Pannon-bérlet 2019/2020 Vándorutak

César Franck: Psyché és Erósz
Gustav Mahler: Egy vándorlegény dalai
Johannes Brahms: D-dúr szerenád No.1, Op.11

Ludwig Mittelhammer – bariton

Vezényel: Gilbert Varga

Bérletárak: Kiemelt: 22.900 Ft » I. kategória: 19.900 Ft » II. kategória: 15.900 Ft » III. kategória: 10.900 Ft
Bérletvásárlás

A koncertsorozat második hangversenye valójában ott folytatódik, ahol a bérletsorozat előző koncertje véget ért: az istenek és az erotika világában. Ezek a művek három komoly, szigorú és realista szerző tollából származnak, akik abban is hasonlítanak egymásra, hogy mindhárman első alkotói korszakukban írták e műveket. Sőt, a különlegességükben még az is közös, hogy mindhárom mű egy-egy vándorút egy másik korszak világában, vagy egy olyan gondolatkörben, mely eltér szerzője megszokott érdeklődési körétől.

Mindjárt az első igen rendkívüli szimfonikus költemény, a mély vallásosságáról, komolyságáról ismert és tanítványai által angyalnak becézett César Franck műve. Egy viszonylag közismert antik mítoszt dolgoz fel, melyben a földi Psyché szerelembe ejti az Olümposz isteneit szépségével, és egyesülésük révén végül maga is megistenül. Egyes megközelítések szerint Franck nem hazudtolta meg magát, és ezt az erotikához nagyon is kötődő történetet erotikamentes módon dolgozta fel, későromantikus kromatikussága mégis ad némi okot arra, hogy ebben kételkedjünk. A mitológiából a német mesevilágba vezetnek Mahler dalai, melyeknek bár maga állította össze a szövegeit, mégis sok rokonságot mutatnak a 19. század elején divatos német népies költészettel. A zenekari kíséretes dalok egyszerre hordják magukon a korai romantika népiességét és a századforduló impresszióját. A dalok Mahler számára alapanyagként is szolgáltak, hiszen néhány dallamot    a párhuzamosan készülő első szimfóniájába is átemelt, sőt, A vándorlegény dalaiban talán egy kissé a fiatal szerző is megelevenedik előttünk, ahogy saját kiforrott énje felé vándorol.

A műsort Brahms egyik első zenekari műve zárja, mely egyfelől szép emléket állít a divertimento és a szerenád két nagy alakjának, Mozartnak és Haydnnek, másfelől megidézi Brahms két nagy példaképét: Schubertet és Schumannt, és egyúttal megsejtet valamit abból is, milyen lesz az érett Brahms zenéje. Ez szintén afféle vándorút a klasszikából a romantikába. Mindenkinek ajánljuk a koncertet, aki szeretné felhúzni az érett romantikusok szemüvegét, és azon keresztül megnézni, hogyan látták ők saját korukat és előzményeiket.

A Pannon Filharmonikusok hangversenyei aranyfedezetet nyújtanak arra, hogy a koncerteken eltöltött időnk a minőségi kikapcsolódáson túl a zene közös megteremtésének idejévé nemesüljön.
Bérlet vásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

Szőts Dorottya
jegypénztáros
szotspontdorottyapontevakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Tóth Eszter
kommunikációs munkatárs
tothponteszterkukacpfzponthu
Tel.: 20/449-8552