1 2 3

Négykerékmeghajtással előre a ranglistán

Bogányi Tibor a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere ettől az évadtól. A nemzetközi hírű skandináv szakembert terveiről, motivációjáról kérdeztük. 

Magyar vagy finn karmesternek vallja magát?

Fele-fele, hiszen harminchat évemből húszat az északi országban töltöttem. Szakmailag egyébként abszolút finnek érzem magam, hiszen 12 éves koromtól ott tanultam mindent.

Eddig a pécsieknek a Bogányi név Gergelyt, a zongoraművészt jelentette.

Ő a bátyám, nálam egy évvel idősebb. A pécsi vendégjátékokat illetően pedig hamarosan bizonyosan lekörözöm, hiszen a szerződésem szerint az évadban 13-szor vezénylem a Pannon Filharmonikusokat. Ugyanakkor lesz egy olyan hangverseny is, amelyen mindketten szerepelünk.

Milyen a viszonya a gordonkával?

Kitűnő. Kéthavonta kinyitom a tokját, és ellenőrzöm, hogy benne van-e még. Tréfát félretéve: a világhírű dirigens, Jurij Szimonov azt tanácsolta nekem, hogy nem lehetek komoly karmester, ha nem dobom félre a hangszeremet. Mindemellett szeretném bebizonyítani, hogy létezik a kettő együtt is. Másrészt én nem a divatos trendi szerint zeneművészből lettem  karmester, hanem karmesternek készültem, és mellette megtartottam a hangszerem.

Elsőre is dicsérte a pécsi zenekart. Megvan az együttesben a skandináv mentalitás?

Annyira azért nem motiváltak még, de igen felkészült és nagyon akar az együttes. Megvan mindenkiben a munka szeretete, és profi módon megtanultak dolgozni.

Visszaigazolta ezt az évad eleji művészi meghallgatás is?

Ha elképzelném mondjuk a Helsinki Filharmonikusok zenészeit külön-külön függöny mögött játszani, azt hiszem, valami hasonló eredmény születne.

Mit szeretne ezzel a csapattal elérni négy év múlva?

Nemzetközi elismeréseket. Focihasonlattal élve tulajdonképpen már ott járunk a kapu közelében, csak egy ügyes csatár kell, aki gólra váltja a helyzeteket. A példánál maradva, egy fantasztikusan korszerű és jó hangulatú stadion is van mindehhez.

Összeül még olykor a Bogányi-család kamarakoncertre?

Nővérem Koppenhágában, bátyám Budapesten, öcsém Münchenben zenél, én meg Pécs és Lappeenranta között ingázom, nehéz ebből kamaraestet összehozni.

Elégedett vezető karmesterként a pécsi mozgásterével?

Sokadik zenekarom ez, de a pécsi menedzsment európai összevetésben a legmagasabb osztályába tartozik. Úgy gondolom, ezzel a csapattal nem kijönni, ahhoz személyes problémák kellenek. Én például a vezető karmesteri első esztendőmben az összes koncertem anyagát magam állíthattam össze. Ez csak egy hajszállal kevesebb, mint a művészeti vezető, amire viszont még nem is lennék képes, ahhoz előbb meg kell ismerjem a zenekart.

A pécsi IRC ralliversenyre született egy zeneműve. Ilyen jó a viszonya ezzel a sportággal?

Miként a férfiak többsége én is kedvelem az autókat. Finnországban csak négykerék meghajtású kocsim van, egy terepjáró, meg egy Volvo, Pécsett viszont nagyon megszerettem a Peugeot diesel járgányait.

Még csak pár napja volt a városban, de már összetalálkoztunk a PMFC focimeccsén.

Igen, mert mindenféle sporttal jó barátságban vagyok. Most egyébként a golf a nagy kedvencem, idén kezdtem, s jól haladok a ranglistán fölfelé. Hencse ugyan kicsit messze van, de azért ha tehetem, beiktatok egy-egy játékot.

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992