1 2 3

Közreműködő változás a PÉCSI koncerten!

A Pannon Filharmonikusok értesíti kedves közönségét, hogy Massimo Quarta hegedűművész hirtelen megbetegedése miatt a január 24-én, csütörtökön este fél nyolckor, a PTE Szigeti úti aulában kezdődő hangversenyen hegedűn közreműködik Kelemen Barnabás, a magyar fiatal művészgeneráció kiemelkedő alakja, a nemzetközi porondon is méltán elismert, számos magas rangú díjjal elismert hegedűművész. A hangverseny műsora nem változik, az est karmestere Hamar Zsolt.

Kelemen Barnabás

Kelemen Barnabás 1978-ban született Budapesten. Hegedű-tanulmányait 6 évesen, Baranyai Valériánál kezdte.
11 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia előkészítő tagozatára Perényi Eszter osztályába, ahol 2001-ben diplomázott.
Rendszeres hallgatója volt Rados Ferenc, Isaac Stern, Kurtág György, Igor Ozim, Fenyves Lóránd, Zsigmondy Dénes, Pauk György, Sergiu Luca és Thomas Zehetmair magánóráinak és mesterkurzusainak.
Megannyi sikeres nemzetközi versenyszereplés után megnyerte az 1997-es Nemzetközi Szigeti József Hegedűverseny második díját, az 1999-es Salzburgi Mozart-verseny első díját, a Kuhmoi Trióverseny első díját (Bogányi Gergellyel és Bogányi Tiborral), a 2001-es Brüsszeli Erzsébet Királyné Hegedűverseny harmadik díját, majd 2002-ben a világ egyik legrangosabb hegedűversenyét, a Nemzetközi Indianapolis Hegedűverseny első díját és a nyolcból hat különdíjat valamint az 1683-ban készült Ex-Gingold Stradivari hegedű és Tourte vonó négyéves használati jogát. 2007-ben elnyerte a Zsolnai Középeurópai Komolyzenei Fesztivál nagydíját.
Olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Lorin Maazel, Sir Neville Marriner, Denis Russel-Davies, Eiji Oue, Robert Spano, Michael Stern, Rumon Gamba, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Perényi Miklós, Steven Isserlis, Ránki Dezső, Eötvös Péter...
Máig 11 szólólemeze készült, (Hungaroton, BMC, Naxos) melyek közül az első, dupla-lemez (Liszt összes hegedű-zongora műve Bogányi Gergellyel) elnyerte a Nemzetközi Liszt Társaság Nagylemez-díját. 2003 októberében a három Brahms-szonáta felvétele (Vásáry Tamással) elnyerte a Diapason D'or díjat. Első élő dupla DVD felvételén Mozart összes hegedűre és zenekarra írott művét játsza.
Kelemen Barnabást kérte fel a Hungaroton lemezcég Bartók Új Sorozatában hogy eljátsza Bartók összes szólóhegedűre írott művét.

Kelemen Barnabás a világ számos rangos fesztiválján és koncerttermében játszik híres zenekarokkal. Fellépett többek között az amsterdami Concertgebouw, a londoni Wigmore Hall és a híres New York-i Carnegie Hall nagytermében, játszott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, valamint a Jeruzsálem, Lockenhaus, Ittingen, Kuhmo, Paganiniana (Genova), Moritzburg (Németország), Menton (Franciaország), Al Bustan (Libanon) fesztiválokon, és olyan városok zenekarai hívták meg, mint München, Berlin, Brüsszel, Genf, Rio De Janeiro, Lahti, Rotterdam, Liverpool, Prága...
Repertoárja átfogó képet ad mind a szóló, mind a kamarairodalomból, valamint átível a korabarokktól napjaink zenéjéig. Nevéhez fűződik többek között Ligeti, Schnittke, Kurtág és Gubajdulina műveinek magyarországi ill. ősbemutatója is.
Kelemen Barnabást 2001-ben Végh Sándor Díjjal, 2003-ban Liszt és Rózsavölgyi díjjal jutalmazták.
2003-ban a Gramofon Magazin az év klasszikus zenészének választotta.
2001-ben és 2005-ben átvehette a 'Jelenlét' művészeti díjat.
2006-ban kimagasló szakmai munkája elismeréseként Kelemen Barnabásnak a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét adományozták.
2007-ben mindezidáig legfiatalabb díjazottként jelölték a Prima Primissima díjra zenész kategóriában.
2005-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, s az amerikai Bloomingtoni Egyetem állandó vendégprofesszora.
Kelemen Barnabás a Magyar Államtól kapott, 1742-ben készült Ex-Kovács Dénes Guarneri del Gesu hegedűn játszik.

Több információért kérjük látogasson el a www.barnabaskelemen.com honlapra!

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992