1 2 3

Motorra ül a hegedűművész

A zeneterapeuta vágyik már a koncertekre és a közösségre. Játékával Bachtól Michael Bubléig a zene minden szépségét megmutatja, sőt a zenét terápiás célokra is használja Varga Ágnes, a Pannon Filharmonikusok hegedűművésze, akinek – és Lemel Ágnes zenésztársának – az állatkerti Akváriumi keringő koncerteket is köszönhetjük.

– Több mint húsz éve foglalkozik gyerekekkel, pár esztendeje pedig hivatásos zeneterapeuta lett. Mit tesz most, a járványhelyzetben?

– Kottaíróprogrammal magyar gyermekdalokból készítek gyűjteményt, átiratokat hegedűre magamnak és a tanítványaimnak. Kertészkedem, kint játszom Bátorral, a kiskutyánkkal, s élvezem, hogy a szemem előtt tavaszodik. Másrészt a Pannon Filharmonikusok oldalára most kerül fel egy új felvételem. Nem minden rossz, ebben a lelassult, lenyugodott világban, de azért már nagyon várom a zenekari játékot és az állatkerti koncerteket. Mert ott minden együtt van, amit szeretek, a harmonikus zene, a gyerekek, a természet, az állatok, az élet ezernyi öröme.

– Mikor és hogyan jött a zeneterápia?

– Húsz éve tanítok zenére gyerekeket, s mindig foglalkoztatott, hogy miként tudnék nekik még többet segíteni. Másrészt a pszichológia is érdekel, hogy mi történik az emberben a zene hatására.

– Hogy látja zenetanárként, a komolyzene szeretetéhez, megértéséhez mennyire fontos a képzettség, az iskolai szint?

– A legkülönbözőbb családi hátterű, anyagi helyzetű és szellemi kvalitású gyerekekkel találkoztam már, de mindennek semmi köze a zenével kapcsolatos viszonyhoz. Sokkal lényegesebb például, hogy a tanárt elfogadják. Persze nem Paganini-darabokkal kezdünk, hanem gyerekdalokkal, ők pedig reagálnak, nyugodt vagy vidám hangulattal értékelik, amit hallanak. És még a babák is igazodnak a zenéhez, velük párhuzamosan pedig az édesanyák is. Mert a csöppség keze-lába jár, ha boldog, ami az édesanyját is felvidítja. Ha pedig a mamát lazítja el a dallam, akkor a kicsi is elpihen.

– Azért az nem szokványos, hogy egy hegedűművész popzenét hallgasson és motorozzon?

– A dallamos könnyűzenét kislánykoromtól szívesen hallgatom. A motorozásnak pedig megfogott a szabadságérzete és örököltem a szeretetét. A nagymamámék, a szüleim, a testvérem is motoroztak. Nekem is van egy olasz kis sportmotorom, de már inkább a fiam használja.

 

Varga Ágnesnél családi örökség a motorozás 

 

Az Alföldről jött negyedszázada

Varga Ágnes 1978-ban született Hódmezővásárhelyen. Hegedül kisiskoláskora óta: Szegedre járt zeneiskolába, középfokú tanulmányait Kecskeméten a Kodály iskolában végezte, Pécsre járt zeneművészeti főiskolára, majd Debrecenbe egyetemre, 1998 óta a Pannon Filharmonikusok tagja. Kezdettől tanít, most az Overtones Zeneiskola tanára és zeneovis foglalkozásokat is tart. Alapítója a Varga Violini hegedűnégyesnek, a Crystalviolini duónak, tagja a Brillante vonósnégyesnek és más kamaraformációknak. Fia, Máté 17 éves, gitározik és viszi tovább a család motoros hagyományait.

 

Dunántúli Napló - 2020.05.04.

Szerző: Mészáros B. Endre

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992