1 2 3

Online közvetítésfolyam Liszt & Berlioz maraton

Stream felvételről a Müpából (Fotó: Hirling Bálint)

Hector Berlioz: Harold Itáliában (szimfonikus költemény)

Szűcs Máté – brácsa

Koncert várható hossza: 45 perc
Jegyárak: Ingyenes, élő, több órás közvetítésfolyam több résztvevővel, amelyen belül a Pannon Filharmonikusok koncertje a korábbi évekhez hasonlóan 19:00 órakor kerül közvetítésre a MÜPA www.mupa.hu és a BFZ www.bfz.hu honlapokon.

ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉS (STREAM) HOZZÁFÉRÉS

Kedves Közönségünk! Az alábbiakban fontos információkat találnak az élő közvetítéssel kapcsolatban:

 

AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS ELÉRÉSE ÉS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

a MÜPA honlapján IDE KATTINTVA,

a BFZ honlapjárán IDE KATTINTVA

A 10.00 órától kezdődő egész napos online közvetítésfolyam, a zenei maraton ITT elérhető.

 

A HANGVERSENY ONLINE MŰSORLAPJÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK!

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar életében már hagyománynak számít a maratonok rendezése, amikor egy-egy egész napos műsorfolyam keretében egy-egy szerzőt állítanak a középpontba, a közönség pedig ízlése és vérmérséklete szerint fürdőzhet a zenéjükben egy-egy koncert erejéig, vagy akár az egészet végig hallgatva. Az idén két „sztárvendéget” is köszönthetünk, a romantika két nagy „fenegyerekét” - Lisztet és Berliozt. Mindketten heves érzelmeket váltottak ki a kortársakból, pozitív és negatív értelemben egyaránt, és jó néhány műfaj (így a versenymű, a szimfónia és a programzene) útját terelték új irányba. A Pannon Filharmonikusok egy ritkán hallható, de annál személyesebb mondanivalójú Berlioz művel kapcsolódik be a maratonba. A PFZ névrokonát, a házigazda BFZ-t közvetlenül megelőzve, a záró koncert előtt lép színpadra, és a nappalikba zárt közönséget az örök Itáliába csábítja. A Harold Itáliában című önéletrajzi brácsaverseny-szimfónia ugyanis Byron hősének köntösében Berlioz itáliai élményeit mutatja be, ahogyan Liszt fogalmaz, a csodálatos Itália és a mélyen megkeserített lelkű főhős találkozását. Ezen a hangversenyen pedig nemcsak Byron és Berlioz, de a mélyen elvágyódó lelkű közönség is találkozhat Itáliával.

Harold Itáliában

Három művész szenvedélye egy zeneműben – lényegében így lehetne összefoglalni ezt a művet, amely egyszerre szimfónia, versenymű és szimfonikus költemény. A művet ugyanis a Fantasztikus szimfónia előadásán végletekig fellelkesült Paganini rendelte Berlioztól, azzal a furcsa megkötéssel, hogy a darab szólistája a brácsa legyen. (A brácsa a korban sem tartozott a szólóhangszerek közé, és Paganini pedig hegedűsként vált világhírűvé.) Az elkészült műben Berlioz Byron hősének, Haroldnak köntösében járja Itáliát, de valójában sokkal inkább saját élményeit komponálta meg. A történet további érdekessége, hogy az egy évvel későbbi bemutatón Paganini nem is volt jelen, csak négy évvel később hallotta a művet, amikor igen lelkesen nyilatkozott róla. A kor közvéleménye közel sem volt ennyire elismerő, ugyanakkor Liszt még elemzést is írt róla – igen pozitív példaként említve Berlioz művét, melyben vélekedése szerint a csodálatos Itália és a mélyen megkeserített lelkű főhős találkozik.

A zene négy programmal ellátott tételből áll:


I. Harold a hegyekben. A melankólia, boldogság és öröm jelenetei. Adagio – Allegro
II. Esti imát zsolozsmázó zarándokok menete. Allegretto
III. Az Abruzzók egy hegyilakójának szerenádja kedveséhez. Allegro assai
IV. Rablók orgiája. Emlékezés letűnt jelenetekre. Allegro frenetico

Galéria

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992