1 2 3

+1 koncert Fiatalok és tehetségesek

Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Mentorprogram

Weiner Leó: Karnevál-nyitány
Leonardo Marino: Csellóverseny – ősbemutató
Karol Szymanowski: II. szimfónia

Rohmann Ditta – gordonka
Leonardo Marino – zeneszerző

Vezényel: Joanna Natalia Ślusarczyk

Koncert várható hossza: 110 perc
Jegyárak: 2990, 3990, 4990 Ft, 6-18 éveseknek díjmentes jeggyel látogatható!
Jegyvásárlás

A Pannon Filharmonikusok lehetőséget ad minden művész tehetségének kibontakoztatására, művészetük bemutatására, a zene kortól, nemtől, politikai hovatartozástól független szabadságának átélésére. Közönségét biztatja arra, hogy nyitottan fogadják be a fiatal alkotók műveit, a pécsiek támogató figyelemmel kísérik ezeket a koncerteket. Valószínűleg a zenei jövő nagy generációja lesznek ezek az alkotók, műsoruk ezért nagyon fontos, valamint kicsit rendhagyó, de mindenképpen szerethető. Izgalmas és újító szakmai megoldásaik, zenei vízióik és innovációjuk soha nem öncélú, közös évszázados zenei hagyományaink alapján nyugszik. Ugyanakkor szerencsére elég kísérletező, hiszen ezen az előadáson például a teljesebb, izgalmasabb hangzás elérése érdekében a Pannon Filharmonikusok ütőművésze cipőkefét és lengéscsillapító rugót is megszólaltat hangszerként előadásban.

A koncert karmestere, Joanna Natalia Ślusarczyk, aki az Európai Unió Első Nemzetközi Karmeserversenyének harmadik, a London Classical Soloists Karmesterverseny első, idén márciusban pedig a párizsi La Maestra nemzetközi karmesterverseny második helyezését érte el. Rezidens karmestere a Sziléziai Filharmonikus Zenekarnak. A több nemzetközi meghívást és zenei felvételt magáénak tudó művész számos kiemelkedő ösztöndíjban részesült.

A Koncertünkön elhangzó ősbemutató a fiatal olasz zeneszerző, Leonardo Marino Csellóversenye, amelynek váratlan fordulatai, improvizációs elemei kihívás elé állítják a zenekart.  A concertót játszó Rohmann Ditta neves csellóművész énekel is az előadás során. A művésznő az alkotás folyamatában is részt vett, mivel a szerző neki dedikálta a művet.

Leonardo Marino megfogalmazásában „olyan zene ez, amely a hang és hang emlékének összeütközéséből születik. A hangot a szólista testesíti meg, aki hangszerével határozott kontúrok nélkül egyetlen egymásnak ellentmondó egységbe olvad össze. Az emberi hang és a gordonka hangja szinte együtt táncolnak egy soha nem létezett emlék talaján.”

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramja fiatal zeneszerzőket, karmestereket és szólistákat készít fel a pécsiek nyitott közönsége előtti bemutatkozásra. Fogadjuk őket bizalommal és örömmel, biztassuk a figyelmünkkel és a tapsunkkal! A jelenlétünkkel.

Hajlamosak vagyunk a 20. századi avantgárdra modern zeneként tekinteni, pedig ha jobban belegondolunk, többnyire egy évszázad választ már el minket ezektől a művektől, egyikük-másikuk egészen klasszikusnak számít. Ezen a hangversenyen tényleg ők lesznek a klasszikusok, és egy fiatal szicíliai szerző csellóversenyének ősbemutatója lesz az újdonság. Ugyanakkor a 20. századi művek is újdonságként hathatnak, mivel aránylag ritkán kerülnek a közönség elé. Weiner Leó Karnevál-nyitánya alcíme szerint egy humoreszk zenekarra, ami egyszerre illeszkedik a műfaj nemzetközi hagyományaihoz, és hordoz némi magyaros, népies hangvételt is. Leonardo Marino Csellóversenye meglepetés, a lengyel Szymanowski grandiózus II. szimfóniája pedig egyszerre hordozza Wagner hatását és a 20. század előszelét. Ez a szimfónia a szerző első alkotói korszakának legnagyobb hatású műve, amely a nemzetközi hírnév útján elindította. Ebben a művében tehát Szymanowski is mint fiatal és tehetséges szerző lép a közönség elé, aki mindent tud a nagy elődökről és a kor fősodráról, és maga is keresi saját, egyéni hangját.

 

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992