1 2 3

Ütős kis este

Extravagáns felütéssel kezd bele az új évbe a Pannon Filharmonikusok 2018. január 11-én.

A koncert fő attrakciójaként Vajda Gergely Drums, drums, drums című művét hazánkban első alkalommal a Kodály Központ közönsége hallgathatja meg. A bemutatón a megszokott színpadképet átrendezve olyan kivételes ütőhangszeres művészek „hangoskodnak” és mutatják be, hogy élhető át egy koncertteremben az „időrengés”, mint Borlai Gergő, Magyarország legtehetségesebbnek tartott jazz-dobosa vagy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar timpani szólamvezetője, Joó Szabolcs és a PFZ ütőhangszeres szólamvezető művésze, Góth Tamás.

A darab zeneszerzője a következőképpen foglalta össze művét a librarius internetes portálnak adott interjújában:

"A Drums Drums Drums egy hármasverseny ütősökre és zenekarra 23 percben, négy tételben. Az első szólista egy timpani szetten, a második egy dobszerkón, a harmadik pedig egy nagyméretű nagydobon muzsikál. Olyan ez kicsit, mint amikor az ember kifordít egy szőttest, és látja, hogy a szálak hogyan kapcsolódnak össze a kép mögött. Az ütősök hagyományos esetben a szimfonikus zenekar hátsó soraiban helyezkednek el, és a „zene csontozatát”, a ritmust szolgáltatják, valamint a nagyforma fontos helyeit emelik ki akusztikusan. Ennek a darabnak exoszkeletonja van, azaz a csontozata a test külsején található. Ettől lesz aztán a darab főtémája maga az idő, úgyis mint a „zene csontváza”. A harmadik tétel például egy John Dowland dal, a Time Stands Still (Az Idő Mozdulatlan) adaptációja. Ezen kívül a darab a dobszerkó különleges technikáinak a kiterjesztéséről, azoknak más hangszerekre való alkalmazásából is építkezik." (Vajda Gergely)

Az est során elsőként Kurt Weill zenekari szvitjét adja elő a zenekar a Koldusopera című mű alapján. Ezt követi Igor Sztravinszkij amerikai korszakának első „lenyomata”, a vonószenekarra komponált Concerto in D. A hangversenyt Hindemith Koncertzene rézfúvósokra és vonósokra című alkotása zárja. A karmesteri pódiumon Vajda Gergely köszönti a közönséget.

Jegyek ide kattintva vásárolhatók.

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992