Pannon-bérlet 2019/2020 Univerzum

Lili Boulanger: Tavaszi reggel
Jean Sibelius: Hegedűverseny
Gustav Holst: A bolygók

Kelemen Barnabás – hegedű

Vezényel: Bogányi Tibor

Bérletárak: Kiemelt: 22.900 Ft » I. kategória: 19.900 Ft » II. kategória: 15.900 Ft » III. kategória: 10.900 Ft
Bérletvásárlás

Szeretne egy koncertet hallgatni, ahol nem csak a legközismertebb zeneszerzők művei szerepelnek? Szeretne átlépni az ajtón, amely a klasszikus zenéből nem a világzenébe vezet, hanem az univerzum zenéjébe? Akkor a Pannon Filharmonikusok muzsikusai ezen az estén Önnek játszanak! Elsőként egy fiatal lánnyal találkozhat, Lili Boulanger-vel, aki századforduló Párizsában élt, és a huszadik század hajnalán nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy női zeneszerzőként vonuljon be a zenetörténetbe. Rendkívüli tehetsége mindezt lehetővé is tette volna a számára, azonban mindössze 25 évesen elragadta a tuberkulózis. Ő mesél egy izgő-mozgó, zsongó tavaszi reggelről, amikor a földi világ két nagy ciklusa, a nap és az ég együtt ébred, és pezsgő élet árad mindenből. Ezt egy másik világ követi, a lélek univerzuma: Sibelius sötét tónusú, szenvedélyes és romantikus hegedűversenye, melynek második tételében a szólista és a zenekar viszonya hatalmas utat jár be. A kezdeti fényévnyi távolság, meg nem értés és magányosság homályában egyszer csak feltűnik, hogy valójában közelebb vannak egymáshoz, mint gondolnák: a tétel elején a zenekar részéről megválaszolatlanul hagyott hegedűdallam észrevétlenül testet ölt a zenekar hangszerein, hogy átölelhesse a magára hagyott szólistát.

De az univerzum nem lenne teljes a földrajzi utazás nélkül, anélkül, hogy legalább a naprendszert bejárnánk – merthogy a zenében ez lehetséges. Gustav Holst ugyanis még a Holdra szállás előtt megkomponálta a naprendszer bolygóinak zenéjét – és bár ezek sokat merítettek az antik görög istenek karakteréből (akiknek neveit az égitestek megörökölték), érdekes űrutazás lehet ez a zenei képzelőerő segítségével. A bolygók között itt  nem kapott helyet a Föld – hiszen bemutatása túltett  volna egy szimfónián is –, illetve hiányzik   a Plútó is, melyet akkor még nem ismertek. A többi hét planéta végigtekintése azonban termékeny tűnődés kiindulópontja lehet, hogy milyen is lenne a többi, ma már ismert égitest.

A Pannon Filharmonikusok hangversenyei aranyfedezetet nyújtanak arra, hogy a koncerteken eltöltött időnk a minőségi kikapcsolódáson túl a zene közös megteremtésének idejévé nemesüljön.
Bérlet vásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

Szőts Dorottya
jegypénztáros
szotspontdorottyapontevakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Tóth Eszter
kommunikációs munkatárs
tothponteszterkukacpfzponthu
Tel.: 20/449-8552