1 2 3

A koncertek illata

Zenekarunk, a 210 éves Pannon Filharmonikusok felkérte Bálint Csaba parfümőrt, hogy álmodja meg a koncertek illatát és készítsen egy női és egy férfi parfümkülönlegességet a jubileum tiszteletére. A 2021. december 9-i jubileumi esten a jelen életünkre reflektálva különleges világpremierre is készültünk: a világ első koncertparfümjeinek bemutatójára került sor. Ekkor lehetett első alkalommal megismerkedni azzal a női és férfi egyedi parfümkülönlegességgel, melyet a saját kézműves parfümházát megalapító parfümőrrel, Bálint Csabával közösen alkotott az együttes és nagy sikert aratott. Az első 210 férfi és 210 női parfüm megvásárlói exkluzív, sorszámozott, az illatkreátor által dedikált jubileumi parfümös doboz tulajdonosai lehetnek, ezekből még kapható. A Kodály Központban pedig személyesen találkozhatott a közönség a parfüm készítőjével! Legközelebb az Újévi Díszhangversenyen lesz a vendégünk.

A jubileumi hangverseny előtt zajlott ez az igazán különleges kültéri program. A Kodály Központ főbejárata előtt fényekbe öltözött sátornál, melegedőknél lehetőségünk volt a nemes alkalomra elkészített női és férfi parfümöt tesztcsíkok segítségével megillatolni! 

Az illat a koronavírus-járvány idején különösen erőteljesen rámutat arra, hogy az élő koncerthallgatás, a zene közösségi élménye milyen páratlan és pótolhatatlan. Az illatban benne van a hangszerek fa illata, a fémek hidege, a vonók felmelegedő gyantája, némi sós aroma, mert a hangversenyterem bárkát idéző hangulata a parfümőr számára a tenger hangulatát is felidézte. De az egymás közelségének melege is. A véget nem érő koncertélményről kapta nevét. A nevet a PFZ Művészeti Tanácsának és vezetésének tagjai adták.

 

 

 

"Egy női és egy férfi illatpáros született, abból az egy éven át tartó csodálatos megbízásból és alkotó folyamatból, ami a Pannon Filharmonikusok részéről érkezett hozzám. A 210. évfordulójukat ünneplő társulat kérésére, általuk merített ihletnél fogva hoztam létre és palackoztam a zene és a parfüm szimfóniájat, közös akkordját.

Soirée Sans Fin Pour Femme és Accord Sans Fin Pour Homme.

Az illatok közös nevezője a fatestű hangszerek illata, a rézfúvósok, a húrok gyantái, az ámbra és a só. Hol tengeri só akkord, hol shoyu azaz japán szójaszósz...Bálint Csaba

 

 

SOIRÉE SANS FIN

ACCORD SANS FIN

 

Egy hangversenyterem egyben közösségi tér is, találkozások, beszélgetések, barátságok színtere azon túl, hogy zenekart és közönségét összeköti a kultúra, a minőségi zene szeretete.

Egymást ihletjük, a kreativitás mindannyiunk életében, munkájában jelen van. Most egy fiatal alkotó hangolódott rá egy művészeti alkotó közösség kitartó munkájának zenei hullámhosszára. Muzsika és illat. Éteri, megfoghatatlan minőségek, mégis elképesztő erővel váltanak ki érzelmeket, ébresztenek fel emlékeket és önmaguk is emlékké válnak. Cseppenként bontakoznak ki az összetevőkből az illatakkordok is a parfümkészítés során ugyanúgy, ahogyan a zenei akkordok egy rezdülésekkel, történetekkel teli szimfonikus hangzássá fonódnak össze. Milyen a koncertek illata? Biztosan nem a hangversenyteremben kezdődik egy koncert története! Elkezdünk vágyni a muzsikára, órákkal előtte már készülődünk lelkileg is, ráhangolódunk, ahogyan a muzsikusok is hangolnak játék előtt. Izgalmas és emlékezetes ez az atmoszféra, a várakozás zsongása, a beszélgetések, egy pezsgő a büfében, ahogyan a hölgyek és urak illata keveredik a tér hangulatával, a hangversenyterem rezgésével, a hangszerek illatával. De nem is a koncert végén felzúgó tapssal van vége! … „Sans fin”, azaz véget nem érő este, esemény, „soirée”. Véget nem érő „accord”, hiszen bennünk cseng még sokáig a dallam, magunkkal visszük a megélt zenei, közösségi élményt, ahogyan a parfüm illata is a bőrünkön marad, elkísér. Ezen illatok sokszínűsége, összetevőinek gazdagsága a szimfonikus hangzást és az együttlétet is ünnepli.

A parfüm dobozának kreatívját, mely a Kodály Központ hangversenytermének belső világát idézi a zenekar Lickl-díjas grafikusa, Lakatos Kornél alkotta, és a parfüm feliratán jelenik meg elsőként a Pécsi Tudományegyetemen is oktató tipográfus képzőművész, Boskovitz Oszkár Pannon Next elnevezésű betűtípusa. A doboz kicsit a Kodály Központ inverzét is eszünkbe juttathatja, a hangversenyterem stilizált fényei láthatóak kívül, belül pedig az épület külső kő borításának csigaház-színe köszön vissza az üveg fiolákat tartó szivacságyon.

Többek között ezekkel az illatokkal emlékezünk hálásan a jubileum évében a közönséggel, barátainkkal együtt eltöltött sok évtizedre! Vigyék magukkal a muzsikát és az illatot is!

 

 

Bálint Csaba parfümőr

 

Bálint Csaba illatkreátor évek óta saját Parfums Balint elnevezésű kézműves parfüm-manufaktúrájában alkotja illatait Magyarkanizsán. Budapesten az egyik niche parfümgalériában ismerhetőek meg parfümjei, valamint egy nemzetközi parfümsoroló tartja nyilván alkotásait. Kiemelkedő minőségre törekszik, amelyet megalkuvás nélkül, minőségi alapanyagokkal ér el. A szakma iránti szenvedélye, a parfümkészítés hagyománya modern kreativitással párosul munkáiban. Személyes és alkotói életében is hangsúlyos komolyzenei érdeklődésével összehangolva készítette el a SOIRÉE SANS FIN és az ACCORD SANS FIN parfümöket 2021-ben a 210 éves Pannon Filharmonikusok számára.

A niche parfüm fogalma a kézműves parfümházak világát jelenti, amely a mainstream, azaz nagyüzemi illatok gyártásának kreatív, művészi, egyedi alternatíváját jelenti, mindig valami üzenettel, új mondanivalóval, van, hogy komplett önálló illat-történetekkel. Érdemes megismerkedni ezekkel az alkotókkal, a niche világával, ma már hatalmas, többtízezres rajongó táboruk van.

 

 

 

SOIRÉE SANS FIN

 

 
 

Ihlet, illatleírás

Véget nem érő zenei este, Soirée sans fin… A hölgyek számára megalkotott parfüm különleges alkalmakra szánt orientális, fűszeres, mély vanília illat. Meleg, puha tónusú, központi eleme az ámbra akkord kardamommal, mahagóni fával, krémes, nőies tubarózsával, bourbon vaníliával és egy csepp tengeri sóval feloldva. A mahagóni és a Laoszi Oud, azaz az agarfa a fatestű hangszereknek és a Kodály Központ faburkolatú hangversenytermének a hangulatát idézik. A tömjén és a sztórax gyanta a húrok gyantázásának illatát, a vonók felmelegedésének aromáját jelenítik meg. Az ámbra és a tengeri só illata szoros kapcsolatban van, hiszen az ámbra sokat utazik a tenger felszínén kitéve az elemeknek. A tengeri utazást a Kodály Központ hangversenytermének belső látványa idézte fel bennem, amikor először beléptem: egy fa bárkára emlékeztetett, amely biztonságosan körbeölel. Talán ez volt első benyomásom volt erről a térről. Ugyanakkor a zenekar évadának az elnevezése is Az élet sója. Továbbá a só és a kasmír a fémfúvósok hideg érzetét is erősítik. A vanília pedig mélységet és melegséget ad a képlethez. Az erőteljes nyitány után, a szólistaként kiemelkedő akkordok futamait követően egy puha, lágy zsongás következik, amelynek emléke, ereje sokáig a bőrön marad, ahogyan a koncertek hangulata, a zene dallamai is.

 

Illatpiramis:

A parfümőr: Bálint Csaba, Parfums Balint

Fejjegyek:  kalabriai bergamott, guatemalai kardamom, perui rózsabors, málna

Szívjegyek: laoszi oud, mahagóni, tömjén, jázmin, gyöngyvirág, liliom, török rózsa, indiai tubarózsa, tengeri só akkord

Alapjegyek: fehér pézsma, vegán ámbra akkord, bourbon vanília, kasmír, szomáliai mirha, honduras-i sztórax gyanta

Kiszerelés: 15ml eau de parfum EDP (10% eau de parfum töménység)

Szillázs: közepes, erős

Tartósság: erős

Ára: 11.990Ft

 
 

 

ACCORD SANS FIN

 
 
 

Ihlet, illatleírás:

Végtelen akkordok. Csodálatos a párhuzam abban, ahogyan akkordokból felépítek egy illatot, és ahogyan összeáll szimfonikus hangzássá, lélekhez szóló muzsikává a sok különálló hang. Ha a hangok tiszták, ha az elemek minőségiek, zenében és illatban is gyönyörű összhang jön létre. Ennél a parfümnél is erre törekedtem, egy orientális, fás, fűszeres illat született. Száraz, fás alap tartja a kompozíciót, amely a cédrus fától, az indiai diófűtől és a laoszi oud-tól ered (az agarfa fő jellegzetessége a nagyon száraz, karcos, fűrészporos és animális fa illat) és amit a marcipán akkord, a porosan édes tonkabab, valamint az ámbra hármasa melegít fel, lágyít meg. A mahagóni a cédrussal és az oud-dal utal a fatestű hangszerekre, valamint a pécsi hangversenyterem látványára, monumentalitására, eleganciájára. Sztórax és cisztusz gyanták érzékeltetik a mechanikus munkára fogott felmelegedett húrok sajátos illatát, amit van szerencsém ismerni. Ebben az illatban a shoyu, a japán szójaszósz hozza el a hideg fémek és a tenger sósságának érzetét, utalva arra a keleties hatásokkal teli zeneműre, amit a zenekarral való első találkozásomkor hallgattam meg a Kodály Központban. A sáfrány koronázza meg a történetet, a maga nemes, magas minőségével, ahogyan a karmester, a karmesteri pálca fogja össze és emeli egy magasabb dimenzióba a teljes filharmonikus hangzást. A civet a mélységet és a súlyt adja meg záróakkord gyanánt az illatkompozíciónak.

Illatpiramis:

A parfümőr: Bálint Csaba, Parfums Balint

Fejjegyek:  kalabriai bergamott, francia muskotályzsálya, perui rózsabors, marcipán akkord

Szívjegyek: laoszi oud, mahagóni, tömjén, indiai diófű-cypriol, shoyu-japán szójaszósz, sáfrány abszolútum, török rózsa, szilva

Alapjegyek: fehér pézsmák, cédrusfa, pacsuli, vegán ámbra akkord, cisztusz gyanta, tonkabab, honduras-i sztórax gyanta, kasmír, indiai olibanum, vegán civet akkord, bőr akkord

Kiszerelés: 15ml eau de parfum EDP (10% eau de parfum töménység)

Szillázs: közepes, erős

Tartósság: erős

Ára: 11.990Ft

 

 

 

megvásárolható a zenekar webboltjában is!

A honlap főoldaláról vagy ide kattintva.

 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Nyitvatartás:

Hétfőtől szombatig: 
10.00 - 18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől szombatig 10.00 és 18.00 óra között.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992