1 2 3

"Már a bölcsőjét is vonóval ringatták"

Deák Márta hegedűművész, koncertmesterrel a Papageno készített igen tartalmas és érdekes interjút.

Zenekarunk művésze, aki fáradhatatlan munkája mellett kétgyermekes édesanya is, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett kitűnő minősítésű hegedűművészi és hegedűtanári diplomát. Ugyanezen évben felvételt nyert a londoni Royal Academy of Music posztgraduális előadóművész-képzésére, ahol 2007-ben kapta meg jeles diplomáját.  Angliai tanulmányai alatt számos díj, ösztöndíj és zenei siker részese volt. Márta a Pannon Filharmonikusok - Pécs tulajdonában levő 1867-es Nemessányi Sámuel - mesterhegedűn játszik.

 

Gyermekkora óta nyertese a hazai országos versenyeknek, kamarazenei eredményeit is a legmagasabb helyezéssel jutalmazták: a 2003-as és a 2010-es Weiner Leó Országos Kamarazenei Versenyen vonósnégyes és szonáta, majd vonóstrió kategóriákban győzedelmeskedett. Részt vett Perényi Eszter, Pauk György, Frankl Péter, Kurtág György, Szabadi Vilmos, Wolfgang Güttler, Thomas Brandis, Zakhar Bron, Sylvia Rosenberg, Maxim Vengerov, a Tallis Quartet és a Michelangelo Quartet mesterkurzusain. Visszatérő vendége számos város kulturális fesztiváljának.

Angliai tanulmányai alatt sikeresen elnyerte a Musicians Benevolent Foundation Myra Hess díját, az Arts and Humanities Research Council Professional Preparation Master’s Scheme-jét, számos intézményen belüli ösztöndíjat és 2007 áprilisában átvehette a szombathelyi Rotary Club Kiss Sándor Díját is. A Royal Academy of Music szimfonikus zenekarát több alkalommal vezethette többek között Yan Pascal Tortellier, Ignat Solhenitsyn, Edward Gardner vezényletével és 2007 februárjában Sir Colin Davis irányítása alatt szólistaként előadhatta Beethoven F-dúr Románcát. Tagja volt a londoni iskola elit együttesének, a Royal Academy Soloists-nak. 2007-ben Márta a Royal Philharmonic Orchestra művésze volt.

Rendszeres résztvevője a hazai kamarazenei hangversenyéletnek. 2007 szeptembere óta a pécsi Pannon Filharmonikusok koncertmestere és 2013 óta az együttes tagjaiból alakult Eozin Vonósnégyes és a 2010 óta együtt játszó Deák Vonósnégyes primáriusa. Fellépett a Pannon Filharmonikusok, a Duna Szimfonikusok, és a Savaria Szimfonikus Zenekar szólistájaként is. A Fischer Annie állami ösztöndíjat két ízben nyerte el (2010, 2013), melynek köszönhetően koncertezett Albániában, Horvátországban és Romániában. 2011-ben a Hubay Társaság tagjai közé választotta. Ugyanebben az évben a Pannon Filharmonikusok tagjai titkos szavazással az Év zenekari művésze díjjal jutalmazták. 2016-tól doktori tanulmányokat folytat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. Kutatási területe a Hubay-iskola egyik jeles képviselőjének, Zathureczky Edének pályája és előadóművészi portréja. 

A hazai kamarazenei hangversenyélet rendszeres részvevője. 2022-ben a zenekar Lickl-díját vehette át.

Fogadják szeretettel gondolatait, az interjú ide kattintva olvasható el! 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992