1 2 3

Ezt alaposan megfűszereztük! - Elbúcsúztunk Az élet sója elnevezésű évadunktól

A Pannon Filharmonikusok június 21-én évadzáró társulati ülésén búcsúzott Az élet sója elnevezésű, több okból is különleges jubileumi évadától. Tevékenységünk összegzését áttekintve, illetve már a következő évad terveit megismerve jól érzékelhető egyik mottónk, miszerint a társulat az örökségéből formálja a jelent, a múltból építkezik a jövője.

 

A leköszönő évadban debütált, egyik leginnovatívabb családbarát kezdeményezésünk is így ível át a következő szezonba, azonban már továbbfejlesztve. Ennek köszönhetően biztosítunk a családoknak Budapesten és Pécsett nem csak minőségi muzsikát, de nyugodt, együtt töltött perceket, értékes „mi időt is.”

6-18 ÉVES KORIG DÍJMENTESEN VÁLTHATÓ BÉRLET A PANNON FILHARMONIKUSOK KONCERTJEIRE BUDAPESTEN A MÜPÁBAN, ÉS PÉCSETT A KODÁLY KÖZPONTBAN!

 

Minőség, megbízhatóság és személyes bizalom

 

Ezt alaposan megfűszereztük!

 

A zenekar 2021/2022-es jubileumi évada igazán emlékezetes marad, de messze nem csak a Covid-járvány kikényszerítette speciális, váratlan helyzetek miatt. A 210 éves zenekarunk 2021-ben a hazai együttesek közül elsőként kapott felkérést arra, hogy évadonként két koncertet adjon a zene fővárosában, a bécsi Musikverein Aranytermében, az évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatban. A bécsi származású alapító, Lickl György zeneszerző, karnagy szellemi örökségét követve az elmúlt két évszázadban számos generáció adta tovább mind a muzsikusok, mind a zenebarátok körében azt az igényt, hogy Pécs városa a nemzetközi zenei élet vérkeringésében működjön.

A nemzetközi jelenlét nem merült ki a kétszeri bécsi bemutatkozásban. Wrocławban, az Alsó-Szilézia tartomány fővárosában, a Közép-Európa egyik legnagyobb kulturális központjaként működő Nemzeti Zenei Fórumban is eleget tettünk meghívásunknak a társulat, fellépésünket pedig a Wrocławi Filharmonikusok pécsi vendégjátéka követte. Az eszéki kulturális élet vezetőivel élénk szakmai kapcsolat épült ki, és a zenekar menedzsmentje részt vett a rotterdami Classical Next nemzetközi konferencián. 

 

A pandémia ellenére a zenekar megtartotta minden bérletes és ünnepi hangversenyét mind a Kodály Központban és a Pécsi Bazilikában, mind a Müpában, eleget tett hazai meghívásainak. Az együttes részt vett a Pécsi Nemzeti Színház zenés produkcióinak előadásában. Nagysikerű együttműködést folytatott és a Pécsi Tudományegyetemmel, kiemelten annak Művészeti Karával.

A vírus okozta szorult helyzetéből az együttes a legtöbbet kívánta kihozni: szabadtéri jelenléte minden eddigit felülmúlt. Augusztusban az Ördögkatlan Fesztiválon a csillagos ég alatt adtunk Törőcsik Mari emlékére koncertet, majd újonnan megalapította a Kodály Aperitifet. A hatalmas sikerrel debütáló öt napos, sokszínű műfajokat ötvöző rendezvénysorozat alatt a közönség újra közel kerülhetett egymáshoz. Minisztériumi támogatásnak köszönhetően több mint 130 regionális köztéri kamarakoncerten léptek fel az együttes tagja a Dél-Dunántúl kisvárosaiban.

A jubileum nem csupán a múltra, a jövőre is felhívta a művészek, zenebarátok és a művészetet támogatók figyelmét. Pályázati forrásból a zenekar a gyerekek számára online beavató Babzsák és Csigaház koncerteket vett fel és osztott meg díjmentesen a világhálón, valamint személyre szabott, egyedi gyerekeknek szóló szoftvereket fejlesztett. A legkisebbeket a hangok világába beavató webes alkalmazást az ovisok, alsós iskolások a szimfonikus zenekar szólamait és karmesterét, valamint a Kodály Központot megismerve, játszva tanulhatnak egy online játék keretében. A HVG Könyvek és a Pannon Filharmonikusok kiadásában megjelent Fantasztikus klasszikusok című könyv életre kelt a zenekar gondozásában: két egyedi fejlesztésű program keretében az általános iskolások találkozhattak új formában a zenekarral. A gyerekek a Bóbita Bábszínházzal és a Pécsi Balettel történő koprodukciók miatt két világszínvonalú előadásban is gyönyörködhettek idén: karácsony előtt A diótörő, 2022 tavaszán pedig Kodály Zoltán Háry János bemutatójára került sor.

 

Flört címmel indított péntek esti koncertsorozatunk kiemelt sikert ért el egy új közönségréteg, a fiatalok körében. Pályázati forrás támogatásával a régióból több mint ezer fő díjmentes buszos szállítását szervezte meg az együttesünk az elmúlt évadban. Online streamelt koncertjeinek sora, valamint az élő közvetítéseket nyomon követők köre folyamatosan bővült.

A legkiválóbb világhírű művészekkel dolgozott együtt a társulat, többek között fellépett Daniel Müller-Schott, Giovanni Guzzo, Edoardo Milletti, Maxim Rysanov, Alessandro Amoretti, Andrij Jurkevics, Stefan Pop, Cecilia Molinari, Yolanda Auyanet, Carmela Remigio, Nelson Goerner, Elina Vähälä, Giulia Bolcato, Maxim Vengerov, Silvia Careddu, Gérard Korsten, Fejérvári Zoltán, Fejérvári Zoltán, Haja Zsolt, Bretz Gábor, Pasztircsák Polina, Brickner Szabolcs, Boros Mihály, Szabóki Tünde, Baráti Kristóf, Balog József, Veres Mónika Nika, Ránki Fülöp, Hamar Zsolt, Hámori Máté, Bogányi Gergely, Várdai István. Világszenzációként a Magyar klasszikus zene napján bemutatta a zenekar felkérésére megalkotott, a pandémia miatt megcsúszott Trianon-évfordulóra komponált Gyöngyösi Levente-Visky András művet. Díjátadó esten emlékezett meg Bertók Lászlóról, a pécsi Jelenkorral együttműködésben a jeles költő, a Jelenkor egykori főmunkatársa verseire új szimfonikus zenekari mű megírására kérte fel a Junior príma díjas Balogh Máté zeneszerzőt.  A zenekar az évadban részt vállalt Liszt Ferenc születésének szintén 210 éves évfordulójának méltó megünneplésében: az esztergomi Bazilikában előadta Liszt Ferenc Esztergomi miséjét.

 

A jubileum különlegessége a 210 éves születésnap emlékére Bálint Csaba parfümőrrel közösen megalkotott niche parfüm páros volt: a több mint 70 féle illat akkordjaiból, harmóniájából előállított illatkülönlegességek (Soirée Sans Fin; Accord Sans Fin) a koncertek összetett és véget nem érő élményét idézik és teszik teljessé.

 

 

A következő, REFRÉN elnevezésű évadunk kedvelt nagy sorozatainak zenei programjáról és fellépőiről már fellebbent a fátyol, a Pannonicum-, a Kodály- és Musica Sacra-bérletek elérhetőek online és személyesen, ez utóbbi esetben akár Szép-kártyával is megvásárolhatóak. Új sorozataiban az emberi létezés szépségei iránt érzett rajongás, az emberi kitartás, az élet tisztelete visszhangzik. A zenekarunk azt üzeni közönségének, hogy „pörgő” világunkban különösen fontos a kiszámíthatóság, megbízhatóság – a véletlenszerű „kultúra-gyorsfogyasztás” helyett várakozással fogadhatjuk be a muzsikát, bérletesként refrénként térhet vissza feszültségekkel teli, rohanó életünkbe egy hangverseny-estényi nyugalom, klasszikus bérletesként részesei lehetünk egy művészeti közösségnek. Akár fütyülhetünk is rá, hogy mikor és kinek a koncertjére járunk majd ősztől, de a Pannon Filharmonikusok azt ajánlja, hogy inkább azt a jóleső érzést keressük, mint amikor együtt fütyüljük, dúdoljuk az előadóval egy dallam jól ismert, és várva várt refrénjét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992