1 2 3

Sárközi Ádám – a nagybőgő választotta őt

Kilenc zenei pályára készülő fiatalnak válik ismét valóra egy álma. Szólistaként egy színpadon léphetnek fel a Pannon Filharmonikusokkal a május 29-i Mesterek és Tanítványaik című koncerten. Tehetségük megkérdőjelezhetetlen, hogy merre repíti őket a talentum, még kérdés, egy viszont bizonyára nem az – mindannyian fiatalok és pont úgy élnek, mint kortársaik. Ismerjük meg jobban Sárközi Ádámot a vele készült interjúban.

Muzsikálni, zenésznek lenni jó, nem vész el az ifjúság és a gyermekkor, még akkor sem, ha az átlagosnál többet gyakorol valaki a saját hangszerén. A Mesterek és Tanítványaik programba bekerült 12-18 év közötti fiatalok mindegyike egyetértett ebben, a barátokkal töltött időt kárpótolják azok az élmények, amelyeket csak a muzsikálás biztosíthat. Ettől persze még jut idő sportra, mozira, kikapcsolódásra, pont úgy, mint másnak.

Sárközi Ádám
nagybőgő
mestere: Enreiter István

Fújj, már megint gyakorlás, vagy hurrá, gyakorlunk?
Számomra öröm a gyakorlás, de nem csak a gyakorlás, hanem már az is, ha a kezembe veszem a hangszert. Általános iskolába járok, sokat kell tanulnom, de mindennap szakítok időt a jó minőségű, koncentrált gyakorlásra. Én nem időben mérem a gyakorlást, hanem minőségben. Egy nap többször is előveszem a nagybőgőmet. Nem kötelezettségből gyakorlok, hanem élvezetből. Ha meghallok egy jó művet, akkor elkötelezettnek érzem magam, hogy megtanuljam.

Van kedvenc csapata? Szurkol valakiknek?

Legszívesebben a labdarúgást szoktam nézni. A kedvenc csapatom az FC Barcelona, de figyelemmel szoktam kísérni a magyar válogatott sikereit is.

Jut idő másra is a zene mellett?

Hobbim a rajzolás. Érdekelnek a portré rajzok, és a tájképek. Ezeket szoktam rajzolni. Ezen kívül szeretek hallgatni különböző műfajú zenéket, elsősorban klasszikust, de érdekel a jazz is. Néha hangszerelek és írok is zenéket.

Honnan jött a hangszerválasztás?

Apukám is nagybőgős, kicsi korom óta hallgatom a gyakorlását, ott voltam a fellépésein. Már a hangszer hangja és formája is megtetszett, így nem volt számomra kérdés, hogy ezt a hangszert választom. Tízéves voltam, amikor mondtam a szüleimnek, hogy szeretnék nagybőgőn tanulni.

Melyek a kedvenc nem zenei tantárgyai?

Kedvenc tantárgyam a matematika és az informatika. 

Kiket említene meg, ha kedvelt előadóiról kérdeznék?

Kedvenc jazz zenei előadóim Oscar Peterson és Orsted Pedersen. Oscar Peterson előadásmódja és szerzeményei is lenyűgöznek. Szerintem a zongorázása nagyon összeszedett és nagyon tetszik a tempója. Orsted Pedersen nagybőgős, ők ketten sokszor játszottak együtt. Az ő technikája és a pontos kísérése szintén lenyűgöz.

Mi a terve a jövőben?

Nagy álmom lenne, ha szóló nagybőgős lehetnék, de annak is nagyon örülnék, ha egy híres zenekarban játszhatnék. Szeretnék több neves versenyre benevezni, mert szeretem a kihívásokat és öröm számomra, hogyha találkozhatok neves tanárokkal, és művészekkel is.

Kanyarodjunk a gasztronómiához. Ezen a téren mik a kedvencek?

Kedvenc ételem a rántott hal, a csirkemell krumplipürével vagy hasábburgonyával.

Az interjút Bereczki Lajos készítette. 
 

Ádám koncertajánló videóüzenetét IDE kattintva hallgathatod meg. 
Ha rá szavaznál a Mesterek és Tanítványaik versenyben, kattints IDE!

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992