1 2 3

Ma kezdődik a TITANIUM-évad

Szilárd alapok és színgazdag tartalom! A Pannon Filharmonikusok TITANIUM-évada tartós és színgazdag élményeket ígér a 2018/2019-es koncertsorozatok közönségének.

A titánium jól csengő neve fémjelzi a Pannon Filharmonikusok szeptemberben induló 2018/2019-es évadát. A névválasztás folyamata mögött komoly tervezés, szemmel látható és kézzelfogható tartalom húzódik. A 15 éve folyamatosan fejlődő és jelentős eredményeket elérő együttes közönsége joggal remélheti, hogy ismét tartós és izgalmas élmények várnak rá, amennyiben a Kodály Központ és a Müpa széksoraiban helyet foglalva a Pannon Filharmonikusok hangversenyeire vált bérletet vagy jegyet. Nézzük, mit kínál ez az évad!

Mit érdemes tudni a titániumról? Elsőként azt, hogy nemcsak egyedülállóan ellenálló és szilárd anyag, mely minden élőlényben, de még a vízben és a talajban is jelen van, de kvarc formában elképesztő színgazdagságban tárul fel előttünk. A Pannon Filharmonikusok nemkülönben szilárd alapokon építkezik, ami lehetővé teszi számára, hogy a zene a titánium-kvarc izzó színorgiájában szólaljon meg a koncerttermekben. Mindezen túl a titánium elemhez hasonlóan az együttes mindannyiunk életében jelen lehet. Nemzeti zenekarként megtaláljuk az ország nagyvárosaiban, a dél-dunántúli régióban és a határontúli területeken. A Kodály Központ rezidens zenekaraként pedig minden korosztályt, valamint a komolyzenével még csak ismerkedő laikus felnőttektől a rászorulókon át a professzionális zeneértőkig mindenkit megszólít.

A Kodály Központban ebben az évadban 76 koncertet ad a zenekar, melyek magukban foglalnak 4 pécsi bérletsorozatot, 3 gyerekeknek és fiataloknak szóló programsorozatot, 3 most induló új sorozatot és az egyedi hangversenyeket is. Idén is a világ vezető művészeivel játszik a zenekar, köztük számos hegedű- és zongoraművésszel, de Pálfalvi Tamás fiatal trombitavirtuózzal, Kiss József oboaprofesszorral és a Puccini-esten olasz operacsillagokkal is találkozhat a közönség. Fellép többek között Banda Ádám, Giovanni Guzzo, Bogányi Gergely, Balog József, dirigensként pedig Paolo Paroni, Howard Williams és Gilbert Varga.

„A bátor ember sem él örökké, a gyáva viszont sosem él.” – kezdte Horváth Zsolt, utalva arra a küzdelmes, de bátor útra, melyre a Pannon Filharmonikusok vállalkozott másfél évtizeddel ezelőtt. „A mára országos és nemzetközi szinten jegyzett együttes a magas szakmai színvonalával, a társadalmi elismertségével és a rendre iránymutató üzeneteivel mind szakmai, mind társadalmi, mind fenntartói szinten támogatásra érdemes.” – fejtette ki az évadnyitó sajtótájékoztatón zenekar igazgatója, majd a programok kapcsán így folytatta:

„Rengeteg olyan mű hangzik el ebben az évadban, melyek nélkül a komolyzene elképzelhetetlen. Olyan megkerülhetetlen darabok, amikkel mégsem találkozunk a mindennapokban. Fontos és nagy szerepe van abban Bogányi Tibornak, hogy mára ezeket tűzzük műsorra.”

A PFZ vezető karmestere, Bogányi Tibor 8. évadát kezdi és 8 koncerten áll majd a karmesteri pódiumon. Idén nemcsak koncertjeire lehet jegyet váltani, de szeptembertől kapható a zenekar két legfrissebb lemeze is, melyen szólistaként Benjamin Schmid hallható Bogányi Tibor vezényletével. Vass András állandó karmester a dirigálás mellett továbbra is Dobos Lászlóval együtt irányítja a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusát, mely idén két koncerten is hallható. 

A vezető karmester a sajtótájékoztatón a lemez pozitív fogadtatásának részletezése mellett elmondta, hogy kvalitásban is minden évben magukra licitál a zenekar, majd a 8. évadára reflektálva hozzátette:

„Mára én is azt érzem, egészen más ember vagyok, mint mikor először ültem itt. Ugyanezt érzem a társaságunkon, a zenekar tagjain is. Fejlődésünk folyamatos és ez megmutatkozik a művekben, melyeket ebben az évadban prezentálunk.” – foglalta össze Bogányi Tibor.

A jól ismert bérletes koncertek mellett idén is várja újdonság a közönséget. A szombat esti hangversenyeket kínáló Pannonicum-bérlet valódi kuriózumként klubestekkel egészül ki. A kizárólag tagság megvásárlásával látogatható tematikus és exkluzív program a gasztronómiai csemegék és zenei finomságok találkozási pontja. Classical Chill Out címmel a városban élő külföldi egyetemistákat szólítja meg a PFZ, akik kötetlenebb formában, angol nyelvű beavató segítségével ismerkedhetnek meg a szimfonikus zenével. Sikerrel hódította meg a kamaszokat a tavaly indult #NoBabel sorozat, melynek idei témája a tánc világa. Utózönge címmel új beavató programot hirdet a zenekar felnőtteknek, kezdőknek és újrakezdőknek egyaránt. A Bősze Ádám humorával fűszerezett beavatóra szombat esténként kerül sor.

A bérletes hangversenyeken túl az egyedi koncertek sem hiányozhatnak az évadból. Az évet természetesen a város legrangosabb társadalmi eseménye, a január 2-i Újévi hangverseny nyitja majd, pár napra rá azonban egy különleges crossover produkció várja a pécsieket és a pécsi könnyűzenei együttesek rajongóit. Január 4-én a Made in Pécs Fesztivállal közösen a PFZ megmutatja, hogy milyen az, amikor Sopianae rágyújt egy szimfóniára. A város jól ismert könnyűzenei formációival közösen áll majd a PFZ a Kodály Központ színpadára, majd alig egy hónappal később a Valentin-napi hangversenyen pedig tovább fokozza a különlegességekre éhes közönség étvágyát. A nagysikerű Mamma Mia! filmekből jól ismert svéd ABBA slágereinek szimfonikus átiratait adja elő a zenekar.

Az évadnyitó sajtótájékoztatón Pécs város polgármestere, dr. Páva Zsolt is köszöntötte a sajtó képviselőit és a zenekart, melynek dinamikusan fejlődő munkájával kapcsolatban az alábbiakat emelte ki:

„A zenekarnál jól megfigyelhető a tudatos tervezés, melynek köszönhetően remekül meg tudja valósítani hosszú távú céljait. A pozitív visszajelzés mind a közönség, mind a szakma részéről érezhető.”

Ez az évad is bővelkedik fontos jubileumokban, összesen 6 évfordulóról emlékezik meg a zenekar. Az évadnyitó koncert műsor-összeállítása két szempontból is jelentős. Mahler Titán című műve nem csupán az évad és a koncert elnevezésére reflektál. Kevesen tudják, de Mahler épp idén 130 éve szerződött a Magyar Királyi Operaház élére. Az idén 160 éve született Hubay Jenő a kor zeneoktatásának meghatározó alakja volt, hegedűiskolája máig nemzetközileg elismert, kuriózum, hogy az ő hegedűversenye nyitja az évadot Banda Ádám tolmácsolásában. Lengyelország függetlenségének 100. évfordulójának tiszteletére Arthur Rubinstein Filharmonikusok vendégszerepel a Kodály Központban a PFZ meghívására. A legendás pécsi zeneszerző, Vidovszky László 75. születésnapját ünnepli a pécsi zeneszerető közönség 2019 februárjában, majd március elején a világ számos pontján ünnepelt Eötvös Péter 75. születésnapja alkalmából ad közös koncertet Pannon Filharmonikusokkal a Kodály Központban és a Müpában egyaránt. A magyar költészet napján a Zeneköltők társasága című koncerten a pécsi kötődésű, 105 éve született és 30 éve elhunyt Weöres Sándor kettős jubileumáról emlékezik meg a zenekar.

A zenekar online jelenléte is fokozódik. Az évad során 3 saját filmjét mutatja be a zenekar. Az új imázsfilmjük még ősszel lesz látható, majd novemberben Kocsis Zoltán zenekarépítő munkássága kapcsán rövid dokumentumfilm jellegű lenyomatot láthat a közönség. Tavasszal újabb film meglepetéssel készül az együttes, melynek forgatása éppen a napokban veszi kezdetét. A zenekarnak nyáron megújult a honlapja, és pannonphilharmonic Instagram oldal követőinek száma is folyamatosan nő, ami jól mutatja, hogy a látogatók szívesen kalandoznak a kulisszák mögötti világban is.

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992