1 2 3

Felébred Az alvajáró

Az évad operabemutatója várja a közönséget a PFZ előadásában a bel canto nemzetközi és hazai csillagaival a Kodály Központban. A történetet a darab szövegkönyében is olvashatja a hír végére görgetve.

Pécs zenekarának idei operabemutatóján Vincenzo Bellini remekműve, Az alvajáró lesz hallható a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok, a Müpa és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. koprodukciójában február 13-án, 19.00 órától. A bel canto gyöngyszeme igazi kihívás az énekesek számára, így most is fantasztikus szereposztással kerül bemutatásra Némedi Csaba rendezésében. Aminát a műfaj egyik legkiválóbb nemzetközi sztárja, Zuzana Marková cseh koloratúrszoprán, míg Rodolfo grófot Mirco Palazzi olasz basszus alakítja, aki a Royal Concertgebouw-ból érkezik hozzánk. Elvinó szerepében Konu Kim, a Plácido Domingo világverseny díjazottja hallható. A magyarok között a Fischer Annie zenei ösztöndíjjal többször kitüntetett Zemlényi Eszter és az Artisjus-díjas Simon Krisztina is játszik. A produkciót a vérbeli operakarmester, Riccardo Frizza dirigálja.

Bellini alkotása már az ősbemutatón közönségsikert aratott és azóta is töretlenül népszerű. Zenei kifejezésmódjában a művet a bel canto gyöngyszemének, a komponista egyik fő művének tekintik. Különlegessége a páratlan feszültséggel és „akrobata” elemekkel kivitelezett alvajáró-jelenet, mely jól ábrázolja a tudatalatti jelenségeket.

Pécsett 2017-ben találkozhatott a közönség Bellini operával, A puritánok  bemutatója átütő sikert aratott, szintén Némedi Csaba rendezésében. Az előadást ismét Riccardo Frizza, az itáliai repertoár specialistája; a milánói Scala, a velencei Fenice, a Párizsi Opera és a New York-i Metropolitan visszatérő vendége dirigálja.

A valódi operaélményt kivételes nemzetközi és hazai művészgárda garantálja. Rodolfo gróf szerepében az a Mirco Palazzi olasz basszus lép fel, aki február elején még az egyik legelőkelőbb koncerthelyszínen, a Royal Concertgebouw-ban Rossini Szemiramisz című operáját énekli. Az alvajárásban szenvedő Amina szerepében Zuzana Marková cseh koloratúrszoprán lesz hallható, a műfaj egyik legkiválóbb nemzetközi sztárja nem ismeretlen már a magyar közönség számára. Vőlegényét Elvinót Konu Kim, a dél-koreai származású tenor, a Plácido Domingo által alapított világverseny díjazottja, a Brit Királyi Opera ösztöndíjasa alakítja. Zemlényi Eszter formálja Lisa alakját, a művésznő a rangos Fischer Annie zenei ösztöndíj többszörös kitüntetettje. Teresát, Amina nevelőanyját az Artisjus-díjas Simon Krisztina játssza, Alessiót pedig Dobák Attila. Kozmér Alexandra prímabalerina Myrtha, a villik királynője szerepében a mű balett elődjét idézi. A díszletet Szendrényi Éva álmodta meg, a darab jelmeztervezőjének Zöldy Z Gergelyt kérték fel.

A mű hátterében általánosságban az alvajáró-témájú színpadi művek akkoriban aktuális, nagy divatja, konkrétan pedig Ferdinand Hérold balettje áll: a művet Párizsban mutatták be, a librettót az operai világban jolly jokernek számító Eugène Scribe írta. Bellini darabjánakszövegkönyvét a zeneszerző állandó alkotótársa, Felice Romani írta, aki Scribe munkájából merített inspirációt. A milanói nagy sikert aratott ősbemutatón maga a szerző vezényelt. Magyarországon 1832-ben mutatták be a darabot, mely ugyancsak elnyerte a közönség tetszését.

Egy pályázati támogatásnak köszönhetően Szekszárdról és Bajáról díjmentes lehetőséget kínál a zenekar buszos utazásra, melyekkel az előadásra szállítják az érdeklődőket. Az utaztatásról bővebb tájékoztatás kérhető Teszlák Nikolett értékesítési munkatárstól a teszlak.nikolett@pfz.hu email címen.

A február 13-i produkcióra jegyek a jegymester.hu oldalon IDE kattintva és a Kodály Központ jegypénztárában kaphatók.

A darab szövegkönyve lapozható formában IDE kattintva olvasható. 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992