1 2 3

Horváth Borbála Ágnes – a röplabda segít a klarinétozásban

Kilenc zenei pályára készülő fiatalnak válik ismét valóra egy álma. Szólistaként egy színpadon léphetnek fel a Pannon Filharmonikusokkal a május 29-i Mesterek és Tanítványaik című koncerten. Tehetségük megkérdőjelezhetetlen, hogy merre repíti őket a talentum, még kérdés, egy viszont bizonyára nem az – mindannyian fiatalok és pont úgy élnek, mint kortársaik. Ismerjük meg jobban Horváth Borbála Ágnest a vele készült interjúban.

Muzsikálni, zenésznek lenni jó, nem vész el az ifjúság és a gyermekkor, még akkor sem, ha az átlagosnál többet gyakorol valaki a saját hangszerén. A Mesterek és Tanítványaik programba bekerült 12-18 év közötti fiatalok mindegyike egyetértett ebben, a barátokkal töltött időt kárpótolják azok az élmények, amelyeket csak a muzsikálás biztosíthat. Ettől persze még jut idő sportra, mozira, kikapcsolódásra, pont úgy, mint másnak.

Horváth Borbála Ágnes 
klarinét
mestere: Tóth Ada Eszter

Kevesen ismerik a szülővárosát, Dombóvárt. Meséljen róla egy kicsit!

Ha valaki Dombóvárra utazik, akkor ajánlom neki a Szigeterdőt, ahol az eredeti, két világháború közötti Kossuth-szoborcsoport látható, sétával, nézelődéssel néhány óra könnyen eltölthető ott. De ajánlani tudnám a dombóvári Gunaras Strandfürdőt is, mely kellemes kikapcsolódást biztosít az odalátogatók számára, ha valaki szereti a fürdőket.

Ha kiejtem azt a szót, hogy gyakorlás, mi jut eszébe?

Hogy néha a gyakorlás gyötrelem, máskor meg öröm számomra, mindez attól függ, hogy milyen napom volt az iskolában. Ha könnyebb napom volt, akkor szívesen gyakorlok itthon is, ha pedig nehéz, stresszes napom volt, akkor nehezebb rászánni magam. A csütörtöki napot kivéve minden nap van valamiféle (klarinét, zongora, szolfézs) zeneórám. Péntekenként pedig játszom a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekarban, mely a néhány hete megrendezett minősítő koncerten C kategóriában megszerezte a kiemelt arany minősítést. A napi zeneiskolai órákon túl, itthon még 1-1.5 órát gyakorlok.

Milyen sportágakat szeret, sportol esetleg?

Nagyon szeretem a Forma-1-et, melyben a Ferrari csapatának szurkolok, közülük is inkább Charles Leclerc-nek. Mivel korábban versenyszerűen úsztam, ezért a nagyobb úszósport eseményeket is figyelemmel szoktam kísérni, és nagyon szurkolok a magyaroknak. Kedvenc úszóm Kapás Boglárka. Néha, csütörtök esténként megnézem a tévében a röplabda meccset, két kedvenc csapatom van, a HÉP-KRC, és a Fino Kaposvár. Nagyon szeretek röplabdázni, heti kétszer járok edzésre. Anyukám mindig nagyon félt, nehogy sérülés érjen. Ezen kívül még járok kézműves foglalkozásokra, ahol már nagyon sok szép dolgot készítettem. Van egy hároméves törpe schnauzer kutyusunk, ha időm engedi, foglalkozok vele, nagyon sok parancsszóra megtanítottam, engem tekint a gazdájának, legjobban nekem fogad szót. Szeretek túrázni, kirándulni, biciklizni.

Menjünk vissza az iskolába. Mi a kedvenc tantárgya?

A német. Nagyon szeretem a tanáromat és a nyelvet is, nagyon érdekelnek a német anyanyelvű országok, mert sok szép hely van ott, amit érdemes lenne megnézni.

Ha nem komolyzenét hallgat, akkor mi szól a lejátszóból?

Szabadidőmben sokszor zenét hallgatok, a telefonomra nagyon sok Queen számot töltöttem le, a kedvencem közülük a Killer Queen és a Bohemian Rhapsody, de ezen kívül még nagyon sok más kedvencem van, például a The Chainsmokers, Ariana Grande és még sokan mások.

Milyen célokat tűz ki maga elé?

Jelenlegi elsődleges célom az, hogy a május 29-i koncert jól sikerüljön. Kicsit távolabbi célom pedig egy jó művészeti szakközépiskola egy nagyon jó klarinét tanárral, aki segít előrelépni, fejlődni és felkészít a zeneakadémiára. Még távolabbi célom, hogy egy nagyon sikeres klarinétművész váljon belőlem. Szüleim minden feltételt igyekeznek biztosítani ahhoz, hogy a kisebb-nagyobb céljaimat elérhessem.

Mivel édesíti meg az életét?

Ha édesség, akkor csoki fagyi, ami lehet sötétebb, keserűbb is, jöhet minden mennyiségben! Ami még szóba jöhet az a csokis-keksz fagyi, másfélét nem is szoktam enni.

Az interjút Bereczki Lajos készítette. 

 

Borbála koncertajánló videóüzenetét IDE kattintva hallgathatod meg. 
Ha rá szavaznál a Mesterek és Tanítványaik versenyben, kattints IDE!

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992