1 2 3

Barátsággal

A Wrocławi Filharmonikusok vendégjátéka

Johannes Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány
Witold Lutosławski: Kettősverseny oboára, hárfára és kamarazenekarra
Szergej Rahmanyinov: II. (e-moll) szimfónia

Wrocław Filharmonikus Zenekar

Justyna Stanek – oboa
Malwina Lipiec-Rozmysłowicz – hárfa

Vezényel: Giancarlo Guerrero

Koncert várható hossza: 90 perc
Jegyárak: 1990, 2990, 3990 Ft, 6-18 éveseknek díjmentes jeggyel látogatható!*
Jegyvásárlás

A komorságra hajlamos Brahms ezesetben egy fényes, optimista, inkább látványos, mintsem mély mondanivalóra törekvő nyitányt komponált. A zene központi motívuma a „Gaudeamus igitur” kezdetű, oktatási intézmények ünnepein gyakran hallható dal, melynek kezdő gondolata: „Örvendezzünk tehát, míg fiatalok vagyunk!” Lutosławski a lengyelek egyik nagy 20. századi zeneszerzője, és mint oly sok szerző a században, ő is több fontos megrendelést köszönhetett Paul Sachernek, a Baseli Kamarazenekar vezetőjének. Ezt a művet is ő rendelte, méghozzá Heinz és Ursula Holliger számára. A szólóhangszer megválasztását tehát a zenész házaspár ihlette. A szokatlan szólista párosítást a zenekar érdekessége folytatja, a vonóskaron kívül ütősök játszanak csak benne, fúvósok nem. A romantika és 20. század határán alkotó orosz zongorista-zeneszerzőt inkább zongoraversenyeiről és híres Vocalise-éről ismerjük. Ezen az estén viszont szimfonikus szerzőként találkozhatunk vele. A monumentalizmus ebben a művében is tetten érhető. A komponálásért számos jövedelmező munkáról lemondott, egy időre elhagyta Oroszországot is, de így is sokáig elégedetlen volt a mű vázlataival. Nehéz örökség volt első szimfóniájának balsikerű bemutatója is. Ennek ellenére, amikor 1908-ban bemutatták a közel egyórás szimfóniát, nagy sikert hozott a mű. Ezzel a művel Rahmanyinovnak kétszer is helyet kellett követelnie magának a szimfonikus irodalomban. Először a bemutató kapcsán, másodszor pedig halála után, hiszen az ötvenes-hatvanas években jellemzően egy 35 percesre rövidített változatban játszották ezt a művét, s csak később vált szokássá, hogy teljes terjedelmében „színpadra engedjék”.

 

Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány

A komorságra hajlamos Brahms ezesetben egy fényes, optimista, inkább látványos, mintsem mély mondanivalóra törekvő nyitányt komponált. A zene központi motívuma a „Gaudeamus igitur” kezdetű, oktatási intézmények ünnepein gyakran hallható dal, melynek kezdő gondolata: „Örvendezzünk tehát, míg fiatalok vagyunk!” Brahms zenéje is ennek szellemében fogant, sötétebb gondolatait megtartotta az ezzel szinte egyidőben írt Tragikus nyitányhoz.

Lutoslawski: Kettősverseny oboára, hárfára és kamarazenekarra

Lutoslawski a lengyelek egyik nagy 20. századi zeneszerzője, és mint oly sok szerző a században, ő is több fontos megrendelést köszönhetett Paul Sachernek, a Baseli Kamarazenekar vezetőjének. Ezt a művet is ő rendelte, méghozzá Heinz és Ursula Holliger számára. A szólóhangszer megválasztását tehát a zenész házaspár ihlette. A szokatlan szólista párosítást a zenekar érdekessége folytatja, a vonóskaron kívül ütősök játszanak csak benne, fúvósok nem.

Rahmanyinov: II. (e-moll) szimfónia

A romantika és 20. század határán alkotó orosz zongorista-zeneszerzőt inkább zongoraversenyeiről és híres Vocalise-éről ismerjük. Ezen az estén viszont szimfonikus szerzőként találkozhatunk vele. A monumentalizmus ebben a művében is tetten érhető. A komponálásért számos jövedelmező munkáról lemondott, egy időre elhagyta Oroszországot is, de így is sokáig elégedetlen volt a mű vázlataival. Nehéz örökség volt első szimfóniájának balsikerű bemutatója is. Ennek ellenére, amikor 1908-ban bemutatták a közel egyórás szimfóniát, nagy sikert hozott a mű. Ezzel a művel Rahmanyinovnak kétszer is helyet kellett követelnie magának a szimfonikus irodalomban. Először a bemutató kapcsán, másodszor pedig halála után, hiszen az ötvenes-hatvanas években jellemzően egy 35 percesre rövidített változatban játszották ezt a művét, s csak később vált szokássá, hogy teljes terjedelmében „színpadra engedjék”.

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Nyitvatartás:

Hétfőtől szombatig: 
10.00 - 18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől szombatig 10.00 és 18.00 óra között.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992