1 2 3

Valentin-napi ajándék ajánlatunk: niche parfümkülönlegesség, zene és parfüm szimfóniája

Zenekarunk 210 éves jubileumán felkérte Bálint Csaba illatkreátort, hogy álmodjon meg és készítsen el egy női és egy férfi parfümkülönlegességet, kézműves, azaz niche parfümöt. Az exkluzív, sorszámozott, az illatkreátor által dedikált parfümök kaphatóak a zenekar webshopjában, vagy a Kodály Központban található jegypénztárunkban is, illetve Budapesten a Müpa könyvesboltjában, ahol meg is illatolhatják a parfümöket..

 

"Készüljünk fel arra a meglepetésre, hogy a niche illatok sokkal összetettebbek a mainstream társaikhoz képest. Testesebbek, mélyebbek, meghökkentőbbek. Egyszerűen hangosabbak, több szót kérnek maguknak – és ettől nagyon izgalmas a kézműves parfümvilág."

 

 

Egy finom érzékkel megkomponált, különleges illatkreáció nem csupán egy kellemes, az érzékeinket simogató élmény. A minket körbeölelő illat képes magabiztossággal, eleganciával felruházni, önkifejezésünk izgalmas eszköze is lehet.   

"A parfüm nemcsak formanyelv, hanem alkalmazott művészet, ennélfogva bármit megfogalmazhat."  Bálint Csaba

 

Minden niche parfüm, de nem minden parfüm niche. De mitől lesz egy parfüm niche? Mi az a niche?

A niche parfüm fogalma a kézműves parfümházak világát jelenti, amely a mainstream, azaz nagyüzemi illatok gyártásának kreatív, művészi, egyedi alternatíváját jelenti, mindig valami üzenettel, új mondanivalóval, van, hogy komplett önálló illat-történetekkel. Érdemes megismerkedni ezekkel az alkotókkal, a niche világával, ma már hatalmas, többtízezres rajongó táboruk van Magyarországon is. A fenti alcímet, illetve a niche illatok magyarázatát az egyik magyar niche parfüméria oldaláról idézzük (ide kattintva) , mert autentikusak, hozzáértők, az országban az elsők között foglalkoztak a kézműves parfümökkel.

Maga a niche (ejtsd: nis) szó jelentése fülke, illetve falfülke, kis bemélyedés a falban, amelybe kisebb dísztárgyakat lehet elhelyezni.

 

 

SOIRÉE SANS FIN

Pour femme

ACCORD SANS FIN

Pour Homme

 Parfums Balint & Pannon Filharmonikusok

 

A parfüm védőn körbeölel, magabiztossá tesz, megnyugtat vagy felpezsdít.  Emlékeket idéz bennem. Emlékeket ébreszt rólam. 
Ünnepivé teszi az estéket. Az illat akkordjai, mint a zene dallamai hosszasan hullámzanak a bőrünkön.  A zene és a parfüm szimfóniája, közös akkordja.

 

 

 

„Egy női és egy férfi illat született, abból az egy éven át tartó csodálatos megbízásból és alkotó folyamatból, ami a Pannon Filharmonikusok részéről érkezett hozzám. A 210. évfordulóját ünneplő társulat kérésére,  a muzsikájukból merített ihletnél fogva hoztam létre és palackoztam a zene és a parfüm szimfóniájat, közös akkordját. Ha benne vagyok egy alkotói folyamatban, egészen átalakul a világ, miligrammokra, cseppekre koncentrálok, talán olyan ez, mint amikor egy grafikus egy képet a monitorján már hatalmas pixelekre bontva érzékel. Hiába anyaggal dolgozom, az eredménye döbbenetes erejű, anyagtalan minőség. Egyazon illat egészen mást idéz, jelent különböző illatélményekkel, illattapasztalatokkal rendelkező személyek számára. És itt jön a csodálatos párhuzam a zenével… sokat hallgatok parfümkészítés közben klasszikus zenét. A zene is megfoghatatlan minőség, mégis döbbenetes erővel hat, érzelmeket vált ki. Boldog vagyok, hogy most ezt a két láthatatlan erőt tudtam anyagba, azaz parfümbe ölteni.” – mesélte Bálint Csaba parfümőr az alkotói folyamatról.

 

 

Az exkluzív, sorszámozott, az illatkreátor által dedikált parfümök kaphatóak

a zenekar webshopjában

              www.pfz.hu

a Kodály Központ jegypénztárában

               7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4.

a Müpa könyvesboltjában

               1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

 

KISFILMÜNKET is szeretettel ajánljuk:

 

 

 

SOIRÉE SANS FIN

Pour Femme / For Women 

 

 

Ihlet, illatleírás

Véget nem érő zenei este, Soirée sans fin… 

Különleges alkalmakra szánt orientális, gazdag, fűszeres vanília illat hölgyeknek. Egyedülálló hangulatú, többrétegű parfümkompozíció. Dús, kifejező és kivételesen mély. Azonnal érezni összetettségét és az alkotóelemek kifogástalan minőségét. A hangversenytermek hangulatát, az elegáns ruhák suhogását, az előadást megelőző pillanatok izgalmát, a színpadon zajló szépség örömét idézi meg. Talán ez a legművészibb Bálint Parfüm. Ahogyan a Pannon Filharmonikusok muzsikája szépséget teremt, gazdagítja a világot és a lelket, ez az illat is egy önálló alkotás. Nem a mindennapok illata, akkor érdemes viselni, amikor a legjobb oldalunkat akarjuk mutatni, amikor a lehető legtöbb gyönyörűséget szeretnénk magunkba szívni. Egyértelműen esti illatvarázs ez.

Meleg, puha tónusú, központi eleme az ámbra akkord kardamommal, mahagóni fával, krémes, nőies tubarózsával, bourbon vaníliával és egy csepp tengeri sóval feloldva. A mahagóni és a Laoszi Oud, azaz az agarfa a fatestű hangszereknek és a Kodály Központ faburkolatú hangversenytermének a hangulatát idézik. A tömjén és a sztórax gyanta a húrok gyantázásának illatát, a vonók felmelegedésének aromáját jeleníti meg. Az ámbra és a tengeri só illata, a kasmír a fémfúvósok hidegségét is megidézi. A vanília pedig mélységet és melegséget ad a képlethez. Az erőteljes nyitány után, a szólistaként kiemelkedő akkordok futamait követően egy puha, lágy zsongás következik, amelynek emléke sokáig a bőrön marad. 

Illatpiramis:

A parfümőr: Bálint Csaba, Parfums Balint

Fejjegyek:  kalabriai bergamott, guatemalai kardamom, perui rózsabors, málna

Szívjegyek: laoszi oud, mahagóni, tömjén, jázmin, gyöngyvirág, liliom, török rózsa, indiai tubarózsa, tengeri só akkord

Alapjegyek: fehér pézsma, vegán ámbra akkord, bourbon vanília, kasmír, szomáliai mirha, honduras-i sztórax gyanta

Kiszerelés: 15ml eau de parfum EDP (10% eau de parfum töménység)

Szillázs: közepes, erős

Tartósság: erős

Ára: 11.990Ft

 

 

ACCORD SANS FIN

Pour Homme / For Man

 

 

Ihlet, illatleírás:

Végtelen akkordokból felépített elegáns parfüm férfiaknak, amelynek összetevői mintegy szimfonikus hangzássá, lélekhez szóló muzsikává állnak össze. Ha a hangok tiszták, ha az elemek minőségiek, zenében és illatban is gyönyörű összhang jön létre. Ennél a parfümnél is erre törekedett az alkotója. Sokszínű, így különböző hangulataiban, árnyalataiban megtalálhatjuk önmagunkat. Ahogy telik az idő, az illat a leszáradása során megmutatja összetettségét, szépségét. Különleges alkalmakra...

Orientális, fás, fűszeres kompozíció, amelyet száraz, fás alap tart, amely a cédrus fától, az indiai diófűtől és a laoszi oud-tól ered (az agarfa fő jellegzetessége a nagyon száraz, karcos, fűrészporos és animális fás illat) és amit a marcipán akkord, a porosan édes tonkabab, valamint az ámbra hármasa melegít fel, lágyít meg. A mahagóni a cédrussal és az oud-dal utal a fatestű hangszerekre, valamint a pécsi hangversenyterem látványára, monumentalitására, eleganciájára. Sztórax és cisztusz gyanták érzékeltetik a mechanikus munkára fogott felmelegedett húrok sajátos illatát. Ebben az illatban a shoyu, a japán szójaszósz hozza el a hideg fémek és a tenger sósságának érzetét, utalva arra a keleties hatásokkal teli zeneműre, amit a zenekarral való első találkozásakor hallgatott meg a Kodály Központban Bálint Csaba. A sáfrány koronázza meg a történetet, a maga nemes, magas minőségével, ahogyan a karmester, a karmesteri pálca fogja össze és emeli egy magasabb dimenzióba a teljes filharmonikus hangzást. A civet a mélységet és a súlyt adja meg záróakkord gyanánt az illatkompozíciónak.

Illatpiramis:

A parfümőr: Bálint Csaba, Parfums Balint

Fejjegyek:  kalabriai bergamott, francia muskotályzsálya, perui rózsabors, marcipán akkord

Szívjegyek: laoszi oud, mahagóni, tömjén, indiai diófű-cypriol, shoyu-japán szójaszósz, sáfrány abszolútum, török rózsa, szilva

Alapjegyek: fehér pézsmák, cédrusfa, pacsuli, vegán ámbra akkord, cisztusz gyanta, tonkabab, honduras-i sztórax gyanta, kasmír, indiai olibanum, vegán civet akkord, bőr akkord

Kiszerelés: 15ml eau de parfum EDP (10% eau de parfum töménység)

Szillázs: közepes, erős

Tartósság: erős

Ára: 11.990Ft

 

Az illatokban benne van a hangszerek fa illata, a fémek hidege, a vonók felmelegedő gyantája, némi sós aroma, mert a hangversenyterem bárkát idéző hangulata a parfümőr számára a tenger hangulatát is felidézte. De az egymás közelségének melege is. A véget nem érő koncertélményről kapta nevét. A nevet a PFZ Művészeti Tanácsának és vezetésének tagjai adták.

 

• Az egyik legolvasottabb magazinban, a  DÍVÁNY -ban...

 

... Beszterczey Judit nagyszerű, sok igen érdekes témát érintő írását olvashatjátok, Bálint Csabával készült interjújában többek közt a "magyar" parfümökről, a niche világáról, a bőrkémiáról, Csaba újabb alkotásairól, illatemlékeinkről, illattörténelemről, szignatúra illatunk megtalálásáról, unisex illatokról is olvashatunk között IDE KATTINTVA!

"... leginkább az érdekel, hogy milyen harmóniában van a bőr kémiájával az adott illat. Ugyanis minden illat másképp működik minden egyes emberen. Éppen ezért a kreátorok sosem beszélnek női vagy férfiillatról, hiszen például egy fehér virágos, nőiesnek tartott kompozíció is brutál jó tud lenni egy férfin. Ez egy játék, amit érdemes játszani, érdemes kitolni a határokat, vagy akár el is feledkezni róla! "

 

 

• Az előzmények

 

A 2021. december 9-i jubileumi esten a jelen életünkre reflektálva különleges világpremierre is készültünk: a világ első koncertparfümjeinek bemutatójára került sor. Ekkor lehetett első alkalommal megismerkedni azzal a női és férfi egyedi parfümkülönlegességgel, melyet a saját kézműves parfümházát megalapító parfümőrrel, Bálint Csabával közösen alkotott az együttes és nagy sikert aratott. Az első 210 férfi és 210 női parfüm megvásárlói exkluzív, sorszámozott, az illatkreátor által dedikált jubileumi parfümös doboz tulajdonosai lehetnek.

A Kodály Központban és a Müpában személyesen találkozhatott a közönség a parfüm készítőjével.

Egy hangversenyterem egyben közösségi tér is, találkozások, beszélgetések, barátságok színtere azon túl, hogy zenekart és közönségét összeköti a kultúra, a minőségi zene szeretete.

Egymást ihletjük, a kreativitás mindannyiunk életében, munkájában jelen van. Most egy fiatal alkotó hangolódott rá egy művészeti alkotó közösség kitartó munkájának zenei hullámhosszára. Muzsika és illat. Éteri, megfoghatatlan minőségek, mégis elképesztő erővel váltanak ki érzelmeket, ébresztenek fel emlékeket és önmaguk is emlékké válnak. Cseppenként bontakoznak ki az összetevőkből az illatakkordok is a parfümkészítés során ugyanúgy, ahogyan a zenei akkordok egy rezdülésekkel, történetekkel teli szimfonikus hangzássá fonódnak össze. Milyen a koncertek illata? Biztosan nem a hangversenyteremben kezdődik egy koncert története! Elkezdünk vágyni a muzsikára, órákkal előtte már készülődünk lelkileg is, ráhangolódunk, ahogyan a muzsikusok is hangolnak játék előtt. Izgalmas és emlékezetes ez az atmoszféra, a várakozás zsongása, a beszélgetések, egy pezsgő a büfében, ahogyan a hölgyek és urak illata keveredik a tér hangulatával, a hangversenyterem rezgésével, a hangszerek illatával. De nem is a koncert végén felzúgó tapssal van vége! … „Sans fin”, azaz véget nem érő este, esemény, „soirée”. Véget nem érő „accord”, hiszen bennünk cseng még sokáig a dallam, magunkkal visszük a megélt zenei, közösségi élményt, ahogyan a parfüm illata is a bőrünkön marad, elkísér. Ezen illatok sokszínűsége, összetevőinek gazdagsága a szimfonikus hangzást és az együttlétet is ünnepli.

A parfüm dobozának kreatívját, mely a Kodály Központ hangversenytermének belső világát idézi a zenekar Lickl-díjas grafikusa, Lakatos Kornél alkotta, és a parfüm feliratán jelenik meg elsőként a Pécsi Tudományegyetemen is oktató tipográfus képzőművész, Boskovitz Oszkár Pannon Next elnevezésű betűtípusa. A doboz kicsit a Kodály Központ inverzét is eszünkbe juttathatja, a hangversenyterem stilizált fényei láthatóak kívül, belül pedig az épület külső kő borításának csigaház-színe köszön vissza az üveg fiolákat tartó szivacságyon.

Többek között ezekkel az illatokkal emlékezünk hálásan a jubileum évében a közönséggel, barátainkkal együtt eltöltött sok évtizedre! Vigyék magukkal a muzsikát és az illatot is!

 

 

 

 

Bálint Csaba parfümőr

 

Bálint Csaba illatkreátor évek óta saját Parfums Balint elnevezésű kézműves parfüm-manufaktúrájában alkotja illatait Magyarkanizsán. Budapesten az egyik niche parfümgalériában ismerhetőek meg parfümjei, valamint egy nemzetközi parfümsoroló tartja nyilván alkotásait. Kiemelkedő minőségre törekszik, amelyet megalkuvás nélkül, minőségi alapanyagokkal ér el. A szakma iránti szenvedélye, a parfümkészítés hagyománya modern kreativitással párosul munkáiban. Személyes és alkotói életében is hangsúlyos komolyzenei érdeklődésével összehangolva készítette el a SOIRÉE SANS FIN és az ACCORD SANS FIN parfümöket 2021-ben a 210 éves Pannon Filharmonikusok számára.

INSTAGRAM OLDALA: https://www.instagram.com/parfumsbalint/

 

 

 

 

Back

Contact

jegypénztár

Ticket Office of Kodály Centre

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Special closing days HERE.

Opening hours:
From Monday to Friday:
10 AM – 6 PM

Telephone inquiries can be made via +36 72 500 300 from Monday to Saturday from 10 AM to 6 PM.

Email inquiries are welcome at jegypenztar@pfz.hu.

cím

The Headquarters and Rehearsal Room of the Pannon Philharmonic

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

közönség

Public relations

Ms. Linda Potyondi
sales representative
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Press relations

Ms. Csilla Szabó
communications manager
press@pfz.hu
+36 30 222 7992