1 2 3

“Törékeny pianissimótól a legerősebb fortéig”

Fenyő Lászlóval készített interjút a Muzsika magazin, amiben beszámol tavalyi fellépéséről és abba is beavatja az olvasót, milyen előadásra számíthatnak tőle 2016. november 10-én Pécsett és 11-én Budapesten. 

Hangszeres olimpiát hirdetnek a következő szezonjukra a Pannon Filharmonikusok, a most kezdődő évadban a győzteseket ünneplik, olyan muzsikusokkal játszanak, akik korábban neves zenei versenyeken arattak sikert, s ezek a díjak alapozták meg a szólókarrierjüket. Közéjük tartozik Arno Bornkamp, Benjamin Schmid és Fenyő László. Rendhagyó kampányuk, az I love Bartók mellett pedig különleges produkciókkal is tisztelegnek a zeneszerző előtt.

 

A Bartók-emlékév keretében a Pannon Filharmonikus zenekar a komponista legjelentősebb műveit tűzi műsorra Pécsett, Budapesten és a határontúlon, s a teljes évad során díjtalanul várják az érdeklődőket a zenekari próbákra, az azokhoz kapcsolódó beavató előadásokra, segítséget nyújtva az értő befogadáshoz. A közösségi médiában használt jelekkel pedig az I love Bartók- kampányban igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a zeneszerző muzsikája átível korszakokon, s egyaránt szól mindenkihez.


Szezonjukban pedig a nemzetközi zeneélet kimagasló muzsikusaival lépnek pódiumra, akik versenygyőzelemre építhették karrierjüket. Vendégeik között lesz a holland szaxofonművész, Arno Bornkamp, az ismert hegedűs, Benjamin Schmid, aki az évad rezidens szólistája.
S ismét a zenekarral muzsikál Fenyő László is, aki az elmúlt szezon végén, június elején ismét játszott a Pannon Filharmonikusokkal, Metamorfózis című koncertjükön. A gordonkaművész akkor a Kelemen Kvartett tagjaként lépett pódiumra, Bogányi Tibor vezényletével egy Martinu-művet adtak elő.


“Most játszottam először a Kodály Központban”- meséli Fenyő László - “S teljesen elvarázsolt a koncertterem fantasztikus akusztikája, elképesztő hangulata. Minden csodálatosan szól, lehet halkan, hangosan játszani, a törékeny pianissimótól a legerősebb fortéig minden úgy hangzik fel, ahogyan azt az ember elképzeli. Nagyon élvezetes a Kodály Központban muzsikálni, örömmel térek ide vissza ősszel. “


A gordonkaművész november 10-én Pécsett, a következő nap pedig Budapesten, a Müpában lép fel a Pannon Filharmonikusokkal, Vivaldi- és Schumann-műveket játszik.


“Élmény volt Bogányi Tiborral muzsikálni júniusban - teszi hozzá - remek egy olyan dirigens vezényletével előadni a darabokat, aki maga is vonós hangszeresként kezdte. Nagy segítséget jelent, hiszen tudja, érzi, hogy a szólistának mikor, mennyi időre van szüksége. S azt is várom már, hogy együtt zenéljünk, hiszen ezeken a koncerteken Tiborral előadjuk Vivaldi g-moll versenyművét is, amelyet két gordonkára és zenekarra komponált. Az ő ötlete volt ez a különleges darab, s azért is örültem a műnek, mert szinte ezen a kompozíción nőttem fel, szerepelt ugyanis azon a lemezen, amelyet egészen kicsi koromtól kezdve állandóan hallgattam. A másik darab, amit  ezeken a koncerteken játszom: Schumann a-moll gordonkaversenye.

A kompozíció régóta szerepel a repertoáromon, rengetegszer adtam már elő. Tanárként  - az utóbbi nyolc évben - is sokszor foglalkoztam vele, a növendékeimnek is kedvenc darabjai közé tartozik. Mégis, minden alkalommal, amikor a művet gyakorlom, játszom, hallom, tanítom, mindig felfedezek valami újat. Mindig hozzátesz valamit, hogy milyen helyszínen, kikkel játszom, hogy milyen a terem, a közönség, hogy süt-e a Nap, vagy hogy kivel találkoztam, beszélgettem azon a héten… Mindez különösen igaz egy ilyen szenvedélyes, izzó hőfokú mű esetében, mint a Schumann-darab.
Az a szép ebben a hivatásban, hogy nincsenek olyan pontok, amelyek meg vannak tervezve, ki vannak találva. A zene ott, az adott pillanatban születik meg… Várom már a közös muzsikálást Tiborral, s a Pannonnal is.”


Fenyő Lászlót hallhatja még ősszel a magyar közönség, hiszen ezeken a hangversenyeken kívül még november végén, a Zeneakadémián a Philharmonia Quartett Berlinnel lép pódiumra.
A gordonkaművész amellett, hogy a Kelemen Kvartett tagja, a karlsruhei Zeneművészeti Főiskola tanszékvezető professzora, rendszeresen ad mesterkurzusokat a Föld különböző pontjain, és szólistaként is járja a világot.

 

Forrás: http://www.muzsika.net/

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992