1 2 3

Balog József gondolatai a Prokofjev-maratonról, Gershwinről és egy blues témáról

Valójában szakma és közönség is úgy hívja, ahogy önmagát bemutatja: Balog Józsi. A Lajtha- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész évek óta visszatérő vendége zenekarunknak, ami többet jelent, mint ismétlődő találkozást. A szimfonikus zenekar a szólistával a legjobb esetben együtt úszik a zene ritmusán, egymás minden rezdülésére figyelnek. Február 4-én a Prokofjev-maratonon a Müpában, február 5-én a Brandenburgi versenyek című koncerten a Kodály Központban játszunk együtt. Tavaszcsalogató lesz az Őszikék koncertünk, akár milyen furán hangzik is...

Kedves Józsi!

 

Nagyon köszönöm, hogy szántál időt arra, hogy megosztod gondolataidat a közönségünkkel. A budapesti Prokofjev-maraton, valamint a pécsi Brandenburgi versenyek című hangversenyeink kapcsán izgalmas napoknak nézünk elébe!

Természetesen megkerülhetetlen a te esetedben Gershwin, az Őszikék című, reméljük már tavaszcsalogató, izgalmas közös koncertünk a sikeres FLÖRT sorozatban már márciusban kerül a közönség elé Pécsett.

 

  • Józsi, te hogy látod, az ilyen tematikus, átfogó zenei maratonok (családi programok, filmek, kamarazene, hangversenyek, nagyon színes a kínálat) milyen értékkel bírnak, hogyan tudnád biztatni a hezitálókat, hogy bátran vágjanak bele? Nehéz ezt a „maratont megfutni”?

Azt hiszem mind a zeneszerető és koncertre járó emberek, mind a teljesen új, kísérletező közönség számára rendkívül fontosak és érdekesek ezek a Maratonok. Egy koncerten általában több zeneszerző egy-egy műve kerül a műsorba, de egy ilyen napon az adott zeneszerzővel jobban megismerkedhetünk, igazán elmerülhetünk a művészetében, a színes program számos nagyszerű  művész előadásában pedig igazán meg tudja világítani az összefüggéseket az életművében. Így aztán a nap végén mindenki a saját ízlése alapján el tudja dönteni mennyire szereti, vagy szerette meg az adott zeneszerzőt.

 

  • Neked, fellépő művésznek milyen élményt ad?

A Fesztiválzenekar által szervezett Maratont minden esetben hatalmas érdeklődés kíséri, hónapokkal az esemény előtt már számos koncert telt házas. Szólistaként számomra az évad egyik legnagyszerűbb ünnepe, öröm, ha felléphetek itt. Sokadik alkalom, hogy a mindig kiváló Pannon Filharmonikusokkal játszhatom, de ez a koncert különösen izgalmas lesz, hiszen még sosem játszottam Prokofjev I. zongoraversenyét! Rengeteget készültem, remélem, hogy méltón fogom tolmácsolni ezt a remekművet.

 

  • Értelemszerűen megkerülhetetlen a másik téma, márciusi Őszikék közös koncertünk kapcsán: a Gershwin repertoár a kezedben, a szívedben. Tudsz valami személyeset mesélni a szerzőről, számodra mit jelent? Vagy egyszerűen „csak” megkerülhetetlen egy zongoraművész karrierjében?

Számomra Gershwin az egyik anyanyelv, mert ő a tökéletes határvonal jazz és klasszikus zene között. Gershwint az játszik hitelesen, aki mindkét világban otthonosan mozog, különben mesterkélt és hiteltelen az előadás. Számos nagy sikerű koncerten adtam már elő ezt a remekművet, de mindig nagy várakozással készülök ezekre a koncertekre. Ez most nem egy szokványos interpretáció lesz, hiszen a darab előadása közben a zenekar tagjaival improvizálni is fogunk egy általam írt Blues témára, melyet Gershwin melódiájára írtam.

 

    

 

PROKOFJEV-MARATON - BUDAPEST, FEBRUÁR 4.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezett maratonjai egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be egymást követő hangversenyek sorával, délelőttől kezdődően egészen késő estig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban. Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt már e napok főszereplője – Beethoven például kétszer is –, a 2023-as maratonon pedig a hetven éve elhunyt Szergej Prokofjev alakja kerül középpontba. Az orosz zeneszerző többek közt izgalmas szimfóniák, versenyművek, kamarakompozíciók és zongoradarabok szerzője volt, így változatos életművéből gazdag keresztmetszetet mutathatunk be a nap folyamán közönségünknek. Az Üvegteremben zeneakadémisták várják ingyenes koncertekre az érdeklődőket, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások kelnek életre a vásznon, valamint olyan legendás Eisenstein-filmeket is levetítünk, melyeknek Prokofjev szerezte a zenéjét.

A maraton teljes programja IDE kattintva elérhető, filmtől a kamarazenéig, mesétől a szimfonikus hangversenyekig. 

 

A Pannon Filharmonikusok a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa nagysikerű zeneszerzői maraton sorozatában Fischer Iván felkérésére minden évadban helyet kapott. A pécsi együttes büszke arra, hogy a fővárosi vájtfülű közönség a korábbi évadokban is elismerte a minőséget, melyet együttesünk képvisel. Az idei Prokofjev-maratonon a zenekar tehát rendszeresen meghívott vendégművészével, Balog Józseffel érkezik.

 

Prokofjev-maraton

2023. február 4., szombat - 19.00 MÜPA - BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM

Szergej Szergejevics Prokofjev: I. zongoraverseny
Szergej Szergejevics Prokofjev: I. „Klasszikus” szimfónia

Balog József – zongora

Pannon Filharmonikusok

Vezényel: Vass András

Jegyárak: 2500Ft

JEGYVÁSÁRLÁS

 

Szeretettel várjuk a Maratonozókat!

 

 

PROKOFJEV-MARATON ÉLETRE-HALÁLRA

Hamarosan érkezik a koncertszezon egyik legpörgősebb, legintenzívebb fesztiválja, a Prokofjev-maraton! Csakúgy, mint 2008 óta minden alkalommal, ezúttal is zsizsgő hangulatban lehet részünk, hangversenyről hangversenyre igyekezhetünk az egynapos fesztiválon. Nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is várják a közönséget február 4-én a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvényén.

Csodagyerek, lázadó, innovátor, 20. századi zseni, lebilincselően sokszínű figura – ki ne akarna eltölteni egy teljes napot a legendás orosz zeneszerző, Szergej Prokofjev mágikus világában? Mozarthoz hasonlóan ő is ötévesen írta első zongoradarabját, kilencévesen pedig már az opera műfajával próbálkozott. Muzikalitása mellett sakktudása is kivételes volt: a későbbi világbajnokot, José Raúl Capablancát is legyőzte egy alkalommal. Prokofjev egyedi hangú műveit nemcsak a hangversenytermekben hallhatjuk: ezidáig 164 filmben és tévés produkcióban is megszólaltak darabjai.

 

  

 

Fischer Iván karmester minden maraton zárókoncertjén felteszi a kérdést: ki hallgatta végig a nap összes hangversenyét, és mindig akadnak ilyen hősies koncertlátogatók. Február 4-én, szombaton újra itt a lehetőség! Ahogy minden alkalommal, idén is lesz családi koncert a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: 10:30-tól a Budapesti Vonósok előadásában hangzik el a Péter és a Farkas című zenés mese az állatok varázslatos világából. 12:30-tól ugyanitt a MÁV Szimfonikusok játsszák a szerző 1944 nyarán írt V. szimfóniáját, amit ő maga így jellemzett: „himnusz a szabad és boldog emberhez, az ő hatalmas erejéhez, tiszta és nemes lelkéhez”. 15 órától a Győri Filharmonikus Zenekar játszik részleteket a Rómeó és Júlia című balett zenéjéből összeállított első és második szvitből. 17 órától a Budafoki Dohnányi Zenekaré és Kelemen Barnabásé a színpad, aki a szerző I. hegedűversenyét játssza, az együttes emellett a Kizsé hadnagy filmzenéjéből született szvitet is megszólaltatja. 19 órától a Pannon Filharmonikusok töltik meg a nagytermet Balog József zongoraművésszel, a napot pedig a Budapesti Fesztiválzenekar zárja Fischer Iván vezényletével. Mesés befejezésre számíthat a közönség, a BFZ ugyanis a Hamupipőke első és harmadik szvitjéből játszik részleteket. 

A Fesztivál Színházban 11:30-kor indul a nap Palojtay János zongorakoncertjével, 13:30-tól Szabó Ildikó (cselló), Lajkó István (zongora), Pivon Gabriella (fuvola) és Mali Emese (zongora) kamaramuzsikálnak, 16 órától Pusker Júlia hegedűművész játékát hallhatják a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaival, Báll Dávid zongoraművész szintén a Fesztiválzenekar zenészeivel lép fel 18 órától, a nap pedig ezen a helyszínen egy dalesttel zárul Evelina Dobračeva és Nyikolaj Borcsev főszereplésével.

A maraton során a szervezők az Üvegteremben és az Előadóteremben is készülnek ingyenes programokkal: koncertfilm-vetítések és extra koncertek színesítik a napot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában.

 

 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992