1 2 3

Puklics Dóra Kincső – a Rubik kocka és a hímzés is belefér az életébe

Kilenc zenei pályára készülő fiatalnak válik ismét valóra egy álma. Szólistaként egy színpadon léphetnek fel a Pannon Filharmonikusokkal a május 29-i Mesterek és Tanítványaik című koncerten. Tehetségük megkérdőjelezhetetlen, hogy merre repíti őket a talentum, még kérdés, egy viszont bizonyára nem az – mindannyian fiatalok és pont úgy élnek, mint kortársaik. Ismerjük meg jobban Puklics Dóra Kincsőt a vele készült interjúban.

Muzsikálni, zenésznek lenni jó, nem vész el az ifjúság és a gyermekkor, még akkor sem, ha az átlagosnál többet gyakorol valaki a saját hangszerén. A Mesterek és Tanítványaik programba bekerült 12-18 év közötti fiatalok mindegyike egyetértett ebben, a barátokkal töltött időt kárpótolják azok az élmények, amelyeket csak a muzsikálás biztosíthat. Ettől persze még jut idő sportra, mozira, kikapcsolódásra, pont úgy, mint másnak.

Puklics Dóra Kincső 
klarinét
mestere: Bodnár Sándor

Ha nem komolyzene, akkor mi az, ami érdekli, és szívesen hallgatja?

Nincs kedvenc stílusom, zenekarom vagy énekesem. Leginkább azokat a dalokat szeretem, amelyeknek megtetszik a szövege vagy a dallama, vagy valamilyen személyes élményhez kötődnek, amire szívesen emlékszem vissza. Hosszabb utazás során mostanában a Padlás, illetve A Pál utcai fiúk musical dalait hallgatom. Mindkét darabot láthattam a Vígszínházban a családommal, és mindkettő rendkívül tetszett. Ezek a dalok is visszahozzák azt az élményt, amit a színházban átélhettem. 

Mi a kedvenc étele, itala?

Alapvetően nem vagyok válogatós. Nagy kedvenceim édesanyám krémlevesei. Imádom a rostonsült csirkemellet krumplipürével és salátával. A süteményeket sem vetem meg, a mézes krémes és a hatlapos süti a kedvencem. 

Van kedvenc online játéka, vagy oldala?

Legtöbbször edukatív tartalmakat nézek az interneten. Szerintem rengeteg lehetőséget rejt a világháló, gyakorlatilag bármit megtanulhatunk, pillanatok alatt utánanézhetünk mindennek. Nap mint nap tanulok angolt a Duolingóval, a YouTube-on számos videó segítségével fejlődhettem a hobbijaimban. Ha kikapcsolódni szeretnék, főként a közösségi oldalakon időzöm.  

Van hobbija, mi az?

A rengeteg gyakorlás mellett viszonylag kevés szabadidőm van. Szerencsésnek tartom magam, ugyanis a tanórákra való felkészülésre nem kell sok időt fordítanom, elegendő, hogy figyelemmel kísérem a tanári magyarázatokat. Így mégis jut idő arra, hogy a hobbijaimnak is éljek. Imádok olvasni. Legutóbb Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei című sorozata ejtett rabul. Ez egy hatkötetes regényciklus, ami rendkívül fordulatos, szövevényes, izgalmas, ezáltal garantáltan minden olvasót fogva tart. A könyvhéten jelenik meg a hetedik rész, amit már rettenetesen várok.

Nagy szenvedélyem a Rubik-kockázás. 2014 karácsonyán kaptam meg életem első Rubik-kockáját. Azóta már több mint 65 különböző logikai játékom van. A legérdekesebbeket csak idegen nyelvű videók segítségével tudtam megoldani. A legnagyobb kihívást a „Ghost cube" nevű játék jelentette. A legbüszkébb pedig arra vagyok, hogy a 9x9x9-es kockát is sikerült kiraknom.

Rubik-kockázás közben is imádok zenét hallgatni, éppúgy, mint a másik hobbim, a hímzés közben. Nagyjából egy éve ismerkedtem meg ezzel a tevékenységgel, előtte inkább horgoltam. A hímzés igazán nyugtató hatással van rám, ráadásul a kreativitásomat is kiélhetem benne.

Ezeken kívül szívesen görkorcsolyázom. Ez a tevékenység is igen kikapcsol, felfrissít. Kedvenc estéim azok, amelyek során a család együtt társasjátékozik.

 Hol lakna szívesen Magyarországon belül, miért?

Igazából sok szép helyen jártam már Magyarországon belül, de mindig visszavágytam Zalaszentgrótra. A Zalai-dombság ölelésében fekszik ez a városka, a Zala folyó kanyarulatában. Születésem óta itt élek, ezért nehezen válnék meg tőle. Persze azért várom, hogy Budapesten tanulhassak, mégiscsak színesebb és nagyobb lehetőségek várnak ott.

Melyek a távolabbi tervei, akár zenei vonalon is?

A következő tanévet a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban kezdem. Azért ezt az intézményt választottam, mert itt a közismereti tárgyak oktatása is magas színvonalú. A nyelvtanulást is fontosnak tartom és szeretem is. Miután elvégzem, zenei vonalon szeretném még képezni magam. Konkrét tervem még nincs, de mindenképpen zenei pályán képzelem el a jövőmet.

Az interjút Bereczki Lajos készítette. 

 

Dóra koncertajánló videóüzenetét IDE kattintva hallgathatod meg. 
Ha rá szavaznál a Mesterek és Tanítványaik versenyben, kattints IDE!

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992