termek egyedülálló akusztikáját a New-Yorki-i Artec Consultants (Arup) csoportnak köszönhetik. Az olyan különleges megoldások, mint építészeti megtörések és vibroizolátorok segítik a hallgatót abban, hogy teljes mértékben a muzsikára tudjon összpontosítani, annélkül, hogy kívülről bármilyen zaj vagy vibráció zavarná meg. Ernyőzet és akusztikai kamrák veszik körül a Nagytermet, melyek támogatják a különböző előadói intenzitást és különböző zenei műfajok jelenlétét. A Nemzeti Zenei Fórum azonban nem csak a fülnek, de a szemnek is vonzó. A zene ihlette ugyanis meg a Kuryłowicz & Társai Épitészeti Studiót a tervezéskor: az épület alakja és homlokzata egy vonós hangszerre emlékeztet, a folyosók fekete falai és a fehér erkélyek pedig a zongora billentyűzetét idézik. A hangversenytermek mellett vannak az épületben természetesen próbatermek, konferenciatermek, irodák, kiállítótermek és egy étterem is. Ez a Wrocław szívében, a város történelmi központjában elhelyezkedő lenyűgöző épitmény a legnagyobb harmóniában él együtt a környezetével.
 

Honlapjuk ITT lapozgatható.

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992