1 2 3

Liszt ünnep

Liszt Ferenc: Esztergomi mise

Pasztircsák Polina – szoprán
Láng Dorottya – alt
Brickner Szabolcs – tenor
Bretz Gábor – basszus
Magyar Rádió Énekkara (karig.: Pad Zoltán)

Vezényel: Farkas Róbert


A koncert a Liszt Ünnep keretében, a Müpa szervezésében valósul meg.

 

A következőkben a Müpa Liszt ünnep - Nemzetközi Kulturális Fesztivál kapcsolódó tájékoztató anyagát osztjuk meg kedves Közönségünkkel:

 

"Liszt Ferenc úgy vélte, „az egyházi zeneszerző prédikátor és pap is, s ahol a szó már nem elég az érzés kifejezésére, ott a hang ad neki szárnyakat és magasztosítja fel”. A kivételes műgonddal komponált Esztergomi mise zenéje tökéletes példa arra, amikor a komponista valóban prédikátorrá és pappá lényegül át. A bazilika felszentelő ünnepségén bemutatott darabot (1856) maga a zeneszerző vezényelte, míg a Liszt Ünnepen Farkas Róbert vezényletével, kiváló énekesek közreműködésével a Pannon Filharmonikusok adják elő a művet.

A mise egykori premierjét nagy érdeklődés övezte, részben azért, mert Liszt akkor már hosszú ideje nem járt Magyarországon. Egy különösen lelkesült fültanú szerint „ez a zene olyan mértékig vallásos, hogy magát a Sátánt is megtérítené”. Liszt rendkívül nagy becsben tartotta e művét, melyről így vallott: „Nem úgy komponáltam, ahogyan az ember a felöltője helyett miseruhát ölt, hanem az a szívem valódi buzgó hitéből fakadt, amilyet gyerekkorom óta mindig is éreztem. Valóban elmondhatom, hogy a misémet inkább imádkoztam, mint komponáltam.”

Az Esztergomi miséről a Liszt Ünnep hivatalos magazinjában is olvashatnak, László Ferenc cikke a kiadvány 34-35. oldalán található: https://lisztunnep.hu/kiadvanyok/magazin

 

Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál

A 2021-ben, Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóján életre hívott Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál a hazai és nemzetközi művészeti élet meghatározó szereplőit és legfrissebb alkotásait emeli programjába és hozza el Magyarországra. A Liszt életművét jellemző kiemelkedő minőség, műfaji sokszínűség és formai gazdagság a Liszt Ünnep számára is alapérték.

A Müpa új összművészeti eseménysorozatának részeként nagyszabású hangversenyek, klasszikus és kortárs zenei kamaraprodukciók mellett orgonakoncertek, könnyűzenei és jazzkoncertek, táncelőadások, irodalmi és képzőművészeti programok, valamint rendhagyó köztéri események várják a közönséget Budapest legjelentősebb művészeti tereiben és a város számos pontján.

Nemzetközi Kulturális Fesztivál

Koncert kép

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992