1 2 3

10 ÉVES
A KODÁLY KÖZPONT

10 éves a Kodály Központ, a Pannon Filharmonikusok otthona. Az évforduló tiszteletére készített összeállításunkat, illetve a Kodály '10 - Az inspiráció otthona című filmünket ajánljuk szíves figyelmükbe!

„Csodás a terem, de ez a csoda nem csak Pécsé és Magyarországé, hanem a világ kulturális életének része. Sok helyen játszottam már, s kijelenthetem, ez a koncertközpont az élvonalba tartozik. A szépségén túl a logisztikája is kitűnő, az atmoszférája pedig meleg és kellemes. Azt mondják, az építészet a megkövült zene. Nos, itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit…”
(Maxim Vengerov)
A Pannon Filharmonikusok a kiváló akusztikájú Kodály Központ rezidens zenekara. Az épület tervezői – Keller Ferenc, Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd és Sólyom Benedek – a tervezés pillanatában a művészetek „aranyarányát” hívták alapul munkájukhoz. Az épület a fibonacci számsor által kijelölt arányokat szem előtt tartva madártávlatból csigaformát mutat, melynek védett közepén bújik meg a közel ezerfős hangversenyterem. Az épület fehér mészkő burkolata szintén a csigaházak héját idézi a szemlélő elé, a főbejárathoz vezető hosszú ablaksorral betekintést nyújtva és egyben kíváncsiságot keltve a közeledő látogatóban.
Az épület belsőépítészeti megoldásait két pécsi tervezőnek, Rádóczy Lászlónak és Tolnai Zoltánnak köszönhetjük, a nagyterem akusztikai kiválóságában Arató Éva akusztikusnak vannak elévülhetetlen érdemei.
Kodály Központ belsőépítészet
Kodály Központ, Kocsis Zoltán terem
„Most átadtak Pécsett egy nagyszerű termet, ami annyiban hasonlít a Müpára, hogy színpad van benne, meg nézőtér, de egyébként az egy emberi léptékű terem, amely egyformán alkalmas nagyzenekari koncertre, kamaraestekre, vonósnégyesre, szólózongorára, akár szólóhegedűre vagy más szólóhangszerre.” (Kocsis Zoltán)

A Pannon Filharmonikusok az évtizedes közös munka emlékére a felejthetetlen muzsikusról elnevezett teremben próbál minden nap. Kocsis Zoltán több mint tíz éven át volt a Pannon Filharmonikusok első állandó vendégkarmestere.

A 2010-ben épült koncert- és konferenciaközpont komolyzenei kínálatának gerincét a Pannon Filharmonikusok nagyzenekari, kamara és gyermekkoncertjei adják, ugyanakkor számos alkalommal jazz és könnyűzenei produkciókat is hallatnak az érdeklődők, valamint számos konferencia megrendezésére is sor kerül. A nagyterem a kimagasló akusztikai adottságain túl bravúros építészeti megoldással bálteremmé is alakítható, így különleges események színhelyéül is szolgálhat.
A kiváló stúdiótechnikának köszönhetően a Pannon Filharmonikusoknak több lemezfelvétele is készült a nagyteremben, többek között Benjamin Schmiddel és Várdai Istvánnal közös lemezek, melyek a Kodály Központ jegypénztárában megvásárolhatók.
Bogányi Tibor

A Kodály Központ díjai, elismerései:

 • Design Award 2011
 • Média Épitészeti Díja 2011
 • Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton II. díj és Külön Díj
 • Pro Communitate Díj (Építeszstúdió Kft. Építészei)
 • FIABCI Prix d’Excellence Nívódíj II. helyezet
 • Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége
  (ÉVOSZ) Építőipari Nívódíja
 • Az év belsőépítésze Díj 2010
  Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata
  Rádóczy László-Tolnai Zsolt szerzőpáros részére

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
+36 72 500 300
jegypenztar@pfz.hu

Nyári nyitvatartás
2024. július 8. és 21., valamint augusztus 5. és 18. között
H–Cs: 10.00–18.00
P: 10.00–16.00
Szo–V: zárva

2024. július 16-án, július 22. és augusztus 4. között, valamint augusztus 19-én és 20-án a jegypénztár zárva tart.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992