1 2 3

friss & csábító Szabad egy táncra?

Alberto Ginastera: Estancia – Négy tánc, Op. 8.a
Astor Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben
Manuel de Falla: A háromszögletű kalap – teljes balettzene

Meláth Andrea – mezzoszoprán
Giovanni Guzzo – hegedű

Vezényel: Bogányi Tibor

Jegyárak: 2990, 3990, 4990 Ft, 6-18 éveseknek díjmentes jeggyel látogatható!*
Jegyvásárlás

Új bérletes sorozatunk, a péntek esti Flört nyitányaként táncos közreműködőkkel keltjük életre a háromszögletű kalapot. Ilyen még nem volt, mi is kíváncsian várjuk mi sül ki Bogányi Tibor elképzeléséből!

 

ASTOR PIAZZOLA 100' - születésének évfordulóján a világhírű muzsikus munkássága előtt is tisztelgünk

Astor Pantaleón Piazzolla (1921-ben született, 1992-ben hunyt el) argentin zeneszerző, harmonikás, zenekarvezető, aki nyolc évesen kezdett el bandoneónon játszani. Tizenkét évesen kezdett klasszikus zenét tanulni a magyar származású Wilda Béla zongoristától.

Gyermekkorát Bronxban töltötte. 1937-ben tért haza, majd Buenos Airesbe költözött. 1940-ben Arthur Rubinstein összehozta Alberto Ginastrerával. Piazzolla megismerte a kortárs zeneszerzők műveit. Szimfóniákat, concertókat, szonátákat és kamarazenét komponált. 1954-ben egy párizsi ösztöndíjjal Nadia Boulanger növendéke lett.1986-ban César-díjat kapott az El Exilio de Gardel című film zenéjéért. Életművével a tangót és a bandoneónt a komolyzene részévé tette. Gidon Kremer (egykor szovjet) hegedűművész Piazzollát népszerűsítő tevékenysége nagyban hozzájárult ehhez.

Zenéjére legnagyobb hatással a tangó, a dzsessz és Johann Sebastian Bach volt. Mind összhangzattanilag, mind formailag rengeteg hasonlóság fedezhető fel Bach és Piazzolla zenéje között. Több mint ezer zenedarabja maradt fenn, amelyeket a nagy koncerttermektől a kis klubokig világszerte előadnak.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Egy estényi spanyol és Dél-Amerikai zene, sok tánc, napsütés, távoli tájak, szerelem, ritmus, szenvedély. Az este szerzőiben az a közös, hogy mindhárman spanyol anyanyelvűek, és mindhárman a 20. században alkottak. Sőt, Piazzolla Ginastera tanítványa is volt. Az Estancia egy Pampán álló tanyán kibontakozó szerelmi történet, Piazzolla Négy évszaka a Buenos Aires-i nagyvárosi évszakokon tangózik végig, de Falla balettje pedig egy spanyolországi flört történetét meséli el.

Az Estancia voltaképpen a magyar tanya szónak felel meg, a cím pedig onnan származik, hogy az eredeti egyfelvonásos balettzene egy argentin tanyán játszódó történetet jelenít meg, ahogyan egy városi legény belecsöppen a vadnyugat világába és szerelmes lesz egy ottani lányba. A balett öt jelenete a nap öt szakaszában játszódik a hajnaltól az éjszakáig. Ginastera érzékletesen festi le a Pampák világát, és azok táncait. A balettből készült szvit négy táncot tartalmaz, afféle szimfóniává konstruálja a balett történetét.

A Dél-amerikai lüktető, táncos életérzés csak tovább fokozódik a tangó királya, Astor Piazzolla világhírnek örvendő művében. Piazzolla egyszerre aknázza ki a négy évszak, a természet, a tánc, a körforgás lehetőségeit, és reflektál – időnként némi iróniával – a másik azonos című slágerre, Vivaldi Négy évszakjára. Ilyen például, amikor a Buenos Aires-i nyár közepén feltűnik Vivaldi Telének második tétele – tudniillik az ottani nyár idején Európában tél van.

Manuel de Falla balettzenéje már Európában játszódik, eredetileg a Gyagilev-balett számára készült. A vásári komédia alapján készült történetet 1919-ben Picasso által tervezett jelmezben és díszlettel mutatták be. A történet tanúsága szerint a kormányzó (a háromszögletű kalap jelen esetben státuszszimbólum) el akarja csábítani a szép molnárnét, de ő cselt eszel ki ellene, és táncával addig vezeti, míg az a vízbe nem esik. A balettet viszonylag ritkán lehet színpadon látni, és hangversenyen is jellemzően csak részleteket játszanak belőle. Ezen az estén a teljes változat hallható lesz.

A produkció a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei
Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérletvásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Nyitvatartás:

Hétfőtől szombatig: 
10.00 - 18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől szombatig 10.00 és 18.00 óra között.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992