1 2 3

Fantasztikus rajttal és fergeteges tempóban indul a PFZ évada

Kulturális Nagydíj, koprodukciók, karmesterparádé és több mint 50 koncert. A Pannon Filharmonikusok immár Pécs város Kulturális Nagydíjasaként indítja 2023/2024-es, OTT VAN címmel meghirdetett évadát 2023. szeptember 14-én este 19.00 órakor a Kodály Központban. A Fantasztikus rajt című bérletnyitón a jól összeszokott párossal, Bogányi Tibor vezető karmesterrel és Bogányi Gergely zongoraművésszel indítanak a zenekar muzsikusai, hogy együtt adják meg az évad fergeteges tempóját: több mint 30 alkalommal találkozhatunk nagyzenekari koncerten a PFZ-vel Pécsett, közel tízszer Budapesten és fellépnek Bécsben a Musikvereinban is.

 

Nyolc koprodukciós partnerrel dolgozik az együttes a Müpától a Cziffra Fesztiválig, egy tucat karmester adja egymásnak stafétaként a pálcát Gérard Korstentől a különleges tehetség Nicolò Umberto Foronon át Káli Gáborig. Az évad repertoárja felöleli Beethoven 200 éve bemutatott IX. szimfóniájától Orbán György II. szimfóniájának ősbemutatójáig a zeneirodalom széles skáláját. Az együttes folytatja gyerekeknek szóló programsorozatát és kamarakoncertjeit, valamint közreműködik a Pécsi Nemzeti Színház által műsorra tűzött Tallér Zsófia meseopera előadásában.

 

A minőség nagyköveteként megismert együttes Pécs város napján vehette át a város nemzetközi ranggal bíró Le Grand Prix culturel de la Ville de Pécs elismerését, vagyis Pécs Város Kulturális Nagydíját. A nagydíjat 2011 óta olyan kiváló művészeknek ítéli oda a város közgyűlése, akik munkásságukkal hozzájárulnak a város nemzetközi rangjának és ismertségének emeléséhez, kulturális centrum jellegének erősítéséhez. A Pannon Filharmonikusok a több évtizedes, magas minőséget képviselő művészeti munkájáért kapta meg az elismerést, olyan korábbi díjazott zeneművészek után, mint Placido Domingo operaénekes, Al Di Meola gitárművész, Kocsis Zoltán és Jandó Jenő zongoraművészek és Lakner Tamás karnagy.

Az OTT VAN címmel meghirdetett évad szeptember 14-én indul Pécsett a Kodály Központban a Fantasztikus rajt című hangversennyel, melyen Bogányi Gergely Csajkovszkij b-moll zongoraversenye mellett a kevéssé ismert Josef Suk műve, és a népszerűségnek örvendő Smetana Moldva hangzik el Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével. A zenekar a gazdag kínálatában bőven tartogat még kuriózumokat: tanúi lehetünk Orbán György II. szimfóniáját bemutató első előadásnak Pécsett és a Müpában is. Az együttes megemlékezik Budapest születésének 150 éves évfordulójáról: elhangzik a főváros tiszteletére írt Bartók Táncszvit mellett Dohnányi Ünnepi nyitánya, de Beethoven 200 éve bemutatott IX. szimfóniája is, melynek bemutatására az Uniós csatlakozás húsz éves évfordulója adott apropót. Bogányi Gergely Al Ula kompozíciója a Zeneakadémián, Ahmet Adnan Saygun török zeneszerző V. szimfóniája Pécsett és a Müpában kerül bemutatásra.  

Az évadban egy tucat dirigens áll a Pannon Filharmonikus karmesteri pulpitusára. Elsőként szeptember végén Leo McFall az osztrák Vorarlbergi Szimfonikusok vezető karmestere érkezik Pécsre és Budapestre, ahol Jennifer Pike hegedűművésszel játssza Bruch I. hegedűversenyét Rahmanyinov III. szimfóniájának társaságában. A különös tehetségű Nicolò Umberto Foron a PFZ Flört bérletének október végi nyitókoncertjén klasszikusnak írt és klasszikussá vált legendákat, meséket és a Harry Potterből is ismert mágikus zenéket bemutató programot dirigál. A Londoni Szimfonikus Zenekar segédkarmesteri pozícióját idén elnyert dirigenst nyáron a Német Nemzeti Rádió a Deutschlandfunk und Musikfest Bremen rezidens művész díjával tüntette ki, „az év fiatal művészeként” ismerve el. Boon Hua Lien, az ifjú szingapúri karmester decemberben Pécsett Donghoon Shin hegedűre és zenekarra írt versenyművének ősbemutatóját vezényli Baráti Kristóf közreműködésével, Lutosławski és Britten ritkán hallható művei mellett.

Április 13-án a Hídemberek címmel bemutatott pécsi koncertnek a középpontjában Bartók Béla és George Enescu művészete áll. Az est karmestere Gabriel Bebeșelea a bukaresti George Enescu Filharmonikus Zenekar vezető karmestere és a Musica Ricercata Együttes és Fesztivál művészeti vezetője. 2024. május elején Pécsett és Budapesten is fellépő Gérard Korsten több mint száz zenekart vezényelt 24 országban, a London Mozart Players, a Pretoriában székelő Dél-Afrikai Állami Színház és a svéd Uppsalai Kamarazenekar vezető karmestereként is tevékenykedett, a Cagliari Operaház zeneigazgatója, valamint a Vorarlbergi Szimfonikusok vezető karmestere volt. A PFZ-vel közös Alfa és omega című koncertjén Beethoven első és utolsó szimfóniáját vezényli majd neves szólisták és a Magyar Rádió Énekkara közreműködésével. Végül, de nem utolsósorban Charles Olivieri-Munroe érkezik a PFZ karmesteri pódiumára A magyar klasszikus zene napján, melyen Szervánszky Endre klarinétra és zenekarra írt szerenádját vezényli, Milan Rericha előadásában. A legkiválóbb nemzetközi zenekarokat vezénylő tehetséges és karizmatikus karmester Izrael, Toronto, Sydney, Szentpétervár, München, Kyoto és Berlin után érkezik Pécsre.

A magyar dirigensek közül október közepén a Mecklenburgi Állami Színház első karmestere, Török Levente áll a PFZ élén. Klara Min zongoraművésszel Beethoven G-dúr zongoraversenyét vezényli majd, olyan szabadlelkű zeneszerzők műveinek társaságában, mint Poulenc, Ibert és Ravel. Káli Gábor a világhírű müncheni Bayerische Staatsoperben, a Staatsoper Hamburgban, a Lausanne-i Kamarazenekarnál és a Brüsszeli Filharmonikusoknál mutatkozik be, majd márciusban Pécsett Rafael Aguirre világhírű gitárvirtuóz lesz a partnere a PFZ hangversenyén. Héja Domonkos, az Augsburgi Színház főzeneigazgatója a PFZ-vel közös koncertjén Janaček és Sosztakovics művei mellett Glazunov Szaxofonversenyét mutatja be Valentine Michaud közreműködésével. A Liszt-díjas, Érdemes művész Kesselyák Gergely Orbán György 80 éves születésnapjának tiszteletére a szerző II. szimfóniája mellett Mahler IV. szimfóniáját vezényli. A Flört sorozat utolsó hangversenyén, május közepén lép a PFZ elé Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója, Kossuth-, Liszt-, Érdemes és Príma Primissima díjas Mozart-Beethoven estet adó művész partnere Berecz Mihály zongoraművész lesz Pécsett.

A dirigensek a hangszeres és énekes szólisták nemzetközi és magyar kiválóságai közül külön említést érdemel Baráti Kristóf Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész: a kiváló szakmai kapcsolatot jól tükrözi, hogy Baráti a következő évadban három alkalommal is fellép az együttessel. Többek között Bartók II. Hegedűversenyét adja elő a bécsi Musikverein színpadán, de a művész romantikus és kortárs arcát is megismerheti a közönség idén. Szeptemberben és októberben a Medicivel együttműködő  MEZZO televíziós csatornán lesz látható a zenekar Páratlan Bartók-portréja, melyet a hegedűművésszel adott az együttes 2023 tavaszán a Kodály Központban. A hangversenyen koncertfilm készült, melyet a neves zenei tévécsatorna is műsorra tűz tehát. A koncerten első alkalommal hangzott el Bartók mind a négy hegedűre írt alkotása, az I. és II. Rapszódia, valamint az I. és II. Hegedűverseny, Bogányi Tibor vezényletével. A minőségi felvétel a Pilvax Stúdió munkája.

Szeptemberben Bogányi Gergely Csajkovszkij, októberben Klara Min Beethoven, novemberben Balázs János Rahmanyinov művével ül a zongorához, míg Balog József újonnan repertoárra vett előadásában meghallgathatjuk a kevéssé ismert, különös virtuozitást igénylő Radu Paladi Zongoraversenyt, valamint a balkézre írt Hans Abrahamsen Left, Alone című művét. Olyan különleges versenyművek is terítéken lesznek, mint Glazunov Szaxofonversenye Valentine Michaud előadásában, vagy Joaquin Rodrigo Aranjuezi gitárversenye Rafael Aguirre játékával.

 

A PFZ koprodukciós partnereivel együttműködésben fellép a pécsi VII. Tanuló Fesztiválon, a Filharmónia Magyarország Zeneszüret Fesztiválján, a XXVII. Európai Bordalfesztivál gálakoncertjén, a Cziffra Fesztiválon, a Jelenkor Bertók-díj átadóestjén, a magyar állam török-magyar évadának nyitóhangversenyén Isztambulban és Ankarában, a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatában, a Zeneakadémián Bogányi Gergely 50. születésnapi koncertjén, A magyar klasszikus zene napján, és együttműködik az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvánnyal. A Fesztiválakadémia Budapest alapítójával, Kelemen Barnabással együttműködésben lemezfelvételeket készít a legendás

magyar hegedűművészek számára dedikált hegedűversenyekből. A Danubia Zenekar a PFZ meghívására két alkalommal is fellép: a humorban bővelkedő Zenegyűlölő 2.0 Janklovics Péter humoros beavatóját hozza el Pécsre, míg a Flört sorozatban Hámori Máté a balsorssal áll harcba a zenében.

Folytatja octOPUS néven összefoglalt edukációs programjait a Kodály Központban, minden korosztálynak kínál koncertsorozatot, melyekre bérlet is váltható, és a 6-18 éves fiatalok belépését díjmentesen biztosítja a felnőttek bérletes koncertjeire. A digitális detoxikálóként is működő koncertek minőségi együttlétet biztosítanak a családoknak.

 

 

Időt hagyni a zenélésre – interjú Bogányi Tiborral

 

Bogányi Tibor már a 12. évadát kezdi meg a Pannon Filharmonikusoknál, és így a leghosszabb ideig regnáló vezető karmesterként írja be magát a zenekar történetébe.

A Bécsben élő, nemzetközi szinten elismert dirigens több koncerten vezényli a pécsi együttest az évadban: a Kodály Központban, a Müpában, illetve a bécsi Musikvereinban is a pódiumra áll.

A PAPAGENO írását IDE kattintva olvashatják el.

 

 

 

A zenekar OTT VAN évadának online lapozós műsorfüzete ITT TALÁLHATÓ!
A Pannon Filharmonikusok bérletsorozatai a 2023/24-es évadban: https://www.pfz.hu/berletek
Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992