1 2 3

Pál Feri, J. S. Bach és Christian Mandeal

Az elhunytakra bátorító előadással, közös mécsesgyújtással és a végtelenbe mutató fúgával emlékezünk. Október 28-án Cristian Mandeal, J. S. Bach, Pál Feri és a Pannon Filharmonikusok reményt adnak.

A koncertet Pál Feri előadása előzi meg, melyen a népszerű előadó az életünket ért, megoldhatatlannak tűnő nehézségek feldolgozásában segít. Az előadást közös mécsesgyújtás követi a Kodály Központ lépcsőjén, majd pedig a Musica Sacra sorozat első hangversenye lesz hallható. Johann Sebastian Bach A fúga művészete című darabját az a Maestro dirigálja, aki a nagyzenekarra hangszerelt mű ősbemutatóját vezényelte annakidején. Autantikus előadás várható, zenekarunk a zenével nyit Ablakot a végletelenre Christan Madeal karmesterrel, akit az együttessel való kapcsolatáról, Bachról és A fúga művészetéről kérdeztük.

 

Karrierje során New York, London és Berlin legrangosabb együtteseit vezényelte már. Hogyan találkozott a Pannon Filharmonikusokkal?

Az első meghívást még évekkel ezelőtt kaptam Vass András karmestertől, aki gyerekkorában többször hallott engem pályakezdő karmesterként Marosvásárhelyen. A személyes kapcsolat miatt örömmel jöttem, azóta pedig már többször vezényeltem a Pannon Filharmonikusokat. Többek között Dvořák-, Ravel-, Bartók- és Stravinsky-koncerteket adtunk együtt.

 

Milyen élményei vannak a közös munkáról?

Ahogy ön is említette, életem során számtalan együttessel dolgoztam, és román karmesterként büszke lennék, ha a bukaresti együtteseket leszámítva legalább egy olyan színvonalú szimfonikus zenekar lenne a hazámban, amilyen a Pannon Filharmonikusok. Egytől egyig nagyfokú muzikalitás és alázat jellemzi a zenészeket, akik meg is akarják mutatni a tudásukat.

 

Az október végi koncerten Bachot vezényel. Közel áll önhöz a barokk zene?

Nem teszek különbséget korok és zeneszerzők között, és nem vagyok specialista sem. Számomra a zene univerzalitása az elsődleges. Ha visszatekintek az életművemre, lehet, hogy a német zene lenne a domináns, de erre sohasem törekedtem.

 

Halottak napja körül általában rekviemeket találunk a koncertműsorokban. Miért éppen A fúga művészetét választotta?

Bármikor is adjuk elő, Bach művészete alapvetés, egy olyan nemzetek felett álló európai entitás, mely szervesen meghatározza zenei kultúránkat. Nélküle más lenne Mozart, Beethoven, Bruckner és Brahms zenéje is. A fúga művészete önmagában hordoz egyfajta spiritualitást, amihez nincs szükség szövegre, lelki utazásra hív egy emberfeletti minőségbe. A töredékes alkotás azért is fontos számomra, mert sok más kiváló muzsikus mellett a romániai születésű Erich Bergel is nagyon sokat foglalkozott a darabbal, és el is készítette saját befejezését, ami ugyanazt az életteli, vibráló szemléletet tükrözi, amit én is képviselek.

 

Karmesterként nemcsak a barokk, de a kortárs zene sem áll öntől távol. Mesélne erről?

Még a pécsi koncert előtt a budapesti Zeneakadémián vezénylem majd barátom, a 70. születésnapját ünneplő Selmeczi György Shakespeare-szövegekre komponált oratóriumát, A szerelem és irgalom dalait, ami igen nagy léptékű, hatalmas apparátust mozgató vállalkozás. Fontosnak tartom ezeket az együttműködéseket és azt, hogy repertoáron tartsuk korunk zenéjét. Ezt képviselem akkor is, amikor a fiatal román muzsikusokból alakult zenekarommal dolgozom. Ők az energiát én pedig a tapasztalatot adom a közös munkához.

 

Az Ablak a végletenre koncertre jegyvásárlás ITT!

A Pál Feri előadásra és a koncertre egyidejű jegyvásárlás esetén kedvezményt adunk!

A koncert a Musica Sacra bérlet része, a bérlet a koncertig vásárolható ITT.

Az interjút a Papageno.hu készítette.

Back

Contact

jegypénztár

Ticket Office of Kodály Centre

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Special closing days HERE.

Opening hours:
From Monday to Saturday:
10 AM - 6 PM

Telephone inquiries can be made via 72 / 500-300 from Monday to Saturday from 10 AM  to 6 PM

cím

The Headquarters and Rehearsal Room of the Pannon Philharmonic

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

közönség

Public relations

Ms. Blanka Tatrai
sales representative
tatrai.blanka@pfz.hu

info

Press relations

Ms. Csilla Szabó
communication manager
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992