1 2 3

Világhíres magyarok - Elmarad!

Bartók Béla: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára
Eötvös Péter: Sirens' Song – ősbemutató
A hangversenyhez kapcsolódóan, annak szerves részeként: Fazekas Gergely zenetörténész Eötvös Péter zeneszerző, karmesterrel beszélget - felvételről
Witold Lutosławski: Concerto zenekarra

Vezényel: Eötvös Péter

Koncert várható hossza: 110 perc
Jegyárak: Díjmentes élő közvetítés.

Bartók Béla 1881. március 25-én Nagyszentmiklóson született. Munkássága, embersége előtti tiszteletképpen csendül fel hangversenyünk.

 

Fazekas Gergely zenetörténész és Eötvös Péter zeneszerző, karmester beszélgetése teszi az est programját még értékesebbé.

Mindig szívmelengető érzés látni, amikor egy ma élő honfitársunk lassanként bevonul a nemzet nagyjainak sorába. Ennek lehetünk szakmai értelemben is tanúi, amikor ezen a hangversenyen Eötvös Péter új művének bemutatóját hallhatjuk (az ősbemutató március 25-én, a szerző kérésére a Kodály Központban került megrendezésre) Bartók Béla egy Kocsis Zoltán által meghangszerelt zongoradarabjának társaságában, illetve „meghívott vendégként” köszönthetjük a műsorban a lengyel Witold Lutosławski zenekari concertóját is. A hangverseny előtt beszélgetésre is sor kerül Eötvös Péterrel, aki nemcsak a műsor egyetlen ma élő zeneszerzője, de egyben karmestere is. Ez a beszélgetés talán a kevésbé avatott fülű érdeklődőket is közelebb viszi a modern zene világához, és beavatást ad, hogy figyelemmel követhessék a zenetörténet legfrissebb eseményeit. A Bartók-Kocsis műben meghallhatjuk, ahogyan az ifjabb magyar zongorista tekint az előtte járó nagy magyar zongoristára, Eötvös Péter elmondása szerint azt igyekezett megkomponálni új művében, amit Odüsszeusz sosem hallhatott a szirénektől, Lutosławski pedig a lengyel népzene előtt tiszteleg a hangversenyen elhangzó egyik főművében.

 

A Szirének éneke című műről így ír a szerző, Eötvös Péter:

„Évezredek óta a mítoszok leghíresebb énekesei a szirének: asszonyfejű gyilkos madarak. A "Siren´s song" című művemet három író ihlette. Homérosz szerint bűvös hangon csábították magukhoz a matrózokat, és megölték őket. Odüsszeusz elővigyázatosan viaszt tett a fülébe, hogy ne hallja, de meglássa a sziréneket. Kafka szerint a szirének még ravaszabbul becsapták Odüsszeuszt, ugyanis nem énekeltek neki. A szirének az alvilág múzsái. Nemcsak Joyce-t csábították el, hanem azokat a zeneszerzőket is, akik igyekeztek hallhatóvá tenni azt, amit Odüsszeusz sohasem hallhatott.” 

 

„Nem könnyű ma zeneszerzőnek lenni, hiszen mindegyikük azt szeretné, ha nem csak néhány zenetudós és ítész hallaná és értékelné a műveiket, hanem minél
szélesebb körben sikerülne megmutatni őket. [...] Azért persze jó pár kivétel akad. Ilyen maga Eötvös Péter is, aki nem véletlenül a legnépszerűbb kortárs zeneszerzőnk.” (Papageno)

 

 

Koncert kép
Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérletvásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Kedves Közönségünk!

A hatályos kormányrendelet értelmében jegypénztárunk előreláthatóan 2021. május 2-ig zárva tart.
A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől csütörtökig 10:00-18:00-ig, illetve pénteki napokon 10:00-16:00-ig.

Megértésüket köszönjük!

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992