1 2 3

Elhunyt Barth István Liszt- és Doppler-díjas fuvolaművész, a Pannon Filharmonikusok örökös tagja, a Pécsi Tudományegyetem volt docense

Barth István Liszt- és Doppler-díjas fuvolaművész, a Pannon Filharmonikusok örökös tagja, a Pécsi Tudományegyetem volt docense (1937-2021) Megrendüléssel értesültünk a hírről, hogy életének 85. évében, pár nappal 84. születésnapja után elhunyt Barth István.

Gyászszertartását követően a Pannon Filharmonikusok 2021. július 5-én hétfőn, 17.30 órától  nyilvános megemlékezést tart a Kodály Központban, helyszíne a Kocsis-terem, érkezés a Művészbejáró felől.

 

 

 

Ő dolgozta ki az éneklésen alapuló fuvolaoktatás pedagógiai programját gyermekek számára, a testméretükhöz igazodó, saját készítésű, általa Fafuvinak keresztelt hangszerein. Ezt talán a későbbiekben Barth-fuvola néven fogjuk ismerni.

1937. június 16-án született Budapesten. A fővárosi Zenei Gimnázium fuvolaszakán tett érettségi vizsgát 1955-ben, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. 1960-ban diplomázott Hartai Ferenc tanítványaként, fuvolaművész-tanár képesítést szerzett.

1957-ben került Pécsre, a Pécsi Filharmonikus Zenekarhoz. Itt és a Pécsi Nemzeti Színház Zenekaránál a szólamvezető I. fuvolás posztot töltötte be egészen 1997-es nyugdíjba vonulásáig. Eközben a Liszt Ferenc kamarazenekarral, a Budapesti Vonósokkal és a Weiner-Szász Kamarazenekarral külföldi turnékon is részt vett. Járt többek közt Angliában, Dániában, Luxemburgban, Francia-, Német-, Olasz-, Orosz- és Finnországban.

Szólóhangversenyeken is megmutatta tehetségét Pécsett, Budapesten a Zeneakadémián, Salernóban és a Varsói Magyar Intézetben. Olyan kamarazenei partnerei voltak, mint Rolla János hegedű-, Csánky Emília és Lencsés Lajos oboa-, Pertis Zsuzsa csembaló-, valamint Gyöngyösy Zoltán és Kovács Lóránt fuvolaművész és a világhírű trombitás, Maurice André.

Pécsre kerülése óta tanított a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi tagozatán. 2003-2006 között a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense volt, több alapfokú művészetoktatási intézményben is tanított.

Barth István a magyar fuvolás társdalomban a legtöbb növendéket nevelő tanárok egyikeként megkapta életművért a Doppler-díjat. Leghíresebb növendékei: a komlói születésű, fiatalon elhunyt Gyöngyössy Zoltán (1958-2011) a Liszt-díjas fuvolaművész, Szkladányi Péter (1944-2003) a Pécsi Szimfonikus Zenekar igazgatója és fuvolaművésze, Deák Ildikó a Linzi Bruckner Zenekar szólófuvolása, Oborzil Adél az Ausztriában élő fuvolaművész és tanár, Kollár Anikó fuvolaművész, zenei és kulturális menedzser, valamint Tímár Judit, a Pannon Filharmonikusok fuvolaművésze.

A Doppler-díj mellett megkapta az Év Zenekari Művésze elismerést, a Janus Pannonius-díjat, az Amtmann Prosper Emlékérmet, a Pannon Filharmonikusoktól az Örökös Tag címet, Pécs Város Pro Communitate (A Közösségért) díját, a magyar állam pedig Liszt-díjjal ismerte el tanári és művészi munkásságát.

 

 

Emlékét, munkássága értékeit megőrizzük. Barth Istvánt a Pannon Filharmonikusok saját halottjának tekinti.

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992