1 2 3

A fehéren izzó hegedűszó

Kivételes darabokkal, szereplőkkel és ősbemutatóval a hegedű játssza a főszerepet a Pannon Filharmonikusok január végi koncertjén.

A hegedűirodalom legszebb művei szólalnak meg január végén a Kodály Központban, és biztosan állíthatjuk, hogy a legszebb magyar hegedűművésznők előadásában. Ez az este azonban nem csak ettől kivételes. Igazi kuriózumként együtt lép szólistaként színpadra Gyermánné Vass Ágnes, a Pannon Filharmonikusok örökös tagja, aki több mint két évtizeden keresztül volt a zenekar koncertmestere, valamint lánya, Gyermán Júlia, aki a hegedű mellett korábban költőként is bemutatkozott a pécsi közönségnek. Az anya és lánya szólistapáros mellett két további kiváló hegedűművész is fellép Kokas Katalin és Deák Márta személyében. Az estet egy elképesztő hang, Kristóf Réka, a Virtuózok abszolút győztese tesz még teljesebbé. Felmerül a kérdés, hogy kinek köszönhető a magyar hegedűművésznők krémjének közös előadása?

A koncert ihletője a legendás egykori koncertmester, Gyermán István, aki 2018 januárjában lenne 80 éves. A kivételes tehetségű hegedűművész meghatározó alakja volt a pécsi koncertéletnek és máig ható formátuma a magyar hegedűoktatásnak. Karizmatikus személye a koncerteken és a hegedűórákon is maradandó élményt nyújtott a közönségnek és a tanítványoknak egyaránt.

A különleges koncertet szakmai találkozások és beszélgetések előzik meg, a nagyközönség pedig az esti hangversenyen a hegedű hangja mellett a Virtuózok idei győztesének, Kristóf Rékának gyönyörű hangját is élvezheti a parádés műsorban. A Pannon Filharmonikusokat a Kossuth-, Liszt- és Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett pécsi származású karmester, Ligeti András dirigálja.

„A művészi és tanári munkát egyaránt csak a fehér izzás hőfokán volt hajlandó elismerni.” – emlékeznek Gyermán István alakjára tanítványai, míg Gyermán Júlia édesapjának türelméről és parázslóan motiváló személyéről így ír:

„Türelmedből égő liliomok nyíltak,
tűzből való testem lángjai táncoltak,
jó akartam lenni, mindenáron érted,
túllépni magamon, még ha nem is kérted.”

(Gyermán Júlia: Angyal voltál te is)

A 2018. január 27-én 18.00 órakor kezdődő hangverseny mellett az érdeklődők a nap folyamán kísérőprogramokon vehetnek részt, melyek védnöke dr. Páva Zsolt, PMJV polgármestere. Együttműködő partner a PTE Művészeti Kar. Támogató: Filharmónia Magyarország NKft. 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992