Virtuóz ajándék

Zempléni Szabolcs azon szólómuzsikusok közé tartozik, akik nem csak szórakoztatják és gyönyörködtetik, de inspirálják is közönségüket: a szereplési vágy itt önzetlen törekvés, a virtuóz játék pedig nem csak teljesítmény, de ajándék is. Aki zenél, annak, s ki hallgatja: annak is.

Ön számos verseny győztese, és a világ legrangosabb színpadain szerepel szólistaként. Úgy tűnik, nincs gondja a lámpalázzal.

Minden koncertre úgy tekintek, mint amely egyszerre élmény, kihívás, s egyben lehetőség is arra, hogy én is élményt nyújtsak a közönségnek. Ha mentálisan és szakmailag kellőképpen felkészül az ember, nincs oka aggodalomra. Akkor nincs rajtam közvetlen stressz a koncerten, ha a lehetőségekhez képest minden váratlan tényezőt kizártam, tehát „élesben” már csak muzsikálni kell, nem pedig gondolkodni.

Szentendrén él, Hamburgban tanít, nemzetközi porondon muzsikál. Hogy látja a Pannon Filharmonikusokat az a szempár, amely „külföldi szemmel, magyar szívvel” szemlél?

Irigylésre méltó helyzetben vannak, hiszen túlzás nélkül kijelenthető, hogy az ország legjobb koncerttermével rendelkeznek. Ambiciózus, motivált zenekart látok, melyben rendkívül jó hangulatban telnek a próbák, kivételesen jó a légkör a zenekarban. Mindezek összessége erősíti meg a pozíciójukat Magyarországon, és biztosítja azt, hogy egyre előrébb kerüljenek a nemzetközi rangsorban.

Schumann Versenyműve igen különleges, már a felállás is ritka csemegének számít. Hogy viszonyul a darabhoz?

Nagyon szeretem. Minden kürtösnek van egy-két olyan mű a fejében, amit feltétlenül el szeretne játszani a pályafutása során: ez a darab is sokaknak nagy álma. A legtöbb kürtös nagyon tiszteli, hiszen az egyik legnehezebb versenymű. Igen tisztán megmutatkozik benne a szerző hangszer iránti szeretete. Schumann itt a végletekig kiaknázza a kürtben rejlő technikai finomságokat, inspirálták őt a ventilkürt nyújtotta lehetőségek, a kromatikus skálák, a modulációk. Sokáig nem is játszották a darabot, mert eljátszhatatlannak titulálták: ritka volt az a muzsikus, aki el merte vállalni az első szólamot. A hangszer fejlődésével és az elvárások növekedésével szerencsére egyre gyakrabban hallható, én is vágytam rá, hogy eljátszhassam – ez három éve történt először.

Mit gondol, hogyan érdemes hallgatni ezt a darabot?

Schumannra gondolva szinte mindig a féktelen lendület merül fel bennünk: kevés olyan szerző van, akinek a zenéje ennyire heves volna, mint az övé. Nála általában olyan instrukciókra számíthatunk, mint: gyorsan, még gyorsabban, olyan gyorsan, ahogy csak lehet, s legvégül: annál is gyorsabban... Viccet félretéve: őt úgy kell elképzelni, mint aki azzal a vehemenciával állt fel a zongorától, hogy az utolsó hangot szinte le sem ütötte. Lendület és elképesztő szenvedély uralja a muzsikáját. Végtelenül romantikus ez a zene, amelyben szinte parázslik a légkör. A darabok vége sokszor olyan sodrással bír, hogy esélyt sem ad szünetre az utolsó hang és a kirobbanó taps között.

A koncert a Kodály-bérlet programjaként hallgatható meg. 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

Szőts Dorottya
jegypénztáros
szotspontdorottyapontevakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Tóth Eszter
kommunikációs munkatárs
tothponteszterkukacpfzponthu
Tel.: 20/449-8552