Átadtuk a 2018-as Lickl-díjakat

Három kategóriában hat díjat adott át a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Horváth Zsolt a zenekar zártkörű adventi társulati ülésén.

A Pannon Filharmonikusok 2016. december 9-én, a zenekar fennállásának 205. évfordulójának emlékére, a Kodály Központba történő beköltözésének emléknapján új díjat alapított. A díjat a zenekar egykori alapítójáról, Lickl Györgyről nevezi el LICKL-DÍJ néven. Ebben az évben a három kategóriában – művész, menedzsment tag és civil – 2-2 díjazott részesült az elismerésben.

A Kodály Központ alapkőletételekor elhelyezett időkapszulában a zenekar egykori igazgatójának, Szkladányi Péternek Lickl Györgyről írt tanulmányát helyezte el az együttes, ezzel is kifejezve az egykori alapítói szándék folytonosságát: a zenekar tagjainak a művészetének gyakorlásával egy időben az őt körülvevő társadalommal is szoros kapcsolatban, felelős együttműködésben kell élnie. A díj az egykori alapító szellemiségét idézve, a zenekar tagjainak, és a zenekarral együtt dolgozóknak a társadalmi szerepvállalását ismeri el.

„A díj azt értékeli, ami nem szerepel senkinek a munkaköri leírásában, sem a céges szerződéseiben: az emberi hozzáállást.” – fogalmazott a díjak átadásakor Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója a december 14-i zártkörű adventi társulati ülésen.

A 2018-as év menedzsment Lickl-díjasa Czvikli Nóra, a Pannon Filharmonikusok egykori produkciós vezetője, aki a Kodály Központ megnyitásától évekig állt a zenekar mellett.  Az együttes irányításával alakította ki a Kodály Központbeli működését, a menedzsment pedig a mai napig az általa felállított protokoll szerint végzi a produkciók előkészítését.

A menedzsment kategória másik díjazottja megkerülhetetlen és fontos pontja a zenekarnak. A Lickl-díjat Németh Judit művészeti főtitkár vehette át, akinek neve valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng, ha már munkakapcsolatba került a Pannon Filharmonikusokkal. Munkájának részeként a zenekar tagjai mellett, a vendégművészek, az állandó- és vendégkarmesterek, de a menedzsment különböző területeinek képviselői mind együtt dolgoznak vele.

A Pannon Filharmonikusok a zenét és a városát meleg szívvel szerető, és azért hittel tevékenykedő dr. Hoppál Péternek adták át civil kategóriában a Lickl-díjat. A Modern Városok Program keretében az ő közbejárására került a támogatásra érdemes, kiemelkedő pécsi produktumok közé a Pannon Filharmonikusok.

Ugyancsak a 2018-as év civil Lickl-díját vehette át a Szent György Lovagrend tagja, a finn tiszteletbeli konzul és a Szent Görgy Panzió és Étterem tulajdonosa egyben, Kator György, aki a zenekar megrendelésein felül már közel egy évtizede töretlen figyelemmel, újító ötleteivel, megbízhatóságával nyújt kivételes szolgáltatást a PFZ rendezvényein.

A muzsikusok közül Lickl-díjat adott át a zenekar egy olyan művészének, aki nem hangszeres, de számos instrumentumon játszik, zenét szerez, hangszerel, és végül, de nem utolsó sorban instruál. A pécsi zenei élet és a Pannon Filharmonikusok elismerésével mondott köszönetet az elmúlt közel tíz év odaadásáért Vass András állandó karmesternek.

Muzsikus kategória Lickl-díjat ítéltek még oda Morvay Ágnes hegedűművésznek, aki az elmúlt másfél évtizedben minden helyzetben ott volt, és szót emelt, amikor a művészeti színvonal, a Pannon Filharmonikusok által kitűzött célok vagy a művészek emberi méltósága került veszélybe. Konstruktív, megoldásra törekvő, és nyitott hozzáállásával sokban segíti a menedzsment munkáját. A Művészeti Tanács elnökeként jelentős érdemei vannak abban, hogy a zenekar tárgyalásokat kezdeményezett a januártól szerződtetett Maestro Gilbert Vargával. Vérbeli második hegedűsként pedig egymagában megcáfolja a sztereotípiát, mely szerint a másodhegedűs csupán az elsők után következik a sorban.

A zenekar alapításának évfordulójához kapcsolódva, december 10-én hozta nyilvánosságra a PFZ legújabb kisfilmjét, mely Zeneszövők címmel látható a zenekar youtube csatornáján.  Az együttes ezzel a filmmel köszönti muzsikusait, akik a város kulturális kínálatának alapját adják, és akik a film szövegét írt Lackfi János szavaival élve köztünk járnak, hozzák-viszik a dallamokat, és szövik a város zeneszövetét.

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

Szőts Dorottya
jegypénztáros
szotspontdorottyapontevakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Tóth Eszter
kommunikációs munkatárs
tothponteszterkukacpfzponthu
Tel.: 20/449-8552