1 2 3

Alpesi kirándulás

Ludwig van Beethoven: Házavatás-nyitány
Ludwig van Beethoven: V. Esz-dúr („Emperor") zongoraverseny
Richard Strauss: Alpesi szimfónia Op. 64.

Ránki Dezső – zongora

Vezényel: Bogányi Tibor

Koncert várható hossza: 125 perc
Jegyárak: » 3990 » 4990 » 5990 HUF
Jegyvásárlás
Koncert kép

A zenekar közel 210 éves és a műfaj, amit képvisel, olyan zeneszerzők alkotásait adja elő, mint a 250 éve született Ludwig van Beethoven.  A számok felidézése nem véletlen. A decemberben épp tíz éve átadott Kodály Központ rezidens együttese azt üzeni közönségének: az elmúlt évszázadokban számos kataklizmán ment keresztül az emberiség, de a szimfonikus zenekari működés fennmaradt a legnagyobb válságok idején is.

Ránki Dezső kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tolmácsolja Beethoven grandiózus, utolsó „Emperor” zongoraversenyét, melyben a szerző egy rendkívül nemes, érzelmekkel teli szólamot komponált az előadónak. Nem véletlenül kapta a mű később az „Emperor”, azaz „Császár” melléknevet, hiszen a zongora valóságos császárként van jelen a zenekarban. Az V. Esz-dúr zongoraverseny korának egyik legnagyobb szabású versenyműve. Az esten Bogányi Tibor vezető karmester dirigál.

„Húszévesen játszottam koncerten ezt a művet először, azóta már több, mint hatvanszor, de minden alkalommal ugyanolyan felemelő élményt ad nekem.” – nyilatkozta Ránki Dezső a Müpa koncert kapcsán a Librariusnak.

A hangversenyt december 9-én, az 1811-es alapításának emléknapján és a Kodály központ megnyitásának tíz éves évfordulóján játssza el először a zenekar. A tíz évvel ezelőtti nyitókoncerten szintén Ránki Dezső lépett fel, személye összekapcsolja az egykori és a decemberi koncertek emelkedett és jelentőségteli hangulatát.

Két szerző, aki az Alpok két oldalán alkotott: Beethoven és Richard Strauss. Beethoven, aki a rajnaparti Bonnban bontogatta szerzői szárnyait, majd Bécsből szenvedélyes hangú levelek sokaságát írta Bonnba, hogy egyszer hazalátogat, a hosszú utazás viszontagságai miatt azonban ezt végül sosem tette meg. Richard Strauss rendkívül hosszú alkotópályáján szintén két fontos várost találunk, Bécset és Berlint. Életében pedig még két fontos helyszín tűnik elénk az Alpok lankáiról, szülővárosa, München, és idős korának otthona, Garmisch-Partenkirchen. Ami pedig a műsort illeti, emelkedettség, ambíció, nagyszabású kompozíciós technikák – ezzel lehetne összefoglalni a hangulatát.

A Házavatás-nyitány a bécsi német színház megnyitására készült, és bár ez az alkalom nem érintette Beethoven érzéseit különösebben mélyen, minden eszközt megragadott az ünnepélyességre: rézfúvósokra hangszerelt fanfárt (melyben harsonák is szólnak a fokozott ünnepélyesség érdekében, annak ellenére, hogy utána az egész műben hallgatnak) és Beethovenre nem jellemző módon, barokkos kettős fúgát is találunk benne.

Az V. zongoraverseny Beethoven utolsó és egyben legnagyobb szabású zongoraversenye, melyben rendkívül nemes és érzelmekkel fűtött szólamot komponált a zongoristának. Nem véletlenül kapta a mű később az „Emperor”, azaz „Császár” melléknevet, hiszen a zongora valóságos császárként van jelen a zenekarban. Ugyancsak bővelkedikaz ambíciókban Richard Strauss Alpesi szimfóniája, melynek előadásához nem kevesebb, mint 109 tagú zenekart írt elő, és a megszólaló hangszerek között még szélgépet is találunk. Richard Specht, Strauss lelkes biográfusa szerint, ha egy földrengés elpusztítaná az Alpok csodálatos vidékét, Strauss szimfonikus költeménye hű képet adna e tájról, amelyet a kottalapok mindörökre megőriztek! A szimfonikus költemény egy hegycsúcs megmászásán keresztül – rendkívüli érzékletességgel – mutatja be az alpesi tájat, így izomláz nélkül, egy este alatt is bejárhatjuk az Alpokat.

„Nem kell semmi varázslat. Ránki Dezső kalibere kell, […] aki mindenféle hókuszpókusz nélkül megteremti vagy inkább megmutatja a darab logikáját, egységét, nem csak eljátszik, de igazol minden egyes hangot. Minden egészen egyszerűnek és természetesnek hat, mintha a megfelelő képesség birtokában akárki el tudná ezt így játszani. Talán így is van. Csak a megfelelő képesség, az nincs meg senkiben. Szinte senkiben.” (Fáy Miklós)

Koncert kép
Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérletvásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992