1 2 3

Hamar Zsolt zeneigazgató köszöntője

Tisztelt Hangverseny-látogatók, Kedves Zenebarátok! Izgalmas időket élünk! Képzeljünk el egy országot, mely jelenleg ugyan nem hasonlítható a tejjel-mézzel folyó Kánaánhoz, mégis figyelő tekintetét egyre inkább a kultúrára veti. Teszi mindezt abból a nemzetközi verseny-kényszerből fakadóan, mely minden XXI. században élő nemzetet önmeghatározásra és önigazolásra kényszerít. És képzeljünk el egy várost, mely kimutatható módon vesztese volt ugyan az elmúlt tizenöt év történéseinek, mégis nagy fába vágja a fejszéjét és megpályázza az Európai Unió Kulturális Fővárosa címet. Teszi mindezt azért, mert tudja, hogy a kultúra az egyik legnagyobb értéke e nemzetnek, de talán még Európának is. Másrészt talán ebben az országban elsőként döbben rá, hogy kultúra lehet a legjobban eladható árucikk, ha jól sáfárkodunk vele! Ugye ismerős? Igen, a mi városunkról, Pécsről van szó!

Persze feltehetjük a kérdést, miért is olyan fontos ez nekünk! Egyáltalán, kell-e nekünk kultúra, kellenek-e hangversenyek, igényes színházi előadások, szemet és lelket gyönyörködtető kiállítások, kell-e az igényes irodalom, tánc? De hiszen erre a kérdésre éppen Pécs és éppen Önök adják meg a frappáns választ! Azzal, hogy évről évre egyre nagyobb számban tisztelnek meg bennünket és jönnek el hangversenyeinkre, hogy hosszú évtizedek óta európai metropoliszok lakosságát megszégyenítő módon figyelnek a kultúrára és mindennapi kenyerükként fogyasztják azt! Sokkal inkább fel kell tennünk azonban azt a kérdést, hogy mit tehetünk e nemes célok elérése érdekében? Mi, az igényes zenekultúra dolgozói nyilván legelsősorban is tudásunk és tehetségünk legjavát adva szép koncertekkel, igényes interpretációkkal! De talán akkor is segíthetjük Pécs városát, hogy zenekultúrája büszkén vállalja magyarságát és egyúttal európaiságát, ha tematikus programjainkkal tudatosítjuk, hogy nincs még egy szeglete ennek az országnak, mely ennyire sokszínű, kulturálisan gazdag volna, melyre ennyire igaz volna a meghatározás: "Keresztutak Európa szívében"! Út, mely a folytonosságot és az állandó változást szimbolizálja. Utak, melyek a különböző értékek és kultúrák létjogosultságára, adott esetben egyidejűségére utalnak. És Keresztutak, melyek találkoznak, ütköznek, néha konfrontálódnak, majd egy közös, csodálatos szintézisben olvadnak fel. Mindez pedig a kereszténység palástja alatt teszik, mely jótékonyan összeköt és európaivá tesz bennünket! Hiszen ki ne értené a "Fünfkirchen" cím sváb-német, vagy a "Dzsámi" török, a "Kolo" horvát-délszláv, illetve a "Zengő" magyar gyökerekre való utalását? És vitathatja-e bárki az Osztrák-Magyar Monarchia (K. und K.), vagy akár az elmúlt ötven év ("?") jelentőségét és fontosságát? Úgy hisszük, nem! Úgy hisszük, hogy mindez a sokféleség jól megfér bennünk, ahogyan jól megfér zenei évadunkban is, hiszen összeköt minket a közös múlt és összeköt bennünket a közös jövő. Az a jövő, amely Pécs városát egy szellemiségében éppúgy, mint infrastruktúrájában gazdag és egyre gazdagodó városnak mutatja. Színes és igényes hangversenyélettel, európai kiállítású Hangversenyteremmel, benne a mindig magasabb és magasabb színvonalra törekvő Pannon Filharmonikus Zenekarral, mely számára az Önök igényeinek tiszteletben tartása mellett a minőség az egyetlen vezérelv, mely irányítja és meghatározza működését, munkáját! Izgalmas időket élünk és izgalmas évadra készülünk! Szeretnénk a magunk eszközeivel valamit hozzátenni e magasztos célok megvalósulásához, mindezt úgy, hogy Önöknek továbbra is szép és tartalmas zenei élményeket adhassunk! Bízva a Zene varázslatos erejében, kívánom mindnyájunknak, hogy ez sikerüljön!

Hamar Zsolt

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992