Zeneköltők társasága

Liszt Ferenc: Két epizód Lenau Faustjából – Éji menet; Mefisztó keringő
Kodály Zoltán: Nyári este
Bartók Béla: Brácsaverseny (A Fibonacci-számsor alapján rekonstruált verzió. Átdolgozta Rakos Miklós, hangszerelte Kecskés D. Balázs - világpremier)
Liszt Ferenc: Tasso - szimfonikus költemény

Szűcs Máté – brácsa
Epres Attila – vers
László Rebeka – vers

Vezényel: Hámori Máté

Jegyárak: 3990, 2990, 1990, 1000
Jegyvásárlás

Csupa magyar szerző, mégis megannyi nemzetközi áthallás. Az első Liszt-mű igazán ritkán hallható egyben, pedig Liszt Faust és Mefisztó alakjának megidézésével mintegy saját ellentmondásos személyiségét is megjelenítette. Szinte egész életében foglalkoztatta a Faust-téma, de nem Goethe, hanem Lenau szemléletében. Kodály Nyári estéje a szerző zeneakadémiai diplomamunkája, melyet később Toscanini javaslatára erősen átdolgozott. A sok impresszionista hatás mellett már ebben a műben nagyon karakteres Kodály hangja. Bartók brácsaversenye utolsó, Amerikában keletkezett, befejezetlenül maradt műveinek egyike, mindazonáltal a szóló brácsairodalom egyik legjelentősebb darabja. A Tasso az olasz költő panaszát és diadalát idézi meg két képben. Hasonlóan a Két epizódhoz, ugyanazon emberi sors két ellentétes karakterét állítja elénk, mindezt pedig Liszt szemléletes és grandiózus megfogalmazásában. Ugyanakkor az emberi élet két alapvető érzését, a bukás, kudarc hangjait, és a reményt, hogy az élet – ha lassan is, de – igazságosan ítél.

A titánium egy nagyon tartós, szinte megrongálhatatlan anyag. Paradox módon, bennünk emberekben minden alkatrész törékeny és romlandó, egyedül a lelkünkben lobogó tűz képes romlatlan állapotban maradni a végső percig. Ehhez viszont óvnunk kell, mint ahogy a régiek óvták a házi tűzhelyet. Az én „titánium pillanatom” az a kamaszkori emlék, mikor sok önvizsgálat után rátaláltam a lelkemben lobogó tűzre. Ezt a pillanatot őrzöm, minden kincsnél jobban, és remélem, hogy a lobogása még sokáig fűteni fog belülről. 
Hámori Máté

Galéria

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Tóth Eszter
kommunikációs munkatárs
tothponteszterkukacpfzponthu
Tel.: 20/449-8552