1 2 3

A vörös hegedű

Leonard Bernstein: Candide – Nyitány
John Corigliano: „The Red Violin” Hegedűverseny
Dohnányi Ernő: fisz-moll szvit, Op. 19

Elina Vähälä – hegedű

Vezényel: Bogányi Tibor

Koncert várható hossza: 80 perc
Jegyárak: 4900, 5990, 6990 Ft
Jegyvásárlás Bérletvásárlás

A Pannon Filharmonikusok koncertje az új esztendő elején igazi 20. századi muzsikát kínál, amely mégsem avantgárd. A hangverseny címét is adó darab, a hegedűverseny A vörös hegedű című film zenéjéből merít, Corigliano műve méltán kedvelt, most a budapesti közönség is találkozhat vele élőben, Elina Vähälä finn hegedűművész szólójával.

Bernstein Candide-ját ugyan a 18. századi francia filozófus, Voltaire regénye ihlette, zenéje egyértelműen amerikai és 20. századi. A könnyed opera, sőt műfaji megjelölése szerint operett népszerű nyitányát John Corigliano hegedűversenye követi: a „The Red Violin” zenei anyaga A vörös hegedű című film zenéjéből táplálkozik. A hangversenyt záró mű, Dohnányi fisz-moll – más néven romantikus vagy nagy zenekari – szvitje. Előadói apparátusának nagysága, tételrendje akár szimfóniává is tehetné, sőt, bizonyos szempontból az is.  Ugyanakkor az első tétel intonálása inkább a szerenádok hangulatát idézi. Az andante feliratú variációs tétel egy sziporkázóan hangszerelt, lendületes, organikusan építkező, folyamatosan előre haladó kompozíció. A tétel hangzásvilága leginkább szimfonikus költemények vagy filmzenék hangvételére emlékeztet. Az est vendége Elina Vähälä hegedűművész, akinek zenéléséről így írt a Chicago Tribune: „...gördülékenyen és elegánsan játszó, tehetséges muzsikus, akinek briliáns technikája túláradó energiával, érzékenységgel és képzelőerővel párosul.” Vähälä tizenkét évesen lépett először nagyzenekar tagjaként a színpadra, elnyerte az ifjú mesterszólista címet, megnyerte a New York-i Ifjú Koncertművészek Nemzetközi Versenyét. 2008-ban a Nobel-békedíj kapcsán szervezett koncerten lépett fel. A hangversenyen Bogányi Tibor vezető karmester dirigál.

Koncert kép

„...GÖRDÜLÉKENY, ELEGÁNS ÉS TEHETSÉGES MUZSIKUS, AKINEK BRILIÁNS TECHNIKÁJA TÚLÁRADÓ ENERGIÁVAL, ÉRZÉKENYSÉGGEL ÉS KÉPZELŐERŐVEL PÁROSUL.” (CHICAGO TRIBUNE)

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992