1 2 3

Donizetti: Lucrezia Borgia - Opera premier Pécsett 2021. november 23-án 19.00 órakor a Kodály Központban!

Párizs, London és Milánó ünnepelt operaénekesei Pécsett lépnek színpadra! A Pannon Filharmonikusok két Müpa-beli előadást követően november 23-án a Kodály Központban lesz részese annak a pécsi premiernek, amely talán az év egyik legizgalmasabb színpadi vállalkozása. A Müpa, a Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. koprodukciója különböző kontinensek vezető színpadainak valóban legnagyobb csillagait hozza Pécsre, így egy estére az opera fellegvárává válik a Kodály Központ. A bel canto műfajának egyik igen ritkán látható ékköve csillan meg a színpadon, idén Gaetano Donizetti Lucrezia Borgia című darabjának félig szcenírozott előadása került műsorra. A legfőbb szerepekben Yolanda Auyanet szoprán, Bretz Gábor basszus mellett ragyogó külföldi és magyar énekesek lépnek fel, az operavilág „crème”je.

Kedves Közönségünk!

 
Az opera olasz és magyar nyelvű librettóját ide kattintva olvashatják!

 

A címszereplő spanyol szoprán, Yolanda Auyanet az olasz repertoár egyik legnagyobb előadója és ismerője, aki azonban nem csak Bellinit, Rossinit vagy Donizettit énekel tökéletesen, de ismeri Mozart, Verdit, Puccini munkásságát is. Az európai operaházak kedvelt csillaga a Kanári-szigeteken született, pályáján versenydíjak sorával indult, az ezredvég óta a világot járó énekes a legnagyobb művészekkel dolgozik együtt. Repertoárjának középpontjában az olasz operairodalom, azon belül is főként a bel canto nagy női főszerepei állnak. Normát többek közt Madridban és a drezdai Semperoper színpadán, Anna Bolenát Pármában, a Lucrezia Borgia címszerepét pedig Bolognában énekelte.

 

Biztosan van, aki esetleg nem találkozott még a nevével, de a világ különböző színpadainak közönsége és a szakma tükrözi vissza, mennyire nem puszta fordulat az a jelző, hogy „nem kell bemutatni”: a Ferrara hercegét megformáló Bretz Gábor  basszus világszerte elismert művész, akinek összetéveszthetetlen hangja, átélt előadásmódja mindig lenyűgöző. Bretz Los Angelesben és a budapesti Zeneakadémián tanult. 2005-ben megnyerte az athéni Maria Callas Énekverseny nagydíját. Főbb szerepei Mefisztó Figaro, Kékszakállú. Fellépett a berlini Komische Operben, a milánói Scalában, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Covent Gardenben és Sydneyben. Pályafutása során találkozott már bel canto operával, a stílus ismert számára.

 

Az előadás és a jegyvásárlás linkjét, valamint  A további információkat IDE kattintva találják meg!

 

 

Az olasz mezzoszoprán Cecilia Molinari  elsősorban Rossini-szerepekben mutatkozott be az operavilág megannyi fontos színterén, a berlini Deutsche Operben csakúgy, mint a Római Operában, a moszkvai Bolsojban és nem utolsósorban a milánói Scalában. Ugyanakkor Donizetti-operák előadásaiban is Európa-szerte fellép, jelen karakterét, azaz Maffio Orsini nadrágszerepét például Triesztben is megformálta már. A szakma és a közönség egyaránt kedveli a fiatal művésznőt igen kimunkált hangja és elegáns interpretációi miatt. Az elsősorban bel canto szerepeiről ismert, ez alkalommal Gennarót alakító Ștefan Pop  tenor vérbeli bel canto specialista. Huszonhárom esztendős korában a Plácido Domingo nevével fémjelzett Operalia énekverseny első díjának és közönségdíjának nyerteseként vált világszerte keresetté, ám nemzetközi debütálására már 2009-ben sor került, amikor a Traviata Alfredóját énekelte Rómában, Franco Zeffirelli rendezésében. Olyan operai fellegvárakban ismerkedhetett meg a közönség a román tenor művészetével, mint a Bécsi Állami Operaház, a párizsi Opéra Bastille vagy a londoni Covent Garden.

Olyan nagyszerű művészeket láthat a közönség további szerepekben, mint Újvári Gergely, Endrész Ferenc, Szélpál Szilveszter, Papp Balázs, David Astorga, Haja Zsolt, Bakonyi Marcell, Kőszegi Judit, avagy Miksa Bálint. Közreműködik a Honvéd Férfikar, karigazgató Riederauer Richárd.

 

Az idei előadás a bel canto egyik legnagyobb mestereként számon tartott szerző, Donizetti Lucrezia Borgia-t a középpontba állító zenés drámájának ihletője a drámaíró Victor Hugo volt. Cselekménye a XVI. század elején játszódik, szövevényes, izgalmas történetmesélés mentén halad a végkifejlet felé, a félig szcenírozott előadás prológusból és két felvonásból áll, a közönség két szünettel tekintheti meg a váratlan fordulatokban gazdag művet. Az előadás értékét talán tovább növelheti az a tény is, hogy ez a darab Donizetti vígoperáihoz képest jóval ritkábban kerül színpadra. A „szép éneklés” itt nem öncélú, tovább árnyalja a titkokkal, intrikákkal átszőtt cselekményt, bravúros áriák, tökéletes hangok állítják kihívás elé az előadókat. A darab olasz és magyar nyelvű librettója a Pannon Filharmonikusok oldalán elérhető.

A Pannon Filharmonikusok zenekar és az előadás karmestere Andrij Jurkevics bel canto specialista, a Müpa visszatérő vendége. A rendező az az Anger Ferenc, aki a Szegedi Nemzeti Színházban, a Müpában, Pécsett és Győrben, de Pisában és Torre del Lagóban is dolgozott már, az Operaházban 2013-ban debütált, s ettől kezdve öt éven át ő volt az intézmény művészeti igazgatója is. A látványt Zöldy Z. Gergely Junior Prima díjas látvány- és díszlettervezőnek köszönhetjük. A jelmeztervező Szelei Mónika, a zenei asszisztens Alessandro Amoretti.

Ezen az esten, mint 2021. november 20-tól a Kodály Központ valamennyi programján, kötelező a védettséget biztosító, az orrot és szájat eltakaró maszk használata úgy a közönség, mint a személyzet számára. Az előadások védettségi igazolvány nélkül látogathatóak. Jegyek személyesen és online is kaphatóak.

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Nyitvatartás:

Hétfőtől szombatig: 
10.00 - 18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől szombatig 10.00 és 18.00 óra között.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992