1 2 3

József Attila Zeneszerzői pályázat részletei

A Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a József Attila Emlékév alkalmából József Attila élete és költészete által ihletett zenemű komponálására kortárs zeneszerzői pályázatot hirdetetett. A pályázatot elbíráló zsűri elnöke Hamar Zsolt, a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója volt. A beérkezett tizenkettő pályamű értékelése során a zsűri a verseny tisztasága érdekében nem ismerte a pályaművek szerzőit, a szerzők jeligés pályaműveit bírálták. A pályázat nyertese Sándor László Felhők című műve lett, a második helyezést Bánkövi Gyula Távoli ének, a harmadik helyezést Békési-Marton Csaba …A Világ moziban című műve ért el.

Sándor László műve magas szakmai színvonalon megkomponált, kiérlelt kompozíció benyomását tette a zsűrire. Külön figyelemre méltó a mű költőisége, a zeneszerző finomságok iránti érzékenysége és a hangszerelés színekkel teli gazdagsága. A mű a zsűri egybehangzó véleménye szerint nyerte el a pályázat első díját.” (Hamar Zsolt)

Sándor László 1975-ben született Budapesten. A Bartók Konzervatórium, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hegedű szakos hallgatója volt, ez utóbbi intézményben 1998-ban szerzett hegedűtanári és kamaraművészi diplomát. Zenei tanulmányai kezdetétől foglalkozik zeneszerzéssel autodidakta módon. Művei előadását eddig csak saját erőből szervezte. Öt éve vezeti az Animato Kamarazenekart, mely az ő darabjait is rendszeresen műsorára tűzi.

Felhők című szimfonikus műve egy korábbi ötletből a József Attila emlékév kapcsán rendezett zeneszerzői versenyre kristályosodott ki és került leírásra. A rondó formájú darab műfaji megjelölése ballada, ezáltal magán hordozza a népi- és műballadák jellemvonásait többek közt a balladai homály, a visszatérések, a szimbólumok és a számok tekintetében. A mű programját a megszemélyesített felhők vonulása adja, melyek madártávlatból szemlélik a természet és az ember különböző megnyilvánulásait. Míg a felhőmotívumok a rondótémákat képezik, a felhők által látottak a rondótémák közti epizódokat adják: Erdő, Vár, Város, Gyár, Falu. Mind a rondó témák, mind az epizódok József Attila egy-egy vers-idézetét viselik magukon, mondhatni címként. A Felhők azonban nem elsősorban programzene. A polifon szerkesztés éppúgy jellemző rá, mint a hangfestés. Az epizódok többsége és a rondótémák némelyike egy- illetve kéttémás fúga szerkesztési elve szerint íródtak, a városról szóló részen pedig a szeriális zene enyhe hatását érezhetjük. Mindez első hallásra nem észrevehető, a belső szerkesztési elvek hálózatát elfedi a program, a hangfestés és a nagy forma élménye.

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992