1 2 3

A diótörő – karácsonyi varázslat / Elmarad!

Zene, tánc és mese egy estén

Pjotr Iljics Csajkovszkij: A diótörő

Michac Gábor – Díszlettervező
Rományi Nóra – Jelmeztervező
Kovács Zsuzsanna – A koreográfus asszisztense
Vincze Balázs – Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas Koreográfus
Böhm György – Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas Dramaturg-rendező
Pannon Filharmonikusok
Pécsi Balett
Czéh Dániel – bábszínész

Vezényel: Vass András

Koncert várható hossza: 80 perc
Jegyárak: Felnőtt » 5000 » 6000 Ft » Gyermek - 14 éves korig » 2000 » 3000 Ft » Családi (1 felnőtt, 2 gyermek): 7900 » 9900 Ft - Családi jegy csak személyesen vásárolható a Kodály Központ jegypénztárában. Megértésüket köszönjük!
Jegyvásárlás

A Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház hagyományteremtő céllal állítja színpadra a Kodály Központban a nagy klasszikust, A diótörőt. Most már egészen bizonyos, hogy csak 2021-ben.

A 2020. novemberi sajtóanyagból megtudhatjuk a részleteket:

 

„Mint a gyermek a karácsonyi ajándékát, mi most egy évig várjuk ezt a csodálatos munkát”

A Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház hagyományteremtő céllal állítja színpadra a Kodály Központban a nagy klasszikust, A diótörőt. Most már egészen bizonyos, hogy csak 2021-ben. Az együttműködést szerződéssel megpecsételő koprodukciós partnerek a hatályban lévő rendeletek alapján mérlegelték azt, hogy egy ilyen volumenű, régiós, vagy akár országos érdeklődésre számot tartó, magas minőségű produkciót jelen helyzetben útjára engedhetik-e.

A november 15-i díszletállító próbán készült felvételekkel üzenik a közönségnek, hogy ha minden körülmény engedi, egy esztendő múlva egy igazi családi, karácsonyi varázslat részesei lehetnek Pécsett!

Egy ilyen komplex előadás előkészítése, amelyben szimfonikus zenekar, táncművészek, bábszínész, gyermekszereplők és táncos növendékek is szerepelnek, még járványmentes időszakban is komoly kihívás, szakmai egyeztetések, szigorú rendszerbe rendezett próbák sora kíséri – nyilatkozták az együttműködő partnerek. Jelen kialakult helyzetben tervezhetetlenné vált a sokszereplős előadás előkészítése, így kezdeményezték az idei év decemberére kitűzött előadások áthelyezését a 2021-es év karácsonyát megelőző időszakra.

A Pécsi Balett táncművészei jelenleg csak klasszikus gyakorlatokat, valamint kontaktus nélkül megvalósítható fizikai karbantartást szolgáló feladatokat végezhetnek 10 fős csoportokban. A rendelkezésre álló balett-terem mérete sem teszi lehetővé azt, hogy a járványügyi protokollt, akár csak a távolságtartást betartva, biztonságosan próbálhassanak gyermekekkel, növendékekkel egy ilyen nagy létszámú produkciót. Természetesen amennyiben december 11-től visszaállna a munkamenet a megszokott rendjébe, akkor sem lenne elegendő a maradék időszak a látványos, mozgalmas produkció maradéktalan előkészítésére.

A Pannon Filharmonikusok szintén arról adott tájékoztatást, hogy a döntés meghozatalában a szakmai feltételek mérlegelésén túl az egyik legfontosabb szempontja a muzsikusok egészségének védelme volt. Elképzelhetetlen jelen időszakban az, hogy a klasszikus előadások felépítését követve ennyi zenész egy félig a színpad takarásában lévő, majdhogynem zárt térnek minősülő zenekari árokban dolgozzon folyamatosan, még ha maszkban is. A megváltott jegyeket a Kodály Központ jegypénztárában visszaváltják.

Mire számíthat a közönség jövőre? Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című remekműve a világ balett színpadjainak állandó és megunhatatlan darabja, reményeik szerint nem csak Pécs, hanem a régió, az ide érkező vendégek közkedvelt karácsonyt megelőző családi programja lesz. A mű szimbólumrendszere minden korszak gyermekei számára érzékletes módon jeleníti meg azt, hogy a gyermeki fantázia szabadon szárnyaló, színes és kalandos. Ezt az alkotók a produkció címével is hangsúlyozzák: A diótörő – karácsonyi varázslat, Zene, tánc és mese egy estén.

Az előadást még izgalmasabbá teszi, hogy a Bóbita Bábszínház művésze néha narrátorként, néha pedig az előadás tevőleges résztvevőjeként lesz jelen a produkcióban. A kezében lévő Diótörő bábbal segíti a nézőket.

A produkció alkotógárdájának tagjait röviden ismertették a közönséggel, azonban jövőre tervezik a résztvevő művészek, a produkció kulisszatitkainak bemutatását, többek között kisfilmek segítségével is. Az előadás rendezője Böhm György, Jászai Mari- és Nádasdy

Kálmán-díjas dramaturg-rendező, alkotótársa Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas koreográfus, a díszlettervező Michac Gábor, a jelmeztervező Rományi Nóra, a koreográfus asszisztense Kovács Zsuzsanna. Közreműködik a Pécsi Balett, Czéh Dániel bábszínész, a Pannon Filharmonikusok, vezényel Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere.

A produkció a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és Bóbita Bábszínház koprodukciójában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg a tervek szerint tehát 2021 decemberében.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Íme az eredeti hír a produkcióról:

A Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház hagyományteremtő céllal állítja színpadra a nagy klasszikust, A diótörőt. A Kodály Központ kiváló akusztikai környezete, felemelő atmoszférája ragyogó családi programot rejt majd minden év decemberében.

Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című remekműve a világ balett színpadjainak állandó és megunhatatlan darabja. Ez a mű a zeneszerző utolsó balettje, egyben utolsó színpadi műve. A diótörő előadásain, generációk nőttek fel, és kerültek közelebb a zenéhez és a tánchoz. A mű szimbólumrendszere minden korszak gyermekei számára érzékletes módon jeleníti meg azt, hogy a gyermeki fantázia szabadon szárnyaló, színes és kalandos. A történet alapjául E. T. A. Hoffmann Diótörő és az egérkirály című meséje szolgált. A történet szerint karácsony éjszakáján kezdődik a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúja, és Marika váratlanul a csata kellős közepébe pottyan. Diótörő – akinek valódi kilétét a mese végéig homály fedi -  bátorságának és jó szívének köszönhetően legyőzi a gonosz Egérkirályt, s ezzel önmagáról is elhárítja a rontást. Marikát csodálatos utazásra viszi a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik.

Fantasztikus lehetőség előtt áll a Pécsi Balett társulata és a város közönsége, először lesz látható és hallható e mű a Pannon Filharmonikusok élő zenei kíséretével. És hogy még izgalmasabb legyen ez a vállalkozás, a Bóbita Bábszínház művésze néha narrátorként, néha pedig az előadás tevőleges résztvevőjeként lesz jelen a produkcióban. A kezében lévő Diótörő bábbal segíti a nézőket. Előadásunk nem kíván aktualizálni, hiszen A diótörőnek pont a varázslatos karácsonyi álom a lényege.

A produkció a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és Bóbita Bábszínház koprodukciójában, az EMMI és az NKA támogatásával valósul meg.

További információk, szereposztás a Pécsi Balett honlapján IDE kattintva érhető el!

 

Koncert kép

A Pannon Filharmonikusok szeretettel hívja hangversenyeire kedves közönségét a Magyarország télen is vár! kampány keretében.

 

Koncert kép

A diótörő díszletpróbáján készült fotók - 2020. november

A diótörő – karácsonyi varázslat

Koncert kép
Koncert kép

A diótörő – karácsonyi varázslat

A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei
Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérletvásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás a 2020. november 10-i Covid-rendelkezések után:
- hétfő-csütörtök: 10.00 - 18.00
- péntek: 10.00-16.00
- december 23-tól január 4-ig a pénztár zárva
- streamek ideje alatt zárva - telefonon rendelkezésre állunk

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992