1 2 3

A hegedű és a hegyvidék szerelmese

Varga Izabel a Pannon Filharmonikusok hegedűművésze Kőszegről érkezett a baranyai megyeszékhelyre, még az egyetemi évek elején. Szemének ismerősek a hegyek-völgyek, így hamar megszokta és megszerette új lakóhelyét. Nemrég kisfia született, most a zene világát felváltotta valami más, ami a szívének szintén nagyon kedves, - a gyermeknevelés. Erről a kettősségről és a zene gyermekekre gyakorolt hatásáról beszélgettem vele.

Talán egy interjúalanyom családjában nem volt annyi kapcsolódás a zenéhez és főképp a Pannon Filharmonikusokhoz, mint Izabelében. Ikertestvére, férje, az ő húga és férje is a PFZ tagja, édesanyja pedig Kőszegen orgonaművész. Nehéz lett volna ilyen háttérrel más pályát választani, vagy mégsem ennyire sorsszerű az élet? A gyerekkorban dőlnek el ezek a kérdések? Erről és sok más egyébről beszélgettünk a hegedűművésszel.

Öt éve tagja a zenekarnak, az egyetem végeztével pályázott a PFZ-hez?

Már a diplomakoncertem előtt felvételt nyertem az együttesbe. Éreztem, hogy van valami ebben a városban, ami szimpatikussá, élhetővé teszi az életet számomra, valamint sok hasonlóságot mutat Kőszeggel, már ami a természeti környezetét illeti. Szeretem a hegyvidéket, ami itt szintén megtalálható, ismerős a szememnek. Talán ezért is volt könnyű beilleszkedni ide. Mondjuk, most éppen hamarosan búcsút veszünk a várostól és a közeli Hosszúheténybe költözünk, ahol még inkább élvezhetjük a természet szépségét.

Kezében tartja kisfiát, akinek bizonyára szintén jót tesz majd a levegőváltozás, ő milyen idős?

Tizennégy hónapos és Benedeknek hívják. Terveink szerint még egy gyermeket szeretnénk, azt követően térnék vissza a zenekarhoz.

Egy kicsit kanyarodjunk vissza az Ön gyermekkorához. Milyen volt gyermekfejjel hallgatni az édesanyját egy koncerten?

Felemelő érzés volt, a testvéremmel együtt a Kőszegi Vonósokban játszottunk és néha édesanyámmal közösen is felléptünk. Életre szóló élmény volt számunkra! Amikor kicsik voltunk ő a helyi templomban gyakorolt, mi pedig mellette elfoglaltuk magunkat a játékainkkal, és közben szívtuk magunkba a szebbnél szebb muzsikákat. Azóta is, ha meghallom anyát orgonán játszani, könny szökik a szemembe.

Említette a vonószenekart. Korán elkezdett együttesben zenélni, milyen előnyökkel járt mindez?

Megtanít alkalmazkodni, illeszkedni a többiekhez. Ha nagy szavakat lehet használni, akkor alázatra is nevel. A másik zenész minden rezdülését észrevesszük, reagálunk arra, hogy még egységesebb, jobb minőségű produkciót tudjunk létrehozni. Közösen elérni valamit, esetleg spontán, a hangulat hatása alatt, ez nekem a legszebb élmények egyike a közös zenélésben. Nagy szerencsémre ikertestvéremmel együtt jártunk a próbákra és a zenekari fellépésekre egyaránt, e miatt is nagyon közel kerültünk egymáshoz. Jártunk néha versenyekre is, bár nem voltunk igazán hívei ennek a megmérettetésnek, de azért vannak eredményeink innen is és ezek is szép emlékek. A zenei táborok világa viszont meghatározó volt. Tíz évig jártunk Zalakarosra, ott döntöttük el, hogy a kezdeti zongoratanulmányaink után a hegedűt választjuk, éppen a zenekari élmények hatására tettük mindezt. A táborban rengeteg élmény ért minket és máig tartó barátságok is kötődtek. A nagy utazások – ami egy zenekari élet vonzó hozadéka lehet – inkább már a Pannon Filharmonikusokhoz köthetők. Minden zenész álma, hogy utazzon, világot lásson és idegen tájakon is bemutassa tudását a közönségnek. Amikor a zenekarhoz kerültünk, éppen akkor indult el egy nagy zenekari turné sorozat, szóval ebből a szempontból is szerencsések voltunk.

Itt játszik Benedek az Ön közelében, az ő életében milyen szerepet játszik a zene?

Majdnem a terhesség legvégéig dolgoztam vele, így bőven érhették zenei hatások a pocakomon belül. Ekkor főleg a Pécsi Nemzeti Színházban muzsikáltam, A denevért játszottuk, ezt elég sokszor hallhatta. Születése előtt is feltettük ezt a zenét, hátha kedvet kap és kijön megnézni, hogy ki játszik ebben a darabban. De észrevettem, hogy egy Baráti Kristóf közreműködésével zajló koncerten, melyet két egymást követő napon is meghallgattam más-más időpontban, mindkét napon a második tétel alatt kezdett a pocakomban rugdalózni. Nem lehetett véletlen, hiszen mindkét előadáson ugyanott reagált így a kicsi. De Bartók: Fából faragott királyfi című műve egy adott részénél szintén „beindult”, ami ugyanúgy nem lehetett véletlen, hiszen minden alkalommal ott jelzett a baba. Jártam vele kismama táncra, ahol a Tarzan meséből a „Szívem vigyáz rád” című dalára rendre mocorogni kezdett. Születése után kipróbáltuk, erre a zenére mindig felfigyel, mindent abbahagy és megnyugodva hallgatja a muzsikát. Mivel még kicsi ezért sokszor énekelek, mondókákkal szórakoztatom, járunk Ringató foglalkozásokra, ahol rengeteg aranyos kis dalt megtanultam. Látom, hogy nagyon élvezi ezeket. Volt, hogy feltettem a hátamra egy hordozóval és úgy gyakoroltam, így még a hangszer keltette rezgéseket is érzékelhette. Első perctől tetszett neki a hegedű hangja, de még a vadászkürtté is, amin a férjem játszik. Ő egyébként a PFZ kürt szólamának vezetője.

Tréfásan fogalmazva nehezen „úszhatja meg” a kisfia, hogy ne legyen valamilyen köze a zenéhez.

Zongorára mindenképpen szeretnénk beíratni a későbbiekben, fontosnak tartjuk, hogy zenei képzésben részesüljön, úgy hallottam, hogy Hosszúhetényben, az iskolában szerencsére ez is adott. Nem lesz semmi probléma, ha nem lesz zenész, de ha tehetséget mutat, akkor minden erőmmel segíteni fogom, hogy kibontakoztathassa azt.

Addig még várnunk kell néhány évet, de mi lehet a zenei nevelés következő lépcsőfoka?

Többször látogattuk a PFZ Babzsák előadásait, karácsonykor például még sokkal kisebb volt, mint most, így állandóan fel kellett emelnem, hogy lássa a zenészeket, mert különben nem érezte jól magát. A Csigaházra is el szeretnénk menni, de azt egy kicsit idősebb korosztálynak, a hároméves kort betöltött gyerekeknek ajánlják. Ebben a műsorban egyébként már én is közreműködtem.

Azért ezzel a családi háttérrel nem teljesen valószínűtlen, hogy a gyermek később a zenei pályát választja majd.

Bizony átszövi a családunkat a zene iránti rajongás. Ahogy említettem, ikertestvérem Kinga szintén a PFZ kötelékébe tartozik, szintén hegedűművész, az ő férje Hoffner Tibor a Fesztiválkórusban énekel, a férjem testvére Varga Evelin szintén a PFZ-ben kürtös, akinek a férje Asztalos Tamás ugyanott a harsona szólam vezetője.

Elképesztő „felhozatal”, hihetetlen mennyi zenei tehetség egy famílián belül. Gondolom jó, ha a család tagjai fizikailag is közel vannak egymáshoz?

Nekünk ez nagyon nagy örömet jelent, már a munkába járást is megkönnyíti a helyzet. A családi köteléken túl a zene is nyújt egyfajta kapcsot, amely megsokszorozza az összetartozás érzését, elmélyíti a kötelékeket.

Az interjút Bereczki Lajos készítette. 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992