1 2 3

Az orosz lélek varázsa

Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Rokokó variációk
Igor Stravinsky: Petruska (1947-es változat)

Győri Filharmonikus Zenekar

Devich Gergely – gordonka

Vezényel: Rajna Martin

Koncert várható hossza: 90 perc
Jegyárak: 3990, 4990, 5990 Ft, 6-18 éveseknek díjmentes jeggyel látogatható!
Jegyvásárlás

A 19. századig az európai kultúrélet lényegében orosz befolyás nélkül létezett. Oroszországra mint egy távoli, ismeretlen, veszélyes katonai erőre tekintettek, nem úgy, mint kultúrhatalomra. A romantika idején azonban egycsapásra nagyhatású orosz zeneszerzők, írók, művészek jelentek meg a kultúra látóterében, akik olyan arculatot adtak hazájuknak, mely rengeteg szálon táplálkozik a nyugat-európai hagyományból, ugyanakkor félreérthetetlenül orosz: nagy, szeszélyes, szenvedélyes, túlzó és regényes. Ebből a hagyományból kinövő újszerűségből hallhatunk három szemelvényt ezen a koncerten. Muszorgszkij szimfonikus költeménye egyszerre az orosz mondavilág zenei adaptációja, romantikus programzene és az impresszionizmus előfutára. Csajkovszkij Rokokó variációi a romantikus gordonkaversenyt állítják új fénytörésbe – olyannyira, hogy a megrendelő szólista annyira megrökönyödött a mű erős lírai tónusán, hogy jelentősen átírta a művet, és a szerző akarata ellenére eredetileg ez a változat került be a köztudatba. Stravinsky Petruskája pedig vérbeli 20. századi zene, tematikája és meseszerűsége mégis folytatja az orosz romantikus hagyományt.

A klasszikus zenében jártas szakemberek előtt jól ismert Nikisch Artur, világhírű karmester és számos nagynevű európai és amerikai zenekar alapítója, és Richter János szintén világhírű karmester neve, de kevesen tudják, hogy mind a ketten ezer szállal kötődnek a Győri Filharmonikus Zenekarnak otthont adó Győr városához.

Nikisch Artur pályafutása innen indult és lett az akkori kor zenei életének egyik legmeghatározóbb alakja, míg Richter János édesapja, Richter Antal 1846-ban alapította meg a Győri Férfidalegyletet, amely 1862-ben alakult át Győri Ének és Zeneegyletté, a Győri Filharmonikus Zenekar jogelődjévé. Városi zenekarrá 1894-ben vált, majd hosszú évek után 1968-ban alakult át az addig félhivatásos művészeti intézmény professzionális koncertzenekarrá. A 2008-ban történt vezető és koncepcióváltás után megújult a Győri Filharmonikus Zenekar, és ettől az évtől kezdve számíthatjuk a zenekar legújabb kori sikertörténetét is.

Mára már a professzionalizmus, az innovatív megoldások és a nemzetközi színvonal, jellemzi a zenekar munkáját, amely világszínvonalú szakmai kvalitást nyújt partnereinek, közönségének, a vele dolgozó szólistáknak és vendég karmestereknek megfelelve a zenekar alapítóinak célkitűzéseinek a mai kor szellemében.

Európa szinte valamennyi országában hangos sikerek jellemezték fellépéseit, de Ázsia legfontosabb zenei színpadjain, Kínában, Dél-Koreában, Tajvanon is sikerült kivívnia mind a szakma, mind a közönség elismerését. A zenekar 2009 tavaszán a legendás olasz filmzeneszerző-karmesterrel, az Oscar-díjas Ennio Morricone-val nagysikerű távol-keleti és európai turnén vett részt.

Az elmúlt évtizedek során híres magyar és külföldi dirigensek álltak a zenekar élén, így például, Sándor János, Medveczky Ádám, Lamberto Gardelli, Arvid Jansons, Mariss Jansons, Kertész István, Kobayashi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Kovács János, Ludovit Rajter, Yuri Simonov, Gilbert Varga, Carlo Zecchi, Alastair Willis, Keller András, Gérald Korsten.

De együtt örvendeztethettük meg közönségünket olyan világhírű szólistákkal is, mint például Alexandru Agache, Baráti Kristóf, Boldoczki Gábor, Csáki András, Jörg Demus, Fischer Annie, Walter Fraccaro, Gertler Endre, Ida Haendel, Jandó Jenő, Cyprien Katsaris, Kocsis Zoltán, Michael-Martin Kofler, Komlósi Ildikó, Lendvay József, Lukács Gyöngyi, Bobby McFerrin, Miklósa Erika, Jevgenyij Nyesztyerenko, Pauk György, Perényi Miklós, Ránki Dezső, Rost Andrea, Szokolay Balázs, The King’s Singers, Várdai István, Sarah Chang, Sergei Nakariakov, Dmitry Masleev, Sergei Dogadin.

A Győri Filharmonikus Zenekar gazdag repertoárja nemcsak a klasszikus-tradicionális művekre terjed ki, de a könnyedebb műfajt is megfelelő módon tudja ötvözni szakmai képességeivel.
Regionális, kulturális együttes, a térség csúcsintézménye, a vele szemben támasztott szakmai elvárásoknak megfelelően egyszerre tölti be a klasszikus-tradícionális nagyzenekar, a crossover filmzenekar, szabadtéri- vagy gálazenekar, a kisebb vagy nagyobb kamarazenekar és esetleg a koncert-fúvószenekar szerepét is. A zenekar a győri előadásain kívül évente megújuló fantasztikus bérletsorozatokkal várja tisztelt közönségét a veszprémi Hangvilla, a tatabányai A Vértes Agorája, a soproni ProKultura, a mosonmagyaróvári Flesch Központ, valamint a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színpadán.

A Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója 2008. júliusa óta Fűke Géza, művészeti vezetője pedig Berkes Kálmán Magyarország Érdemes Művésze díjjal kitüntetett Liszt-díjas, Grammy Aranyérmes klarinétművész, karmester, aki 1992-2017-ig a tokiói Musashino Zeneakadémia professzora, karmestere volt.

2015-től a Győri Filharmonikus Zenekar kiemelt partnere, 2016-tól főszponzora az Audi Hungaria.

 

A nagyszerű Győri Filharmonikus Zenekart ezen az esten látjuk vendégül, a Pannon Filharmonikusok pedig 2022. május 23-án ad hangversenyt Győrben.

A Győri Filharmonikus Zenekar honlapját ide kattintva érik el! 

Koncert kép

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992