1 2 3

Mérföldkő a Pannon Filharmonikusok életében

Közel 150 koncerten több mint 130 zenemű hangzott el, miközben gazdasági elismerést vehetett át a zenekar és Gilbert Varga szerződtetésével újabb mérföldkőhöz ért az együttes.

Több mint 130 zenemű hangzott el a Pannon Filharmonikusok 2018/2019-es Titanium-évadában. Ez a szám már önmagában is mutatja, hogy az együttes koncertjein számos élménnyel gazdagodhatott a közönség. Mind a Kodály Központ, mind a Müpa bérletes koncertjein a vendégművészek és karmesterek legjava lépett a színpadra. Többek között Banda Ádámot, Benjamin Schmidet, Alexander Zemtsovot, Giovanni Guzzot, Bogányi Gergelyt, Pálfalvi Tamást, Leonardo Sinit, Balázs Jánost, Benjamin Beilmant, Balog Józsefet és Eötvös Pétert, Mácsai Pált, Szűcs Mátét és Hámori Mátét, Kiss Józsefet, Baráti Kristófot és Nika Gorić művésznőt láthatták az érdeklődők. Az évad kiemelkedő eseményének azonban maestro Gilbert Varga szerződtetése tekinthető, mellyel a pécsi együttes elsőként valósította meg Magyarországon, hogy két vezető karmester (Bogányi Tibor és Gilbert Varga) együtt dolgozzon szimfonikus zenekar élén.

Gilbert Varga a legendás Varga Tibor hegedűművész fia, aki édesapja emigrációjában Londonban születetett és karmesteri karrierjét a nemzetközi zenei színtéren építette. A Pannon Filharmonikusok az első és egyetlen magyarországi zenekar, amelynél pozíciót vállalt a dirigens, így mostanra két külföldön élő magyar dirigens hazajöttében van érdeme a pécsi együttesnek.

Bogányi Tibor ebben az évadban is a változatos műsor-összeállításával szinte minden koncerten teltház előtt dirigálta a Pannon Filharmonikusokat a Kodály Központban és a Müpa színpadán. Hagyományosan az évadnyitó koncert mellett a Város napi-, és az Újévi díszhangverseny is az ő irányításával volt hallható. Az évad egyik kiemelkedő koncertélményeként pedig ősszel Bruckner egy újabb monumentális művét mutatta be a közönségnek, melyet a közönség elismerő tapsa mellett a szakmai kritika is méltatott.

Az együttes Pécs város kiemelt kulturális produktumaként részt vett a város jelentős együttműködéseiben: a 2018 őszén megrendezett Domingo Classics és SHIFF 2018 filmzenei, illetve a XXII. Európai Bordal fesztiválokon. Szeptember 1-jén, a Város napján a Pécsi Tudományegyetem, Pécs város és a zenekar közös tanévnyitó hangversenyt adott a város polgárainak, a Pécsi Egyházmegyével együttműködésben a teljes évadon áthúzódó gyermekprogram sorozattal volt jelen az együttes az egyházmegye fenntartásában működő óvodákban és általános iskolákban, összesen 13 alkalommal.

Országos jelentőségű nemzeti zenekarként a budapesti Szent István Bazilikában a Nemzeti gyásznap tiszteletére adott hangversenyt a Pannon Filharmonikusok, valamint fellépett a Budapesti Fesztiválzenekar Debussy-Ravel Maraton sorozatában, és a Müpával együttműködésben kettő operaprodukciót állított színpadra a Müpában és a Kodály Központban. Nemzeti zenekarként az együttes fellépett Bécsben és a Déli Kulturális Övezetben Eszéken, valamint vendégül látta pécsi bérletes sorozatában a lengyel Arthur Rubinstein Filharmonikusokat.

A gyermekek és fiatalok számára számos koncert jött létre: saját szervezésben három korosztálynak nyújtott rendszeres koncertlátogatási lehetőséget (Babzsák, Csigaház, #NoBabel), a Pécsi Állatkerttel együttműködésben a legkisebbeknek létrehozott Akváriumi keringő című sorozatát folytatta, de sikeres új koncerteket indított a városban élő egyetemisták számára Classical Chill Out címmel, és az általános iskolás korosztálynak a PTE operatanszakos növendékeinek közreműködésével Mozart Varázsfuvola című operájának bemutatójára is sor került. A zenekar évek óta folyó tehetséggondozó programjai az idei évadban is nagy sikerrel zajlottak. Számos fiatal hangszeres tanulónak nyújtott fellépési lehetőséget a Mesterek és tanítványaik program keretében.

A 2018/2019-es évadban került bemutatásra a zenekar Kocsis Zoltánról készült kisfilmje, valamint két másik imázsfilmje. A népszerű dallamok kedvelői három hangversenyt töltöttek meg az ABBA slágereket minőségi szimfonikus hangszerelésben felvonultató koncertjein, melyben kiemelkedő szerepe volt a zenekar állandó karmesterének, Vass Andrásnak, aki kilenc művet hangszerelt át a produkcióhoz.

Az évad újdonságaként sikeres beavató sorozatot indított a zenekar Utózönge címmel, melyen Bősze Ádám segítette a közönséget a komolyzenei művek befogadásában. További újítás volt, hogy az együttes a Pannonicum sorozatához kapcsolódva PannoniClubot hirdetett, amely a zene és gasztronómia háziasításából hangulatos és tartalmas közönségtalálkozókat eredményezett az évadban 5 alkalommal.

A kortárs magyar zeneművészet támogatásában élenjáró együttes a 2018/2019-es évadban két szerzői estet is adott: Eötvös Péter és Vidovszky László 75 éves születésnapja alkalmából két koncert a Kodály Központban, egy pedig a Müpában hangzott el. A Pannon Filharmonikusokat választotta jubileumi koncertjén partnerként a 60 éves fennállását ünneplő Honvéd Férfikar és a Pécsi Kamarakórus, valamint a 90 éves fennállását ünneplő Pécsi Rotary Club.

További jelentős eseménye volt az elmúlt évadnak, hogy a zenekar művészeti teljesítményét gazdasági szereplőkként is értékelték: a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége a Baranya Megyei Idegenforgalmi Díjat adományozta 2019 februárjában a Pannon Filharmonikusoknak

A 2018/2019-es évad során a közel 150 hangverseny és több mint 80 zenés színházi produkció során közel százezren voltak kíváncsiak a Pannon Filharmonikusokra. A 2019/2020-as szezonra az Aranyfedezet-évadát hirdette meg az együttes, melyre bérletek még vásárolhatók.  

 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992