1 2 3

Operapremier a Pécsi Nemzetiben

A Vass András vezényelte Pannon Filharmonikusok közreműködésével február 19-én operapremierre készül a Pécsi Nemzeti Színház.

Az előadáson két egyfelvonásos mű kerül bemutatásra: az első felvonásban Mascagni Parasztbecsület című művét láthatja a közönség. Az olasz klasszikust követi a második felvonásban Faragó Béla Háy János librettójára komponált operája Egy pohár víz címmel, mely egy napjainkban játszódó történetet "mesél el".

Vass András, a zenekar állandó karmestere januárban adott interjút az operapremier kapcsán, a szöveg részleteit az alábbiakban olvashatják. Az interjú teljes terjedelmében pedig ide kattintva érhető el. 

"- A Pécsi Nemzeti Színházban is zajlik a munka, ha jól tudom a közeljövőben itt vezényel két operát.
- Valóban így van, az egyik mű Mascagni Parasztbecsülete, a Másik pedig Háy János szövegkönyvével az olasz szerző művének hazai parafrázisaként felfogható Egy pohár víz című műve. A zenéjét Faragó Béla szerezte, mindkét operát pedig Nagy Viktor rendezi a PNSZ-ben. A parasztbecsület operaműsorban általában Leoncavallo Bajazzók című művével szokott együtt szerepelni, mi most mégis úgy döntöttünk, hogy egy kortárs szerző hasonló tematikájú egyfelvonásos művét helyezzük mellé. Az operában az olasz szerző művéhez hasonlóan, a mai korba helyezve találkozunk azzal a szerelmi háromszöggel, amely a Parasztbecsületben is megtalálható. Természetesen a díszletben és a hangszerelésben is eltér a két mű, a kortárs operában nagy szerepet kapnak az ütőhangszerek, a ritmus, a mai vidéki Magyarország hangsúlyos ábrázolásával együtt.

- Mennyire cselekményes, mozgalmas, érdekes az Egy pohár víz?
- Röviden elmondom a történetét: Egy eldugott falucskában uniós pénzből földvezetékeket fektetnek le. A helyi lakosság nem akarja az újat, de a projektet leállítani nem lehet, megindul a munka. A munkavezető, Túri Dani egy háznál vizet kér, hisz rekkenő nyári hőség van. Egy fiatal nő, Marika nyit ajtót. A vízkérésből szerelem szövődik. A férj, Maszkáni Petya, aki buszsofőr, megbízik a feleségében, de a szomszéd nő, aki szintén pályázott a munkavezetőre, elülteti benne a gyanút. Végül egy véletlen folytán megbizonyosodik, hogy a bajkeverő szomszéd nőnek igaza van, a felesége megcsalja. Végzetes következménye lesz e tudásnak, ugyanúgy tragédiába torkollanak az események, mint Mascagni művében. Többet most nem árulnék el a műről, szeretném, ha az operakedvelő közönség eljönne és megnézné Nagy Viktor kiváló rendezését."

 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992