1 2 3

Szeretek röplabdázni is, de az ujjaimra vigyáznom kell

György-Horváth Zente egyike a 10 szólistának, akik idén bekerültek a Mesterek és Tanítványaik tehetségkutató programba. A közönség megszavazhatja kedvenc jelöltjét, melyhez egy-egy rövid interjúval igyekszünk segítséget adni. Most Zentéről tudhatunk meg érdekességeket.

 

Idén 10-től indul a visszaszámlálás, ami azt jelenti, hogy a Mesterek és Tanítványaik programba 10 tehetséges növendék került be és kapott lehetőséget szólistaként bemutatkozni széles közönség előtt a Kodály Központ színpadán a június 6-i koncerten.

A jelentkezők közül a közönség megszavazhatja kedvencét. A szavazás részletei IDE kattintva olvashatók.
Ismerjük meg jobban György-Horváth Zentét!

 

- Emlékszik rá, hogy miképp került a kezébe a hegedű?
Mert ez volt otthon! Apukám népzenész, tőle tanultam legelőször hegedülni. A mai napig tőle tanulom a népzenét.

- Sok lemondással jár a hangszeres gyakorlás?
Azon vagyok, hogy megtanuljak jól gyakorolni. Ha jól gyakorol az ember, azzal rengeteg időt és energiát takarít meg. A gyakorlás életformám lett egy ideje. Próbálok annyit gyakorolni, hogy mindig fejlődjek. Persze Gyermán Júlia mesteremmel órán sokkal jobban szeretek gyakorolni, mint egyedül otthon. Máshogy osztom be az időmet, mint a legtöbben a korosztályomból, de minden számomra fontos dologra marad időm.

- Mit szeret a mesterében?
Neki tényleg csak jó tulajdonságai vannak! Ő egy különleges ember! Nagyon szeretem! Rengeteget tanulok tőle. Azokat az órákat szeretem a legjobban, amikor közösen zenélünk. Nagyon szeretek együtt muzsikálni vele, most épp Vivaldi d-moll kettős hegedűversenyét gyakoroljuk.

- Egy könnyebb kérdés következik. Mi a kedvenc sütije?
Néhai Kuti Béla volt az első mesterem a Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskolában. Naponta két órát tanulhattam tőle minden hétköznap. Egy-egy kemény hegedűóra után másnap hozott nekem kakaós sütit, amit a felesége, Judit néni sütött.

- Kanyarodjunk egy másik terület felé. Mi a kedvenc irodalmi műfaja?
Szeretem a görög mitológiát, arról olvasok a legtöbbet mostanában. Korán reggel és elalvás előtt is rendszeresen olvasok. Szeretem Romhányi József humoros verseit is.

- Űz valamilyen sportot?
Nagyon szeretem a vizes sportokat. Szeretek úszni és szeretek evezni nyáron a tengerben. Remélem idén szörfözni is megtanulok majd. Amikor időm engedi, jógázom. Tollasozni úgy szoktam, hogy játék közben átveszem az ütőt egyik kezemből a másikba. Szeretek biciklizni és rollerezni. Röplabdázni is nagyon szeretek, pontosabban szeretnék, de vigyáznom kell az ujjaimra. Szeretek barkácsolni, origamizni és saját tervek alapján különböző alakú dobozokat készíteni.

- A mai kor gyermekétől muszáj megkérdeznem, melyik a kedvenc számítógépes játéka?
Nem igazán szoktam számítógépes játékokat játszani, azért sem, mert erre nem is marad időm.  Ha „kockulok”, akkor képeket szerkesztek vagy természetfilmes, tudományos videókat nézek. Szeretek különböző alkalmazásokkal mini videókat készíteni.

- Ki a kedvenc komolyzenei előadója?
Kedvenceim a világ élvonalából Maxim Vengerov, Itzhak Perlman, David Garrett, Ray Chen. Ők mindannyian sokoldalú, gyönyörű hangon játszó hegedűsök. Jó humoruk van a színpadon és jól kommunikálnak a közönséggel. Rendszeresen megnézem az interneten az általuk tartott mesterkurzusokat. Ezekből is nagyon sokat tudok tanulni.

- Milyen érzésekkel várja a június 6-ai koncertet a Kodály Központban?
Szimfonikus zenekarral most fogok először játszani, már nagyon várom, nagy megtiszteltetés számomra ez a lehetőség! Többször hallottam már a zenekart élőben, nagyon szeretem őket. Kiskorom óta játszom bandában népzenét. Saját zenekarom a Z-Generáció. Ez egy olyan gyerekzenekar, amelyben a testvéreimmel és a barátaimmal muzsikálunk együtt népzenét és elkalandozunk más műfajokba is.

- Szeretne a későbbiekben zeneművész lenni?
Szeretnék jól muzsikálni, ez a legfontosabb.

 

Az interjút Bereczki Lajos készítette. 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992