1 2 3

2003/2004. évad tapasztalatai

Hölgyeim és Uraim, Kedves Közönségünk!

A jövő tervezése, felelős építése elképzelhetetlen a magunk mögött hagyott időszak értékelése nélkül, így az évadzárás az összegzés pillanata. Különösen fontos ez együttesünk 20. jubileumi évadát illetően, hiszen a szeptembertől eltelt időszak számos szerkezeti, formai, tartalmi s hitünk ( fülünk) szerint minőségi változást hozott. Több alkalommal tájékozattuk Önöket, hogy a kívánt minőségi munka érdekében intézményünkben két együttest állítottunk fel. Ennek megfelelően külön együttes lép a hangversenypódiumra, s a kisebb, de állandó összetételű Szimfoniettával a Pécsi Nemzeti Színházban találkozhattak. Az Önöktől és a kritikusoktól érkezett folyamatos visszajelzések megerősítik a szakmai vezetőségnek azt az értékelését, mely szerint mindkét együttesben dinamikus, ugrásszerű fejlődés tapasztalható. Az alapos műhelymunka, a műfajorientált feladatszervezés mindkét területen kiegyenlítetten magas színvonalat eredményezett. Együttesünknek Breitner Tamás óta először volt olyan zenei évada, melyet 60%-ban a zeneigazgató vezényelt. A tapasztalt fejlődés szakmai fedezete Hamar Zsolt zeneigazgató folyamatos pécsi jelenléte, a zenekari művészeink koncentrált, következetes munkája. A közösen eltöltött idő lehetővé tette, hogy zenekar és művészeti vezetője valóban egymásra hangolódjon, és kialakuljon a Pannon Filharmonikusok sajátos hangzása.

Az évad legszembetűnőbb változása ugyanakkor a név, a teljes arculat megújulása volt. Ezúton is szeretném hálás köszönetemet kifejezni, hogy elfogadták érveinket, és nyitott szívvel fogadták a Pannon Filharmonikusokat. Őszintén hisszük, hogy e névváltozás valós segítséget nyújt intézményünknek a fejlődést biztosító költségvetési háttér megteremtéséhez, és egyúttal Pécs zenekultúrájának a sikeres európai megjelenítéséhez.

A hangversenyekről nagyon nehéz rövid elemzést adni. Az évad zenei anyaga nagyon sok újdonságot, Pécsett ritkán játszott művet tartalmazott. A mindenkori programszerkesztés elsődleges feladata, hogy megpróbálja a közönség igényeit kielégíteni, ugyanakkor beemelni a zenei életbe olyan műveket, melyeket méltatlanul ritkán hallhatóak. Talán bocsánatos bűn, hogy szintén meghatározó volt az a szempont, hogy olyan műveket válasszunk, melynek előadásával a zenekar sokat fejlődhet, hiszen az Önök érdekében fejlődünk! Visszapillantva az évad programjaira öröm számomra, hogy e szempontokat a legtöbb esetben sikeresen hangoltuk össze.

Kiemelkedő volt Bartók Béla: A csodálatos mandarin előadása a Breitner bérlet nyitóhangversenyén. Szeptemberben Bartók hanglemezt készítettünk, első alkalommal hangzott el a teljes mű és ezen az estén használtuk elsőként a projectoros feliratozást, melyet a közönség többsége örömmel fogadott.

Az Önök által jól ismert és Pécset második otthonukként számon tartó vendégművészek mellett ( Howard Williams, Nicolás Pasquet, Ligeti András Jandó jenő) számos új muzsikussal ismerkedhettünk meg. Hatalmas élményt, felfrissülést jelentett a Morandi karnagy úrral eltöltött időszak. A sikerből következtetve valószínűleg mindannyiunk számára maradandó élményt jelentett a Pannon Filharmonikusok és Kocsis Zoltán hangversenye. A zenekar és a karmester/ szólista első találkozása mindig izgalommal telített pillanatok. Ha kölcsönösen érezzük egymást, abból forró hangulatú koncert és hosszútávú kapcsolat születhet. Szakmaiságunk pozitív visszajelzése, hogy valamennyi vendégünk szeretettel gondol a közös munkára és örömmel vállalja az újabb felkérést.

Végezetül pár szót a Pécsett kívül történtekről: zenekarunk évek óta rendszeresen fellép Kaposvárott ill. Szekszárdon. Biztató számunkra, hogy a Dél-Dunántúli régióban nőtt az elfogadottságunk, a hozzánk kötődők köre.

Igazi újdonsága és sikere az évadnak a budapesti Pannon- bérlet. Zenekarunk a vidéki együttesek közül egyedüliként jelent meg önálló sorozattal. 200 km távolságból a szervezés rengeteg nehézséget rejt, de megérte a befektetett energiát. Az 5 hangversenyt magába foglaló bérlet az Olasz Kultúrintézetben hatalmas közönség és szakmai siker. Minden alkalommal teltházas koncerteket adtunk ( 650 fő), kivétel nélkül ráadással zárva az estét. Jellemzően a hazai zenei életre, a budapesti sorozatot jelentős szakmai figyelem kísérte, melynek kapcsán minden hangversenyről elismerő, az együttest felfedező kritikák jelentek meg. ( Itt jegyzem meg, hogy sajnálatos módon Pécsett a zenei kritikát egyetlen sajtó orgánum, az Echo folyóirat tartja közlésre érdemesnek! A jubileumi kiadványunk szerkesztése kapcsán fájó volt a szembesülés, hogy az eltelt két évtized pécsi történéseit dokumentumok hiányában lehetetlen felidézni a kritika tükrében.)

Kedves Közönségünk!

A zenekar vezetőjeként úgy értékelem, hogy az évad célkitűzései teljesültek. A szerzett tapasztalatok alapján realitás az a megfogalmazott szakmai cél, mely szerint az évtized végére a pécsi Pannon Filharmonikusokat hazánk meghatározó, az EU jelentős együtteseként tartsák számon. Természetesen a feladatok jelentős része még előttünk. Sikeres, folyamatosan fejlődő művészi pályát bejárni azonban csak a kritikus, de egyúttal odaadó, az apró hibákat is elfogadó közönség szerető támogatásával lehet. Tisztelettel kérem Önöket, hogy az eltelt időszakhoz hasonlóan a következő évadban is támogassanak, hallgassanak bennünket!

Tisztelettel: Horváth Zsolt

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992