1 2 3

Kékszakállú Vértelenül

Június 25-én hallható először Magyarországon Eötvös Péter új darabja, a Vértelenül. A Pannon Filharmonikusok nyilvános főpróbájára a zeneszerző-karmester vezényletével a Kodály Központban kerül sor. A főpróbára jegyek a Kodály Központ jegypénztárában kérhetők, díjmentesen.

 

A világhírű karmester-zeneszerző, Eötvös Péter Senza Sangue című operája először hangzik el itthon nyilvánosan annak főpróbáján, június 25-én a Kodály Központban, Alföldi Róbert rendezésében, a Pannon Filharmonikusok jóvoltából. Hogy ez az előadás miért válhatott a Pannon Filharmonikusok, a Kodály Központ idei évada, az Armel Operafesztivál műsora, sőt, a magyar operakultúra kuriózumává, és miért érdemes ott lenni az első sorban a nyilvános főpróbán, azt alább indokoljuk. Méghozzá ötszörösen.


1. A SZERZŐ

Eötvös Péter a legmagasabb magyarországi állami elismeréssel, a Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, világhírű karmester, aki egyben az egyik legelismertebb kortárs operaszerző, akit először köszönthet a pécsi közönség a Kodály Központban

A művész először dolgozik együtt a Pannon Filharmonikusokkal, ám hosszú évek óta figyelemmel kíséri a zenekar munkásságát, és rögtön szorosra fűzte velük az együttműködést, hiszen nemcsak a produkció napján, de a próbaperiódus során is Eötvös dirigálja az együttest.


2. NAGY MŰVÉSZEK KÖZÖS ALKOTÁSA

Kis lexikon a „csapattagokról”, akiket ez a produkció összehozott:

Alföldi Róbert rendező, aki 2005-ben, A balkon című opera színpadra állításakor már dolgozott együtt Eötvössel, és az avignoni bemutatót követően így nyilatkozott: Eötvös "igazi, jelen idejű színházi alkotómunkát tett lehetővé"

Alessandro Baricco író, akinek Vértelenül című kisregénye alapján Eötvös operája íródott, és akinek minden művészeti ágra termékeny hatást gyakorló művei születtek (pl. Novecento – színdarab, Selyem – film, Tengeróceán – könnyűzenei adaptáció, Szeder zenekar)

Bartók Béla, a magyar zenetörténet korszakalkotó komponistája, A kékszakállú herceg vára szerzője

Eötvös Péter és felesége Mezei Mari, aki a librettot írta

 

3. FÉRFIAKNAK, NŐKNEK

A Senza Sangue című operát Baricco Vértelenül című kisregényének utolsó jelenete ihlette. A darab hangulatát, témáját és dramaturgiáját tekintve is szervesen illeszkedik Bartók Kékszakállújához. A pszichotriller-opera a férfi és nő témájának kérdésfeltevéseire való kortárs válaszkeresés. A történet szerint a spanyol háború után katonák törnek rá egy családra, lelövik az apát és a fiút, a kislány azonban elrejtőzik. S bár egy fiatal fegyveres megtalálja, nem öli meg. A lány ettől kezdve egész életén keresztül ezt a nála kilenc évvel idősebb fiút keresi.

Lottószelvény-árusként talál rá, ötven évvel később, és az opera erről a találkozásról szól. Nina és Pedro története szépen összefonódik Judit és a Kékszakállú kapcsolatának eseményláncával, időbeli és benső dinamikájával. További különlegesség és a téma kortalanságát jelzi – valamint rendezői koncepció is -, hogy a művek 60-70 éves szereplőit huszonéves énekesek alakítják, így mind a művészek, mind a közönség fiatalabb rétegeit is vonzza az előadás.

 

4. AHOL ÉS AKIKTŐL SZÉPEN ZENG: A KODÁLY KÖZPONT ÉS A PFZ
A Senza Sangue az Armel Operafesztivál versenyprogramjának része. A Kodály Központ színpadán eddig még soha nem szerepelt olyan kortárs opera, mely a világ egyik legrangosabb megmérettetésén indult volna. A premier nyilvános főpróbája nem kerülhetett volna jobb helyre, mint a nemzetközi színvonalú akusztikával bíró Kodály Központba.

Az intézmény rezidens zenekara, a júniusi Bartók-maraton című előadása során Bartók összes színpadi művét megszólaltató Pannon Filharmonikusok pedig 2016/2017-es évadában is kiemelt szerepet szán Bartók alkotásainak, illetve több kortárs operát is színpadra állít, professzionálisan, koncertről koncertre megújítva, friss üzenettel gazdagítva a szerzeményeket.

 

5. BARTÓK ÉVE, BARTÓK MŰVÉSZETE
Ha csak egy Bartók-mű megtekintésével, meghallgatásával szeretnénk megemlékezni a Bartók-évben kiemelkedő szerzőnkről, nem találhatunk ennél alkalmasabb pillanatot arra, hogy zenei és színpadi értelemben is újra fölfedezzük A kékszakállú herceg várát. 

A legendás mű – mely szintén egy irodalmi mű, Balázs Béla misztériumjátéka alapján íródott – ősbemutatója óta már sok más darabbal összekapcsolva színpadra került, de még soha nem adták elő olyan pár-darabbal, mely ennyire szorosan és ennyi szálon kötődött volna hozzá. Ráadásul a mindenkor időszerű Bartók-életmű kortársnak is nevezhető, hiszen zenei és társadalmi témái örök érvényességét egy kortárs operával való szerves kapcsolata is jelzi.


+1 ÉRV: Most, vagy "soha"!
A nyilvános főpróbát követően csupán egy előadása lesz a közeljövőben itthon a Senza Sangue-nek: a június 27-i, budapesti Nemzeti Színházban rendezett bemutatót követően még nem lehet tudni, mikor lesz legközelebb lehetőségünk megnézni a produkciót.

 

A főpróbára jegyek a Kodály Központ jegypénztárában kérhetők, díjmentesen.

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992