Zeneköltők társasága

Liszt Ferenc: Két epizód Lenau Faustjából – Éji menet; Mefisztó keringő
Kodály Zoltán: Nyári este
Bartók Béla: Brácsaverseny (A Fibonacci-számsor alapján rekonstruált verzió. Átdolgozta Rakos Miklós, hangszerelte Kecskés D. Balázs - világpremier)
Liszt Ferenc: Tasso - szimfonikus költemény

Szűcs Máté – brácsa
Epres Attila – vers
László Rebeka – vers

Vezényel: Hámori Máté

Jegyárak: 3990, 2990, 1990, 1000
Jegyvásárlás

Csupa magyar szerző, mégis megannyi nemzetközi áthallás. Az első Liszt-mű igazán ritkán hallható egyben, pedig Liszt Faust és Mefisztó alakjának megidézésével mintegy saját ellentmondásos személyiségét is megjelenítette. Szinte egész életében foglalkoztatta a Faust-téma, de nem Goethe, hanem Lenau szemléletében. Kodály Nyári estéje a szerző zeneakadémiai diplomamunkája, melyet később Toscanini javaslatára erősen átdolgozott. A sok impresszionista hatás mellett már ebben a műben nagyon karakteres Kodály hangja. Bartók brácsaversenye utolsó, Amerikában keletkezett, befejezetlenül maradt műveinek egyike, mindazonáltal a szóló brácsairodalom egyik legjelentősebb darabja. A Tasso az olasz költő panaszát és diadalát idézi meg két képben. Hasonlóan a Két epizódhoz, ugyanazon emberi sors két ellentétes karakterét állítja elénk, mindezt pedig Liszt szemléletes és grandiózus megfogalmazásában. Ugyanakkor az emberi élet két alapvető érzését, a bukás, kudarc hangjait, és a reményt, hogy az élet – ha lassan is, de – igazságosan ítél.

A titánium egy nagyon tartós, szinte megrongálhatatlan anyag. Paradox módon, bennünk emberekben minden alkatrész törékeny és romlandó, egyedül a lelkünkben lobogó tűz képes romlatlan állapotban maradni a végső percig. Ehhez viszont óvnunk kell, mint ahogy a régiek óvták a házi tűzhelyet. Az én „titánium pillanatom” az a kamaszkori emlék, mikor sok önvizsgálat után rátaláltam a lelkemben lobogó tűzre. Ezt a pillanatot őrzöm, minden kincsnél jobban, és remélem, hogy a lobogása még sokáig fűteni fog belülről. 

Hámori Máté

Galéria
A Pannon Filharmonikusok hangversenyei aranyfedezetet nyújtanak arra, hogy a koncerteken eltöltött időnk a minőségi kikapcsolódáson túl a zene közös megteremtésének idejévé nemesüljön.
Bérlet vásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

Szőts Dorottya
jegypénztáros
szotspontdorottyapontevakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Tóth Eszter
kommunikációs munkatárs
tothponteszterkukacpfzponthu
Tel.: 20/449-8552