1 2 3

Világhíres magyarok

Eötvös Péter: Sirens' Song – ősbemutató
A hangversenyhez kapcsolódóan, annak szerves részeként: Fazekas Gergely zenetörténész Eötvös Péter zeneszerző, karmesterrel beszélget - felvételről
Bartók Béla: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára

Vezényel: Eötvös Péter

Koncert várható hossza: 60 perc
Jegyárak: Díjmentes élő közvetítés.

ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉS (STREAM) HOZZÁFÉRÉS

Zenetörténeti jelentőségű hangversenybe kapcsolódhat be a hazai és külföldi közönség március 25-én 20.00 órakor - élő közvetítés segítségével. Eötvös Péter, a Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus több éves együttműködést követően a Pannon Filharmonikusok számára írt zeneművet, kérésére ennek ősbemutatójára a pécsi Kodály Központban kerül sor. Eötvös a század egyik legelismertebb kortárs zeneszerzője, nagynevű zenekarok rendszeresen visszatérő dirigense, különböző kontinensek legnagyobbjai várnak éveket arra, hogy együtt dolgozhassanak vele. Az előadás a nemzetközi és a magyar zenei életben, Pécs városában önmagában is jelentős eseményt jelent, de még különlegesebbé teszi az, hogy a stream eszközével készül ősbemutatóra szerző és zenekar.

Ritka élményben lehet részünk, ugyanis a hangverseny szerves része lesz egy interjú, Eötvös Péter zeneszerző, karmester és Fazekas Gergely zenetörténész beszélgetése teszi  az est programját még értékesebbé.

 

Mindig szívmelengető érzés látni, amikor egy ma élő honfitársunk lassanként bevonul a nemzet nagyjainak sorába. Ennek lehetünk szakmai értelemben is tanúi, amikor ezen a hangversenyen Eötvös Péter új művének ősbemutatóját hallhatjuk Bartók Béla világhírű Zenéjének társaságában. A modern zenét nehezebben befogadókat is invitáljuk erre az eseményre, hiszen nemcsak zene, hanem beszélgetés is lesz a műsorfolyamban, így Eötvös Pétert nemcsak zeneszerzőként és karmesterként ismerhetjük meg, hanem gondolkodó emberként is.

Előzetesben pedig idézzünk fel egy gondolatot tőle az új művel kapcsolatban: „Évezredek óta a mítoszok leghíresebb énekesei a szirének: asszonyfejű gyilkos madarak. A Sirens' Song című művemet három író ihlette. Homérosz szerint bűvös hangon csábították magukhoz a matrózokat, és megölték őket. Odüsszeusz elővigyázatosan viaszt tett a fülébe, hogy ne hallja, de meglássa a sziréneket. Kafka szerint a szirének még ravaszabbul becsapták Odüsszeuszt, ugyanis nem énekeltek neki. A szirének az alvilág múzsái. Nemcsak Joyce-t csábították el, hanem azokat a zeneszerzőket is, akik igyekeztek hallhatóvá tenni azt, amit Odüsszeusz sohasem hallhatott.” 

Bartók Béla 1881. március 25-én Nagyszentmiklóson született. Munkássága, embersége előtti tiszteletképpen csendül fel hangversenyünk.

 

A LAPOZHATÓ, ONLONE MŰSORLAPOT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK!

 

 

„Nem könnyű ma zeneszerzőnek lenni, hiszen mindegyikük azt szeretné, ha nem csak néhány zenetudós és ítész hallaná és értékelné a műveiket, hanem minél szélesebb körben sikerülne megmutatni őket. [...] Azért persze jó pár kivétel akad. Ilyen maga Eötvös Péter is, aki nem véletlenül a legnépszerűbb kortárs zeneszerzőnk.” (Papageno)

 

Koncert kép

 

…a tér játszik nagyon nagy szerepet, a tér akusztikája, ahogyan a hang eljut egy teremakusztikán keresztül a hallgatóhoz, megszépül, utánhangzása, echo-ja van. Igazán fontos, hogy milyen ennek a minősége, itt két fontos dologról van szó. Egyszer maga a zenekar, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ koncertterme, amely egész fantasztikus minőségű. Ez a zenekar ebben a teremben gyönyörűen szól…. Miután én nagyon sok teremben vezényeltem a nagyvilágban, össze tudom hasonlítani, ez tényleg a világ egyik legjobb akusztikájú terme. Nem az egyetlen, nem az első, de az egyik legjobb. (Eötvös Péter)

Koncert kép

A hangverseny a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósul meg.

Koncert kép

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992