1 2 3

Gilbert Varga újrafesti a zenét

Április 6-án ismét a pécsi közönség előtt, a Kodály Központ színpadán ad koncertet napjaink legendás hírű magyar származású karmestere, Gilbert Varga. A dirigens leírhatatlan hangulatot teremt hangversenyein, újragondolva és újra gondoltatva a már jól ismert zeneműveket. Csajkovszkij Az ötödik című kétarcú estünk első felében Paganini virtuóz tehetségét idézi elénk Fejérvári Zoltán Rahmanyinov zongorarapszódiájában, majd a sziporkázó zongorafutamokat elhagyva Csajkovszkij drámai viaskodásának és a végzet felett ünnepelt győzelmének lehetünk fültanúi.

Maestro Gilbert Varga úgy használja a zene nyelvét, ahogy csak a legnagyobbak képesek. Együtt lélegzik az alkotóval, megfejti a zeneszerzők szándékát, és a kottában leírt hangoknak új életet ad. Ezzel a tudással – akár egy festő a színekkel –, képes a legismertebb darabokat is teljesen átfesteni, megindítóan eredeti élményt nyújtva a közönségnek. Saját szavaival: „Egy zenekar temérdek árnyalattal bír, olyan, akárcsak egy festő palettája, s a karmester kiválaszthatja, melyik tónust hová viszi fel. S minden egyes nap új felfedezése annak, hogy miként lehet használni ezeket a színeket…”

Az orosz zeneszerzők műveiből összeállított műsorban a romantika korának különböző periódusaiba nyerhet bepillantást a hallgatóság, mely hangversenyt különösen ajánljuk mindazok figyelmébe, aki lemaradtak januári orosz estünkről. Fejérvári Zoltán Paganini hegedűjátékához hasonlóan virtuóz és sziporkázó tehetségét villantja fel, az est zárásaképp felcsendülő címadó műről Gilbert Varga pedig a következőket mondta, mely a koncert útravalójának is tekinthető:

„Csajkovszki 5. szimfóniája hosszabb, mint a 4. és a 6. szimfónia. S bár ez a három leghíresebb, legerősebb ilyen alkotása, a 4. és a 6. máshogy, organikusan épül fel. Az 5. előadásakor a tempók kezelése, a magának a műnek a mérete jelent gondot, gondolkodni kell azon, hogy az ember hogyan építse úgy fel, hogy ne tűnjön annyira hosszúnak. Hogy az ember ne érezze azt, hogy egy sivatagban halad, ahol sosem akar véget érni az út… Ezért minden alkalommal, amikor dirigálom, már hetekkel előtte izgulni kezdek amiatt, képes leszek-e kezelni a szimfónia struktúráját. Az 5-ben viszont valóban remek gondolatok rejlenek, és minden össze van kapcsolva. Például ahogy a végén visszatér az első jelenethez…”

A hangversenyről bővebb információ itt olvasható.

Jegyek ide kattintva érhetőek el.

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992